NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

21.11.2017
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

NEKA TI JE SRETAN Marko Perković Thompson slavi 50. rođendan

Foto: Roberta F./Wikimedia Commons

Thompson je jedan od najpopularnijih glazbenika u Republici Hrvatskoj.

Br. pregleda: 20467

Foto: Roberta F./Wikimedia Commons

Autor: CroExpress

Marko Perković Thompson, hrvatski pjevač, danas slavi 50. rođendan.Thompson je rođen 27. listopada 1966. godine u selu Čavoglave, u Zagori (Šibensko-kninska županija) od majke Marije i oca Ante. Djetinjstvo je proveo u rodnom selu. Oca je rijetko viđao jer je bio odsutan zbog posla u Njemačkoj, a dolazio je kući samo za Božić i Uskrs. Marko u gradu Splitu završava srednju školu za ugostitelja.

Po početku Domovinskog rata 1991. godine Marko se pridružio Zboru Narodne Garde. Marko je u to imao američku strojnicu Thompson, po kojoj je i dobio nadimak.

Iz toga doba potječe i prva Markova pjesma – legendarna 'Bojna Čavoglave'. Pjesma koja se brzo proširila cijelom Hrvatskom i postala je jednim od prepoznatljivih simbola prvih dana Domovinskog rata.

Nakon obrane Čavoglava 1992. godine Marko počinje priređivati humanitarne koncerte diljem Hrvatske. 1992. godine izlazi i njegov prvi album Moli mala. 1994. godine Marko piše još jednu poznatu pjesmu 'Anica – Kninska kraljica' u kojom se pobunjenim Srbima poručuje da će Hrvati osloboditi svoj grad Knin.

1995. godine Marko se vraća u 142. drnišku brigadu, koja je sudjelovala u operaciji Oluja (4. – 7. kolovoza 1995.). Iste godine objavljuje album Vrijeme škorpiona.

Godinu dana nakon završetka rata, 1996. godine Marko je završio i svoj treći album Geni kameni. Godine 1998. godine izlazi uspješni album Vjetar s Dinare, a 2002. godine ponavlja uspjeh s albumom E, moj narode.

2003. godine izlazi kompilacija Sve najbolje s 18 pjesama. Na njoj se pojavljuje i jedna nova pjesma 'Ivane Pavle II', koja je posvećena dolasku pape Ivana Pavla II. u Republiku Hrvatsku. Tri godine kasnije izdaje album 'Bilo jednom u Hrvatskoj'. Prodan je u približno 120.000 primjeraka. 2013. izdaje album 'Ora et Labora'.

Marko Perković Thompson je jedan od najpopularnijih glazbenika u Republici Hrvatskoj. Njegove slušatelje najviše privlače pjesme domoljubne tematike u kojima naglašava svoje hrvatstvo, katoličanstvo i ljubav prema domovini.

27.10.2016.

YouTube screenshot

(VIDEO) PREDRAG MIŠIĆ PEĐA Kako je Srbin postao hrvatski branitelj

21.11.2017.

Kako je došlo do toga da stane na branik Vukovara od srpske agresije? Više>

Foto: Hina

DRAMATIČNO UPOZORENJE Hrvata bi u BiH za 10 godina moglo biti manje nego stanovnika Splitsko-dalmatinske županije

21.11.2017.

Sve to izravno će ugroziti sustav radne snage, mirovinski, zdravstveni te obrazovni sustav. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Sveta misa Buenos Aires

FOTO: Croatia B - Schwieberdingen

FOTO: Vukovar u Münchenu

FOTO: Vukovar

FOTO: Kupreška večer

FOTO: Croatia B. - Aldingen

FOTO: SV Perous - Croatia Bietigheim

FOTO: G2.3

FOTO: Susret hrvatskih studenata Njemačke

FOTO: Holywin u Stuttgartu