NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

24.04.2018
tekst
tekst

Kultura

POČIVAO U MIRU Preminuo Lazar Merković, hrvatski književnik iz Vojvodine

Foto: subotica.info

U 91. godini.

Br. pregleda: 2938

Foto: subotica.info

Autor: CroExpress

Lazar Merković, hrvatski književnik iz Vojvodine, preminuo je 30. listopada, javlja Hrvatsko nacionalno vijeće.

Lazar Merković rođen je 1926. u Subotici. Bio je publicist, kroničar mjesne povijesti, prevoditelj s mađarskog. Jedan je od prvih osnivača Radio Subotice i glavni i odgovorni urednik programa na 'srpskohrvatskom' jeziku od 1968. do 1972. Idejni je tvorac projekta i savjetnik Hrvatskog uredništva Radio Subotice 1998. Od 2002. je predsjednik uređivačkog vijeća Klasja naših ravni, časopisa Matice hrvatske iz Subotice, a od 2006. do 2012. Nakladničkog vijeća NIU 'Hrvatska riječ'. Utemeljitelj je, te prvi glavni i odgovorni urednik časopisa za književnost, umjetnost i društvena pitanja 'Rukovet'.

U književnom radu, poznat je kao pjesnik, objavivši tri zbirke pjesama, i romanopisac, objavivši dva romana.

Ušao je u antologiju hrvatskog pjesništva druge polovice 20. stoljeća sastavljača prof. dr. Stijepa Mijovića Kočana, Skupljena baština, a njegova djela su mu izborila mjesto u antologijama proze i poezije bunjevačkih Hrvata iz 1971., sastavljača Geze Kikića, u izdanju Matice hrvatske.

Nositelj je zvanja 'Počasni građanin Subotice' i Ordena malog križa Mađarske. Dobitnik je više uglednih književnih nagrada, među kojima i nagrade za životno djelo na području književnosti na Danima Balinta Vujkova 2008. Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić odlikovao ga je 7. listopada 2009. godine, u povodu Dana neovisnosti Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića za očuvanje kulture hrvatskog naroda u Srbiji. Hrvatsko nacionalno vijeće mu je 2013. godine dodijelilo nagradu 'Dr. Josip Andrić' za doprinos hrvatskoj kulturi.

Lazar Merković, nesvakidašnja ličnost u kulturi vojvođanskih Hrvata, bio je i ostao jedan od najzaslužnijih osoba koji su osigurali kontinuitet pisane hrvatske riječi u književnosti, odgajatelj cijele plejade hrvatskih književnika iz Vojvodine, a kao kulturni djelatnik bio je pokretač ili sudionik većine aktivnosti na planu književnosti Hrvata u Vojvodini, čije postojanje danas uvelike jest i posljedica njegova djelovanja. 

31.10.2016.

Foto: IKA

27. HRVATSKI FOLKLORNI FESTIVAL U HEUSENSTAMMU Međimurje, Neretva, Baranja, Sava...barem nakratko 'preneseni' u Njemačku

23.04.2018.

Na festivalu je nastupilo petnaest folklornih skupina poteklih iz hrvatskih katoličkih misija. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Löchgau – Croatia Bietigheim 1:4

FOTO: Prvopričesničko misno slavlje u Kehlu

FOTO: Kotorvaroška večer

FOTO: Croatia Bietigheim - Höfingen

FOTO: Croatia Bietigheim - FC Marbach

FOTO: Medulin

FOTO: Došlo je proljeće

FOTO: Dani UHPA-e

FOTO: Croatia Bietigheim - Marbach 2:0

FOTO: Prosvjed protiv Istanbulske konvencije