NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

20.03.2018
tekst
tekst

Hrvatska

DONOSI SE NOVI KODEKS PONAŠANJA 'Nije prihvatljivo da zastupnici primaju plaću, a nema ih na radnom mjestu

Foto: Hina/Denis Cerić

Mostu je neprihvatljiv način dosadašnjeg rada u Saboru.

Br. pregleda: 2391

Foto: Hina/Denis Cerić

Autor: Hina/CroExpress

Kodeksom o etičnom ponašanju zastupnika želimo pokušati promijeniti ponašanje saborskih zastupnika, a ako to ne bude dovoljno ići ćemo na radikalniji pristup, izjavio je u petak predsjednik Hrvatskog sabora i čelnik Mosta Božo Petrov.

‘Neprihvatljiv nam je način na koji se obavljao rad u Saboru, što se tiče saborskih zastupnika. Taj dio sada pokušavamo promijeniti. Za početak smo krenuli s ovim prijedlogom, da saborski zastupnici trebaju dolaziti barem na glasovanje, a da je dužnost predsjednika klubova zastupnika voditi računa o tome da saborski zastupnici dolaze na svoje radno mjesto’, izjavio je Petrov u Hrvatskom saboru.

Utorkom saborski odbori, od srijede do petka sjednice


Kodeksom se predlaže da se utorkom održavaju saborski odbori, a od srijede do petka sjednice kojima bi zastupnici trebali nazočiti, dok bi ponedjeljak bio dan za rad zastupnika na terenu.

‘To je načelan dogovor s predsjednicima svih klubova i oni su rekli da će se toga držati. Ukoliko se to ne riješi na takav način, ići će i malo radikalniji pristup’, kazao je Petrov dodavši kako je moguće uvođenje kazne koje će ovisiti o postotku nedolaska zastupnika na sjednice.

‘Nije prihvatljivo da osobe primaju punu plaću, a nema ih na radnom mjestu’, naglasio je.

Na novinarski upit hoće li biti promjena u poreznoj reformi, Petrov je odgovorio kako ne želi govoriti o pojedinačnim stavkama. Most se još usuglašava s partnerima te će izaći sa završnim prijedlogom nakon što sve bude definirano. ‘Vjerujem da u konačnici neće sve ostati isto’, kazao je.

O mogućnosti izuzimanja zastupnika i dužnosnika od povećanja plaća, koje bi im trebale porasti zahvaljujući planiranoj poreznoj reformi, Petrov nije dao konkretan odgovor ponovivši da će završni prijedlog biti objavljen nakon usuglašavanja.

Poskupljenje struje ‘kostur iz ormara’ Milanovićeve Vlade

Komentirajući poskupljenje struje od 1. siječnja iduće godine, Petrov je kazao da je to ‘ogroman kostur iz ormara’ Milanovićeve Vlade.

‘Trudimo se pronaći rješenje da se izbjegne povećanje struje. Zaista je katastrofalno da je jedna od zadnjih odluka Vlade Zorana Milanovića bila jednokratno potpisivanje da se udvostruče kvote za obnovljive izvore energije’, rekao je Petrov ustvrdivši kako to znači proračunsku rupu mjerenu u milijardama kuna, koja će se povećavati svake godine.

‘Pokušat ćemo pronaći način da to građani ne osjete. Nažalost, to je ogroman kostur iz ormara, koji nas je dočekao od bivšeg ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka. Valjda je samo njemu znano i jasno zbog čega je odlučio to potpisati na zadnjoj sjednici’, izjavio je Petrov.

28.10.2016.

Foto: Zoran Stupar

FOTO Velike uskrsne pisanice opet krase središnji trg Koprivnice

19.03.2018.

U 11 godina oslikano je 90-ak pisanica. Više>

Foto: MORH/J.Kopi

JUNAČKA AKCIJA HRVATSKIH VOJNIKA Mještanin Letovanića umalo se utopio u traktoru kad su ga Marin, Agim i Marko uočili

15.03.2018.

Mještani Letovanića i sela Brod zahvalni su pripadnicima Hrvatske vojske na pomoći u obrani od poplava. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Obnova u Grazu

FOTO: Hrvatska noć u Ditzingenu

FOTO: TSV Eltingen - Croatia bietigheim 0:2

FOTO: Croatia Bietigheim - Germania 2:1

FOTO: Nin

FOTO: Predsjednica u Argentini

FOTO: Rimac Concept 2

FOTO: Korizmena duhovna obnova za mlade u Stuttgartu

FOTO: Ivana Štimac u Cro-Cafeu

FOTO: Snježne skulpture u Osijeku