NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

19.08.2017
tekst
tekst

Hrvatska

GRABAR-KITAROVIĆ U AZERBAJDŽANU Posjet započela susretom s Hrvatima

Foto: Kolinda Grabar-Kitarović / Facebook

Trodnevni posjet.

Foto: Kolinda Grabar-Kitarović / Facebook

Autor: Hina/CroExpress

Susretom s hrvatskim građanima koji žive i rade u Azerbajdžanu, kojima je kazala da su ‘najbolji veleposlanici svoje domovine’, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović započela je u nedjelju trodnevni posjet toj zemlji bogatoj naftom u kojoj Hrvatska vidi ogromne neiskorištene potencijale za suradnju, poglavito u gospodarstvu.

‘Želim vam zahvaliti na svemu što radite ovdje, na načinu na koji predstavljate Hrvatsku, vi ste svakako najbolji veleposlanici svoje domovine’, kazala je Grabar-Kitarović, koja u ponedjeljak počinje službeni dio svog posjeta susretom s azerbajdžanskim domaćinom, predsjednikom Ilhamom Alijevim.

Odnosi Hrvatske i Azerbajdžana su ‘prijateljski, nemamo otvorenih pitanja ali mislim da imamo ogromne neiskorištene potencijale koji su posebno vidljivi u području gospodarstva’, kazala je Grabar-Kitarović.

Hrvatska predsjednica izrazila je uvjerenost da će posjet i razgovori s predsjednikom Alijevim i drugim dužnosnicima, kao i gospodarski forum u utorak ‘pridonijeti upravo tome da se konkretiziraju mnogi vidovi suradnje’, a Hrvatska svoj prostor vidi ne samo u trgovini nego i u ulaganjima i zajedničkoj suradnji u području energetike, tehnologije, prehrambene industrije, brodogradnje, prometa i turizma.

Svoje bogatstvo Azerbajdžan temelji na bogatim rezervama nafte i prirodnog plina koji čine 95 njegova izvoza, a proizvodnja nafte počela je još u 19. stoljeću kada su braća Nobel - Ludvig i Robert, manje poznata braća Alfreda Nobela - imala naftnu kompaniju u Bakuu i u jednom trenutku držala 50 posto svjetske proizvodnje nafte.

Predsjednicu u ponedjeljak osim susreta s Alijevim očekuju i razgovori s premijerom Arturom Rasizadeom, predsjednikom parlamenta Ogtajom Asadovim, kao i predavanje na Diplomatskoj akademiji.

U utorak, ona će se zajedno s predsjednikom Alijevim obratiti sudionicima azerbajdžansko-hrvatskog gospodarskog foruma na kojemu se očekuju predstavnici oko 35 hrvatskih i stotinjak azerbajdžanskih kompanija. Činjenica da će na njega doći i azerbajdžanski predsjednik ‘velika je stvar za Hrvatsku’, ocjenjuje se u hrvatskom izaslanstvu.

Refik Šabanović, voditelj Privremenog ureda RH u Azerbajdžanu - za koji je predsjednica izrazila nadu da će se uskoro pretvoriti u pravo veleposlanstvo – rekao je kako je posjet Kolinde Grabar-Kitarović važan između ostalog stoga što će ‘zasigurno ojačati i odškrinuti vrata našim gospodarstvenicima u Bakuu jer ovo tržište je još uvijek u gospodarskom rastu’.

Budući da Azerbajdžan u Zagrebu ima veleposlanstvo bilo bi jako poticajno za poslovanje s tom zemljom da reciprocitetno odgovori i Hrvatska, smatra Šabanović.

Refik Šabanović predstavio je predsjednici članove hrvatske zajednice koji većinom rade u naftnim tvrtkama, ali je istaknuo da su tu i sportaši, prije svega izbornik azerbajdžanske nogometne reprezentacije Robert Prosinečki ali i Siniša Popek, odbojkaški trener koji radi u Bakuu.

Prosinečki je ‘ove godine učinio što se nikad nije dogodilo u Azerbajdžanu u sektoru sporta te ne samo da je učinio podvig u nogometu nego je na taj način promovirao i Hrvatsku. Danas svi u Azerbajdžanu znaju tko je trener njihovog nacionalnog tima’, kazao je.

Azerbajdžan je od ‘autsajdera’ u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2018. u Rusiji došao do pozicije u kojoj se zasad, po rezultatima i pozicijom u svojoj skupini, može nadati i plasmanu na SP.

Azerbajdžan je zemlja s nešto više od devet milijuna stanovnika, od kojih je više od devedeset posto muslimana šijita, te je uz Iran jedina zemlja u kojoj su šijiti većinsko stanovništvo. U Iranu koji ima nešto manje od 80 milijuna stanovnika živi oko 15 milijuna Azera.

U glavnom gradu Bakuu službeno živi nešto više od dva milijuna stanovnika, iako ih je zbog dolaska izbjeglica navodno puno više.

24.10.2016.

Foto: nestali.hr/CroExpress

OBUSTAVLJENA POTRAGA Pronađena je nestala Marija Marinela iz Östringena

19.08.2017.

Iz splitske policije nisu željeli govoriti o detaljima. Više>

Ilustracija (foto: Zoran Stupar)

PRONAĐENA 13-GODIŠNJA BARBARA Policija istražuje je li bila oteta

17.08.2017.

Otac rekao medijima da vjeruje da je riječ o otmici. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Velika Gospa

FOTO: IV. Hrvatske svjetske igre, treći dan

FOTO: Sommerfestival der Kulturen

FOTO: IV. Hrvatske svjetske igre, drugi dan

FOTO: Pripreme Croatie Bietigheim

FOTO: Medvedgrad

FOTO: Tvrđava Minčeta

FOTO: Proslava u Bad Cannstattu

FOTO: Tijelovo u Korntalu

FOTO: Sv. Ante u HKM Stuttgart