NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

20.01.2018
tekst
tekst

Kultura

POČIVAO U MIRU Preminuo Lazar Merković, hrvatski književnik iz Vojvodine

Foto: subotica.info

U 91. godini.

Br. pregleda: 2684

Foto: subotica.info

Autor: CroExpress

Lazar Merković, hrvatski književnik iz Vojvodine, preminuo je 30. listopada, javlja Hrvatsko nacionalno vijeće.

Lazar Merković rođen je 1926. u Subotici. Bio je publicist, kroničar mjesne povijesti, prevoditelj s mađarskog. Jedan je od prvih osnivača Radio Subotice i glavni i odgovorni urednik programa na 'srpskohrvatskom' jeziku od 1968. do 1972. Idejni je tvorac projekta i savjetnik Hrvatskog uredništva Radio Subotice 1998. Od 2002. je predsjednik uređivačkog vijeća Klasja naših ravni, časopisa Matice hrvatske iz Subotice, a od 2006. do 2012. Nakladničkog vijeća NIU 'Hrvatska riječ'. Utemeljitelj je, te prvi glavni i odgovorni urednik časopisa za književnost, umjetnost i društvena pitanja 'Rukovet'.

U književnom radu, poznat je kao pjesnik, objavivši tri zbirke pjesama, i romanopisac, objavivši dva romana.

Ušao je u antologiju hrvatskog pjesništva druge polovice 20. stoljeća sastavljača prof. dr. Stijepa Mijovića Kočana, Skupljena baština, a njegova djela su mu izborila mjesto u antologijama proze i poezije bunjevačkih Hrvata iz 1971., sastavljača Geze Kikića, u izdanju Matice hrvatske.

Nositelj je zvanja 'Počasni građanin Subotice' i Ordena malog križa Mađarske. Dobitnik je više uglednih književnih nagrada, među kojima i nagrade za životno djelo na području književnosti na Danima Balinta Vujkova 2008. Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić odlikovao ga je 7. listopada 2009. godine, u povodu Dana neovisnosti Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića za očuvanje kulture hrvatskog naroda u Srbiji. Hrvatsko nacionalno vijeće mu je 2013. godine dodijelilo nagradu 'Dr. Josip Andrić' za doprinos hrvatskoj kulturi.

Lazar Merković, nesvakidašnja ličnost u kulturi vojvođanskih Hrvata, bio je i ostao jedan od najzaslužnijih osoba koji su osigurali kontinuitet pisane hrvatske riječi u književnosti, odgajatelj cijele plejade hrvatskih književnika iz Vojvodine, a kao kulturni djelatnik bio je pokretač ili sudionik većine aktivnosti na planu književnosti Hrvata u Vojvodini, čije postojanje danas uvelike jest i posljedica njegova djelovanja. 

31.10.2016.

Clipboard01

HAJDUK Film o Mijatu Tomiću u Berlinu

15.01.2018.

Film je djelo bračnog para Mare i Branka Perić. Više>

Željka Lovrenčić

ŽELJKA LOVRENČIĆ Od Španjolske do Albanije promiče suvremenu hrvatsku književnost

09.01.2018.

Uz petnaest knjiga, u nekoliko zemalja španjolskoga govornog izričaja objavila je i pojedinačne prijevode (uglavnom) poezije hrvatskih autora. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Lidija Jahr Weis izložba

FOTO: Nova godina

FOTO: Božić u iseljeništvu

FOTO: Božić u Zagrebu

FOTO: Božić u Zagrebu

FOTO: Božićna drvca

FOTO: KUD Krešimir u Mostaru

FOTO: Duhovna obnova Mittelbaden

FOTO: Hrvati u Peruu

FOTO: Charles Billich