NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

25.05.2017
tekst
tekst

Hrvatska

DONOSI SE NOVI KODEKS PONAŠANJA 'Nije prihvatljivo da zastupnici primaju plaću, a nema ih na radnom mjestu

Foto: Hina/Denis Cerić

Mostu je neprihvatljiv način dosadašnjeg rada u Saboru.

Br. pregleda: 1759

Foto: Hina/Denis Cerić

Autor: Hina/CroExpress

Kodeksom o etičnom ponašanju zastupnika želimo pokušati promijeniti ponašanje saborskih zastupnika, a ako to ne bude dovoljno ići ćemo na radikalniji pristup, izjavio je u petak predsjednik Hrvatskog sabora i čelnik Mosta Božo Petrov.

‘Neprihvatljiv nam je način na koji se obavljao rad u Saboru, što se tiče saborskih zastupnika. Taj dio sada pokušavamo promijeniti. Za početak smo krenuli s ovim prijedlogom, da saborski zastupnici trebaju dolaziti barem na glasovanje, a da je dužnost predsjednika klubova zastupnika voditi računa o tome da saborski zastupnici dolaze na svoje radno mjesto’, izjavio je Petrov u Hrvatskom saboru.

Utorkom saborski odbori, od srijede do petka sjednice


Kodeksom se predlaže da se utorkom održavaju saborski odbori, a od srijede do petka sjednice kojima bi zastupnici trebali nazočiti, dok bi ponedjeljak bio dan za rad zastupnika na terenu.

‘To je načelan dogovor s predsjednicima svih klubova i oni su rekli da će se toga držati. Ukoliko se to ne riješi na takav način, ići će i malo radikalniji pristup’, kazao je Petrov dodavši kako je moguće uvođenje kazne koje će ovisiti o postotku nedolaska zastupnika na sjednice.

‘Nije prihvatljivo da osobe primaju punu plaću, a nema ih na radnom mjestu’, naglasio je.

Na novinarski upit hoće li biti promjena u poreznoj reformi, Petrov je odgovorio kako ne želi govoriti o pojedinačnim stavkama. Most se još usuglašava s partnerima te će izaći sa završnim prijedlogom nakon što sve bude definirano. ‘Vjerujem da u konačnici neće sve ostati isto’, kazao je.

O mogućnosti izuzimanja zastupnika i dužnosnika od povećanja plaća, koje bi im trebale porasti zahvaljujući planiranoj poreznoj reformi, Petrov nije dao konkretan odgovor ponovivši da će završni prijedlog biti objavljen nakon usuglašavanja.

Poskupljenje struje ‘kostur iz ormara’ Milanovićeve Vlade

Komentirajući poskupljenje struje od 1. siječnja iduće godine, Petrov je kazao da je to ‘ogroman kostur iz ormara’ Milanovićeve Vlade.

‘Trudimo se pronaći rješenje da se izbjegne povećanje struje. Zaista je katastrofalno da je jedna od zadnjih odluka Vlade Zorana Milanovića bila jednokratno potpisivanje da se udvostruče kvote za obnovljive izvore energije’, rekao je Petrov ustvrdivši kako to znači proračunsku rupu mjerenu u milijardama kuna, koja će se povećavati svake godine.

‘Pokušat ćemo pronaći način da to građani ne osjete. Nažalost, to je ogroman kostur iz ormara, koji nas je dočekao od bivšeg ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka. Valjda je samo njemu znano i jasno zbog čega je odlučio to potpisati na zadnjoj sjednici’, izjavio je Petrov.

28.10.2016.

Foto: Hina/Lana Slivar Dominić

'SLOBODNA HRVATSKA' KAZNENO PRIJAVILA SDSS Pozvali sve građane koji imaju dokaze o podmićivanju birača da im se jave

25.05.2017.

Također je javna tajna manipulacija biračima iz Bosne i Hercegovine, kao i romskom manjinom, kažu. Više>

Foto: Hina

LJUBO ĆESIĆ ROJS PROGLAŠEN KRIVIM Hrvatskom dragovoljcu oprostio je tri milijuna kuna duga

24.05.2017.

Presudom je određeno da državi mora vratiti 3,2 milijuna kuna. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Komemoracija na Bleiburgu

FOTO: Sinjska alka u Vukovaru

FOTO: Kotorvaroška večer u Stuttgart-Degerloch 2017.

FOTO: Croatia Bietighem - TASV Hessigheim

FOTO: HKM na susretu katoličke mladeži u Vukovaru

FOTO: Akcija Hvala u OŠ Kupljenovo

FOTO: Croatia Bietigheim - SV Riet

FOTO: Križni put

FOTO: Pisanice od srca

FOTO: Pisanica u Beču