NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

23.10.2017
tekst
tekst

Hrvati iz Australije

IZ MODRIČE U AUSTRALIJU 'Posavljacima je urođen osmijeh i topla riječ, to pacijenti ovdje prepoznaju'

Foto: posavina.org

Mara Tomić Stojić dobitnica nagrade zbog iznimnih zasluga.

Br. pregleda: 2768

Foto: posavina.org

Autor: Nada Koturić/Posavina.org

Nastavljajući pratiti sudbine poznatih Posavljaka, iz anonimnosti smo izvukli priču o Mari Tomić-Stojić. Podsjetimo, ta se skromna medicinska sestra iz Modriče igrom nesretne sudbine zaputila u Australiju, a onda, kako je svojstveno Posavljacima, strpljivim i ustrajnim radom i danonoćnim učenjem, stječe diplomu menadžerice u području zdravstva, posebno usmjereno na liječenje žena oboljelih od raka.

Angažirana je u nekoliko klinika, uz ostale, u uglednom Casey medicinskom centru. Mara nas je obradovala novom viješću, ponovno je dobila priznanje, ovoga puta najviše u području kojim se bavi, 'Nurse Cervical Screening Provider Awards 2016 PapScreen Victoria'.

Nagrada je dodijeljena zbog iznimnih zasluga za rad u klinici i doprinosa na poboljšanju kvaliteta usluga u pogledu promocije prevencije raka maternice kod žena u Victoriji. Nagradu joj je uručila Kate Brown, predstavnica Cancer Councila Victoria, na svečanosti u Melbourneu, Victoria.

- Svaka sudbina žene s kojom sam radila za mene je preživljavanje njezine životne priče u kojoj nastojim profesionalno, ali kao žena i majka pomoći. Naravno da to pacijenti prepoznaju, često me sretnu i kažu: 'Ti si naš anđeo' jer ponekada razgovor, osmijeh i topla riječ, koja je baš nama Posavljacima nekako urođena, važni su u svakoj vrsti liječenja, kaže nam Mara.

Što se nagrade tiče, kaže, samo ona slava koja ne kvari i ne opija može goditi, 'a ja doista niti tražim niti očekujem nagrade za svoj rad, to je moj životni poziv, pomagati ljudima'.

Victorian Cervical Cytology u suradnji sa Cancer Councilom NSW organizirao je posebni program Compass trial, a Mara je uključena upravo u taj najnoviji međunarodni probni program u Papa testiranju koji se posebno odnosi na žene rođene poslije 1. srpnja 1980., u dobi od 25 do 36 g. U posljednjih nekoliko mjeseci spasila je nekoliko života otkrivajući poodmakle promjene na grlicu maternice.

- Nekoliko pacijentica nije imalo nikakve simptome ni probleme, a bolest je uzela maha, kaže Mara i poručuje ženama da nema isprike za nedolazak na pregled. Priznaje da ima privilegij raditi posao koji voli, a kada u sve to ugradi ogroman trud i ljubav, onda optimizam prijeđe i na pacijente. Istina, odricanja mora biti, ali sve to rješava uz osmijeh.

- Za uspjeh veliku zaslugu ima muž Mile koji me podržava i pomaže mi jer bez toga ne bih uspjela, kaže Mara zaljubljena u muža dalmatinskih korijena. Uz osmijeh dodaje da kada idu kući uvijek jednako posjećuju i Posavinu i Dalmaciju. A kako godine prolaze, Maru sve više vuku posavski korijeni pa ne propusti ni jednu godinu doći kući.

Još joj se nije ugasila nada da ipak napusti Australiju i nagovori Milu za dolazak u Posavinu jer, ma gdje bila i kakve ljepote vidjela, kaže, opet joj je rodni kraj najljepši.

- Nedavno sam u Modriči na tržnici srela čovjeka u kolicima, Roma, koji me prepoznao i povikao: 'Sestro Maro, jesi li to ti?' Presretna što me prepoznao, priđem mu, zagrlim ga i ispričam se s njim. Nije li to bogatstvo kada te se ljudi po dobru sjećaju i nakon toliko godina, kaže Mara.

01.11.2016.

Foto: FA Hrvatska Zora

(VIDEO) BITKA ZA VUKOVAR Hrvati Melbournea ugostili vukovarske heroje

16.10.2017.

Nakon svete mise održan je ručak s herojima obrane Vukovara. Više>

Foto: hrvatiizvanrh.hr

NIJE MOGLO LJEPŠE Novozelandski Hrvati proslavili Dan neovisnosti s vukovarskim herojima

13.10.2017.

Hrvatsko izalsanstvo predvođeno Zvonkom Milasom. Više>

YouTube screenshot

(VIDEO) ČUVARI NAŠIH OBIČAJA U MELBOURNEU Pogledajte video priču o 'Mladim Hrvatima'

11.10.2017.

Oni će iduće godine proslaviti četvrto desetljeće djelovanja. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Rutesheim - Croatia B

FOTO: Hrvatski dan Luksemburg

FOTO: Croatia Bietigheim - FC Löchgau

FOTO: Hercegovačka večer u Gerlingenu

FOTO: Štenci za udomljavanje

FOTO: Susret iseljenih Uzdoljana

FOTO: Germania - Croatia Bietigheim

FOTO: Velika Gospa

FOTO: IV. Hrvatske svjetske igre, treći dan

FOTO: Sommerfestival der Kulturen