NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

24.08.2017
tekst
tekst

Hrvatska

PRIJE 25 GODINA Srpski pobunjenici počinili pokolj u Lipovači

Milan Babić (foto: Sence Agency)

Pobijene su dvije obitelji.

Milan Babić (foto: Sence Agency)

Autor: CroExpress

U zaposjednutim selima započeo je krvavi osvajački pir. Pljačke i palež preostalih hrvatskih kuća i ubojstva - okrutna i ritualna - nad nemoćnim hrvatskim civilima postala su svakodnevna. Lipovača, malo pitomo selo od sedamdesetak kuća i 267 stanovnika, smješteno ispod istoimenog brdašca u Karlovačkoj županiji, umiralo je u strašnim mukama.

Jure Smolčić, hrvatski branitelj - zatočenik na Željavi, logoraš na Manjači - ispričat će nešto kasnije:

‘Tog su prvog ponedjeljka u listopadu svi bili u selu, i Hrvati i Srbi. Sutradan u njemu ni jedan Srbin nije osvanuo - bili su već u Sadilovcu. Prije napada u selu se pojavio Božo Ivančević, da na napad upozori’.

Sedamnaestog je listopada pet Lipovčana zarobljeno, i Jure među njima. Zarobljenici Ivan Cindrić-Suza, Drago Hodak-Kečić, Mate Rukavina, Slavko Rukavina te invalid Stipe Rukavina odvedeni su u srbske koncentracijske logore na Željavu, Manjaču i Staru Gradišku. I susjeda Božu, Srbina, koji je ljudskost pretpostavio etničkoj pripadnosti, tamo su sreli. I on je premlaćivan ‘zbog izdaje’. Nakon tjedan dana Željave i sedamnaest u logoru Manjača, 9. studenoga 1991., u Bosanskom Šamcu Jure Smolčić je razmijenjen.

‘Na svadbe sam mislio dok me je mlatio major, rezervist JNA. Na bilo što lijepo sam mislio, samo da izdržim, da preživim’. Invalid Stipe Rukavina nije preživio divljačka iživljavanja rezervista i čuvara logora. Od zadobivenih teških tjelesnih povreda umrijet će u logoru ‘Manjača’ 1. studenoga 1991. Njegovo mrtvo tijelo razmjenom je dobila hrvatska strana, te je pokopan na zagrebačkom groblju Miroševac.

Okupator je preostalim Hrvatima odmah pokazo pravo lice. Jedan od mještana, koji se bijegom u Bosnu spasio, prisjeća se prvih dana velikosrpske okupacije: ‘Dolazi kamion i zaustavi se kod moje kuće’ - pripovijeda. ‘Imaš li janje’ - pitaju. ‘Imam’ - odgovaram. ‘Nama trebaju 3 janjeta i 2 svinje’ - reče. Uz pomoć susjeda pohvatali smo janjce i povezali. Suvozač donese nekoliko kutija cigareta i pola litre konjaka i dade mi. Pita me što drhtim, čega se bojim. Njegov drug uđe u kabinu i nešto traži. Mislim da će mi i on nešto dati. Međutim, on izvadi automat, repetira i zaurla: ‘Gdje ti je familija, gdje su ti sinovi, imaš li koga u kući’? Pustiše nas i odoše. Sretoše u selu Matu (Brozinčevića - pr. I. S.) kako hrani blago. Privedu ga k prozoru štale i s njegovog ramena ubiju mu puškom 2 krave i tele’ - nastavlja sugovornik. Tako je nova ‘vlast’ na svakom koraku sijala teror i strah. Još se to dalo nekako podnijeti dok god nisu nasrnuli na živote preostalih, uglavnom starijih mještana. A na to nije trebalo dugo čekati.

‘Dana 28. listopada 1991'. - nastavlja potresnim glasom – 'dolazi susjed Filip (Šebalj, haaški svjedok u procesu protiv Miloševića - pr. I. S.) i plače. ‘Što je?’ - pitam ga. Mislio sam da ga je netko kundakom brin'o. ‘Evo njih svih četvoro mrtvih’ - kaže. ‘Pa nije valjda’ - kažem u čudu. Mi na cestu, priskoči njegova žena i nas četvoro idemo. Stignu nas u autu, ne možemo nikud. ‘Ko je tu sinoć puca’ - pitaju. Odgovaramo da ne znamo i oni produžiše kroz selo. Mi u kuću Franje Brozinčevića, a oni svi mrtvi. Njih četvoro. Ubijeni rafalom iz automata. Obučeni, leže oko stola.’

Tako je pobijena čitava obitelj: Franjo Brozinčević (rođ. 1930.), njegova žena Mira zvana Seka rođ. Marinić (rođ. 1936.) Katarina Kaja Cindrić rođ. Brozinčević, Franjina sestra (rođ. 1925.), Marija Beba Brozinčević, Mirina sestra (rođ. 1943.).

Istoga dana, u drugoj kući, poklana je još jedna obitelj Brozinčević: Mate (rođ. 1924.), njegova žena Roža Roja rođ. Rukavina (rođ. 1924.) i njihov sin Mirko (rođ. 1962.).

Na vijest o zvjerskim ubojstvima nedužnih susjeda preostali Hrvati Lipovače istoga dana pobjegoše prema Bosni, da spase gole živote. Nekolicina je, na nesreću, ostala, jer nisu mogli napustiti domove...

Zbog ovog je ratnog zločina optužen čelnik pobunjenih hrvatskih Srba Milan Babić, koji je pronađen mrtav u haškom pritvoru.

(izvor: rakovica.com)

28.10.2016.

Foto: Stipe Božić

BIOKOVO GORI VEĆ TRI DANA Gasiteljima stiže pomoć

24.08.2017.

Požar koji gori na hrptu Biokova i vidi se iz Makarske. Više>

Foto: nestali.hr

NESTAO JE DVOGODIŠNJI SAMUEL Ako imate kakve informacije o njemu, javite policiji!

24.08.2017.

Obavijestite najbližu policijsku postaju ili nazovite 192. Više>

Ilustracija (foto: pixabay.com)

TEŠKA NOĆ NA MLJETU Izgorjelo 100 hektara kraj nacionalnog parka

23.08.2017.

Objekti nisu bili ugroženi jer je vatra odmah odbijena od naselja. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Velika Gospa

FOTO: IV. Hrvatske svjetske igre, treći dan

FOTO: Sommerfestival der Kulturen

FOTO: IV. Hrvatske svjetske igre, drugi dan

FOTO: Pripreme Croatie Bietigheim

FOTO: Medvedgrad

FOTO: Tvrđava Minčeta

FOTO: Proslava u Bad Cannstattu

FOTO: Tijelovo u Korntalu

FOTO: Sv. Ante u HKM Stuttgart