NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

24.02.2018
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

NEKA TI JE SRETAN Marko Perković Thompson slavi 50. rođendan

Foto: Roberta F./Wikimedia Commons

Thompson je jedan od najpopularnijih glazbenika u Republici Hrvatskoj.

Br. pregleda: 20727

Foto: Roberta F./Wikimedia Commons

Autor: CroExpress

Marko Perković Thompson, hrvatski pjevač, danas slavi 50. rođendan.Thompson je rođen 27. listopada 1966. godine u selu Čavoglave, u Zagori (Šibensko-kninska županija) od majke Marije i oca Ante. Djetinjstvo je proveo u rodnom selu. Oca je rijetko viđao jer je bio odsutan zbog posla u Njemačkoj, a dolazio je kući samo za Božić i Uskrs. Marko u gradu Splitu završava srednju školu za ugostitelja.

Po početku Domovinskog rata 1991. godine Marko se pridružio Zboru Narodne Garde. Marko je u to imao američku strojnicu Thompson, po kojoj je i dobio nadimak.

Iz toga doba potječe i prva Markova pjesma – legendarna 'Bojna Čavoglave'. Pjesma koja se brzo proširila cijelom Hrvatskom i postala je jednim od prepoznatljivih simbola prvih dana Domovinskog rata.

Nakon obrane Čavoglava 1992. godine Marko počinje priređivati humanitarne koncerte diljem Hrvatske. 1992. godine izlazi i njegov prvi album Moli mala. 1994. godine Marko piše još jednu poznatu pjesmu 'Anica – Kninska kraljica' u kojom se pobunjenim Srbima poručuje da će Hrvati osloboditi svoj grad Knin.

1995. godine Marko se vraća u 142. drnišku brigadu, koja je sudjelovala u operaciji Oluja (4. – 7. kolovoza 1995.). Iste godine objavljuje album Vrijeme škorpiona.

Godinu dana nakon završetka rata, 1996. godine Marko je završio i svoj treći album Geni kameni. Godine 1998. godine izlazi uspješni album Vjetar s Dinare, a 2002. godine ponavlja uspjeh s albumom E, moj narode.

2003. godine izlazi kompilacija Sve najbolje s 18 pjesama. Na njoj se pojavljuje i jedna nova pjesma 'Ivane Pavle II', koja je posvećena dolasku pape Ivana Pavla II. u Republiku Hrvatsku. Tri godine kasnije izdaje album 'Bilo jednom u Hrvatskoj'. Prodan je u približno 120.000 primjeraka. 2013. izdaje album 'Ora et Labora'.

Marko Perković Thompson je jedan od najpopularnijih glazbenika u Republici Hrvatskoj. Njegove slušatelje najviše privlače pjesme domoljubne tematike u kojima naglašava svoje hrvatstvo, katoličanstvo i ljubav prema domovini.

27.10.2016.

Foto: Hrvatiizvanrh.hr

POVRATAK U REPUBLIKU SRPSKU Zathjev podnijelo oko 5000 Hrvata

24.02.2018.

Održan okrugli stol u Banja Luci. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Zimska vježba MORH-a

FOTO: Lička večer u Gerlingenu

FOTO: Stepinčevo i duhovna obnova u Stuttgartu

FOTO: Stepinčevo u Münchenu

FOTO: Hrvoje Jurić u Stuttgartu

FOTO: Sljeme pod snijegom

FOTO: Kuća

FOTO: KUD Stuttgart na Sajmu turizma

FOTO: Lidija Jahr Weis izložba

FOTO: Nova godina