NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

23.01.2018
tekst
tekst

Hrvatska

(FOTO) NOVA ATRAKCIJA U Karlovcu otvoren obnovljen mauzolej obitelji Vranyczany

Foto: Hina/Mladen Volarić

Nikola Vranyczany je osnivatelj današnje pivovare, ali i kulturnih društava, kazališta...

Br. pregleda: 1908

Foto: Hina/Mladen Volarić

Foto: Hina/Mladen Volarić

Foto: Hina/Mladen Volarić

Foto: Hina/Mladen Volarić

Foto: Hina/Mladen Volarić

Autor: Hina/CroExpress

Obnovljeni mauzolej obitelji Vranyczany, koji je 2008. godine uveden u Registar kulturnih dobara RH, svečano je u ponedjeljak otvoren na katoličkom groblju Dubovac u Karlovcu te će ubuduće biti dostupan za organizirano razgledavanje.

Otvorenju mauzoleja su uz članove obitelji Vranyczany nazočili i predstavnici Ministarstva kulture i Grada Karlovca, te je pomoćnik ministrice kulture Davor Trupković rekao da je za obnovu tog značajnog objekta grobaljske arhitekture uloženo više od 400.000 kuna.

‘Radi se o kulturnom dobru grobljanske arhitekture, s pojedinačnom zaštitom, ali je pod zaštitom i kao dio katoličkog groblja Dubovac koje je učlanjeno u Asocijaciju europskih starih znamenitih grobalja, jer je starije od sto godina, ima znamenitu grobljansku arhitekturu, te su na njemu pokopane znamenite ličnosti’, rekao je Turković i posebno istaknuo nedavno objavljenu knjigu ‘Katoličko groblje Dubovac', koja sadrži mnoge važne činjenice i zanimljivosti.

Nikola Vranyczany je osnivatelj današnje pivovare i drugih nekadašnjih karlovačkih proizvodnih pogona, ali i kulturnih društava, kazališta, knjižnice, novina te je bio i mecena mnogim umjetnicima, rekle su sestre Renata Vranyczany Azinović i Marijana Muljević te najavile za 2018. godinu izložbu o svojim precima, sličnu kao što je nedavno bila ona u Zagrebu pod nazivom ‘Veličanstveni Vranyczany’.

Mauzolej je izgrađen 1870. godine i vrlo je vrijedan primjer graditeljskog i obrtničkog umijeća na kraju 19. stoljeća i zapravo načina života u Karlovcu u tom vremenu. Mauzelej Vranyczany je izveden u neobizantskom stilu. U njegovu kriptu od gradnje do danas položeno je 18 tijela pokojnika obitelji Vranyczany.

Na samom ulazu u groblje četiri su prvorazredna arhitektonska spomenika. Uz mauzoleje Vranyczany i Türk te grobnice Hoffman i obitelji Vuković, tu je najstariji nadgrobni spomenik - klasicistički obelisk uglednom karlovačkom trgovcu Mihalju Stipiću. Od značajnih spomenika ističe se kapelica ‘Svih svetih’ s mrtvačnicom iz 1870. godine, te grobnice karlovačkih gradonačelnika, grob književnice Dragojle Jarnević i mnogi grobovi zaslužnih Karlovčana. Na groblju je tijekom vremena stvorena zbirka kiparskih radova najpoznatijih hrvatskih kipara: Ivana Rendića, Ivana Kerdića, Antona Dominika Fernkorna, Koste Angeli Radovanija, Željka Janeša, Ivana Sabolića i drugih.

Pokojnim članovima obitelji Vranyczany održana je večeras u Nacionalnom svetištu Sv. Josipa u Karlovcu misa zadušnica.

01.11.2016.

Foto: Facebook

RUŽNA NOVOST Splitski gradonačelnik boluje od zloćudnog tumora koji se proširio na mozak

23.01.2018.

Osnovano je i povjerenstvo koje će zajedno s gradonačelnikovom obitelji odlučiti hoće li liječenje nastaviti u Zagrebu Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Kuća

FOTO: KUD Stuttgart na Sajmu turizma

FOTO: Lidija Jahr Weis izložba

FOTO: Nova godina

FOTO: Božić u iseljeništvu

FOTO: Božić u Zagrebu

FOTO: Božić u Zagrebu

FOTO: Božićna drvca

FOTO: KUD Krešimir u Mostaru

FOTO: Duhovna obnova Mittelbaden