NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

18.06.2018
tekst
tekst

Hrvatska

HITNA AKCIJA Netko je preko noći zatrpao ilegalno odbačene mandarine, Musa otkrila krivca

Foto: Duška Mušić

Musina fotografija raširila se jučer društvenim mrežama.

Br. pregleda: 1339

Foto: Duška Mušić

Autor: Hina/CroExpress

Za odbačeno brdo mandarina kod Jesenske u Opuzenu odgovorni su otkupljivači, a ne proizvođači, rekla je u ponedjeljak Ana Musa, ekološka aktivistica i nezavisna vijećnica u Dubrovačko-neretvanskoj županiji te dodala kako su joj tijekom jutra javili da na tom mjestu više nema nijedne mandarine, a rupa iskopana za njhovo odlaganje zatrpana je.

Musa je na svom Facebook profilu u nedjelju objavila fotografiju odbačenih mandarina koje su trebale biti zakopane na lokalitetu Jesenska, a napominje kako je vejrojatno riječ o voću koje ne odgovara otkupljivačima.

'Riječ je o ilegalnom odbacivanju, a javili su mi sada da je sve zatrpano i da nema nijedne mandarine. Za ovo je odgovoran netko od otkupljivača, a ne proizvođači. Pristupio mi je jedan proizvođač i rekao kako im jedna tvrtka za otkup, koju neću imenovati, u startu oduzima 30 posto na količinu', rekla je Musa te ustvrdila da ovakvim odlaganjem otkupljivači izbjegavaju zakon.

'U Metkoviću postoji odlagalište 'Dubravica' na koje bi oni to trebali voziti i platiti odlaganje. Kako bi izbjegli davanja oni to naprave na ovaj način, a treba vidjeti tko im je i kada iskopao rupu 10 puta 15 metara neutvrđene dubine. Tu je bilo već neko smeće i ja sam to prijavila inspekciji zaštite okoliša, koja je izašla na teren i napravila zapisnik, koji mi nisu htjeli dati na uvid', kaže Musa.

Ustvrdila je kako je ove godine urod mandarina fenomenalan te kako su zbog velikog prinosa ove godine mandarine nešto manje nego što je uobičajeno.

Inače, ovogodišnji urod procijenjen je na rekordnih 90 tisuća tona, no proizvođači i otkupljivači očekuju da će zbog ranog cvata na tržište biti plasirano približno 63 tisuće tona.

Od ukupnog uroda, na domaće tržište, na kojem prosječna potrošnja iznosi 3,5 do 4 kilograma po stanovniku, plasira se oko 15 tisuća tona mandarina, 40 do 45 tisuća tona prodaje se na tržištima zemalja bivše Jugoslavije (uključujući Hrvatsku), a preostali dio izvozi se u Češku, Slovačku Poljsku, Veliku Britaniju i druge zemlje.

Musina fotografija raširila se jučer društvenim mrežama, a danas i po portalima, uz zamjerke da se mandarine bacaju umjesto da se podijele potrebitima.

24.10.2016.

Kapulica i Plenković (foto: Hina)

NA OBLJETNICI OSNUTKA STRANKE 'Kada staviš prst u more to je kao da si dotaknuo cijeli svijet. Kada postaneš dio HDZ-a...'

18.06.2018.

Plenković poručio da neće uspjeti oni koji žele destabilizirati stranku. Više>

Foto: Hina

BIH NEĆE IZRUČITI MAMIĆA 'Nisu ispunjeni zakonski uvjeti'

16.06.2018.

Dinamov savjetnik je prošloga tjedna nepravomoćno osuđen na 6,5 godina zatvora. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Disko na otvorenom u Crikvenici

FOTO: Na Palade

FOTO: Navijači na tribinama

FOTO: Pripreme za Hrvatska-Nigerija

FOTO: NK Croatia Bietigheim –SV Wachbach 2-4

FOTO: 'Mali Lurd' u Dalmaciji

FOTO: KSD Hajduk Nürnberg - DJK Oberasbach 3:0

FOTO: TsV Grünbühl - NK Croatia Bietigheim 2:2

FOTO: Tijelovo u Stuttgartu

FOTO: Hodočašće u irsko nacionalno marijansko svetište Knock