NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

20.01.2018
tekst
tekst

Hrvati iz Australije

POKOJ MU DUŠI Preminuo hrvatski iseljenik koji je proširio tvrdnju da Tito nije Josip Broz iz Kumrovca

Foto: hazud.ch

In memoriam.

Br. pregleda: 20722

Foto: hazud.ch

Autor: CroExpress/Hazud.ch

Nakon vrlo duge i teške bolesti u utorak, 18. listopada 2016., u Melbourneu je u 89. godini života preminuo veliki hrvatski domoljub, doktor veterine Ante Kunek, piše Ante Babić za Hazud.ch.

Dr. Kunek rodio se 1927. u selu Mesići u Bosni i Hercegovini. Studirao je veterinu u Zagrebu, a 1956. godine pobjegao je iz Jugoslavije i otišao u Australiju. Ubrzo nakon dolaska u Australiju dobio je posao kao veterinarski inspektor u mesnoj industriji, koja je imala veliku važnost za australsku vanjsku trgovinu, tj. izvoz. Bio je vrlo cijenjen stručnjak i do kraja radnog vijeka ostao je raditi na toj dužnosti.

S obzirom da je radio za državni inspektorat, nije se smio javno baviti politikom. No, to nije zaustavilo dr. Kuneka da, i uz velik rizik da izgubi to važno radno mjesto, ne počne tajno biti vrlo aktivan u ogranku Hrvatske seljačke stranke u Melbourneu i široj hrvatskoj iseljeničkoj zajednici.

Dr. Kunek pisao je pod raznim pseudonimima političke komentare za novine HSS-a u Australiji: Slobodni dom, Hrvatsku istinu i Hrvatsku slobodu. U tim je novinama oštro kritizirao komunističku Jugoslaviju i 'Waltera Titu', kako ga je on od samog početka nazivao. Već u to vrijeme, prije 60 godina, dr. Kunek odbijao je jugoslavenskoga komunističkog diktatora oslovljavati kao Josipa Broza jer je bio uvjeren da Tito nije bio Zagorac Josip Broz. Istovremeno je beskompromisno zagovarao samostalnu hrvatsku državu.

Dr. Kunek već je početkom sedamdesetih godina u Slobodnom domu napisao izvješće o knjizi (Reason in Revolt, London 1948) Freda Copemana, zapovjednika bataljona engleskih komunističkih dragovoljaca u Španjolskom građanskom ratu, u kojoj je Copeman napisao da je pravi Josip Broz također sudjelovao u Španjolskom građanskom ratu kao zapovjednik bataljona dragovoljaca s Balkana, a nosio je nadimak Šapajev.

Prije dvije godine, 2014., dr. Ante Kunek izdao je knjigu pod naslovom 'Za dom, hrvatski rode, križevi bijeli neka nas vode' u kojoj je objavio više izvora i svjedočanstava koji, prema njemu, potvrđuju da je Tito ukrao identitet Josipa Broza iz Kumrovca.

Taj članak o Titi u Slobodnom domu privukao je pozornost i australske obavještajne službe, koja je otkrila tko je autor članka, došla je dr. Antu Kuneka u njegovoj kući ispitivati kako je došao do te knjige itd. 

Dr. Ante Kunek iza sebe ostavlja ožalošćene: suprugu Mariju, kćerku Srebrenku i sinove Zvonimira i Krešimira, te brata Ivicu.

21.10.2016.

Foto: AHD Melbourne

ANTE JURIĆ IZ MELBOURNEA Štovatelj Pavelića i NDH više neće biti član Vladina Savjeta za Hrvate izvan RH

11.01.2018.

Iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH javljaju kako je pokrenut postupak Jurićevog razrješenja. Više>

Foto: HKC Sydney

(VIDEO) NAJLJEPŠE JASLICE NA SVIJETU I ove godine krase Hrvatski katolički centar u Sydneyu

26.12.2017.

Količina detalja u jaslicama doista je nevjerojatna. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Lidija Jahr Weis izložba

FOTO: Nova godina

FOTO: Božić u iseljeništvu

FOTO: Božić u Zagrebu

FOTO: Božić u Zagrebu

FOTO: Božićna drvca

FOTO: KUD Krešimir u Mostaru

FOTO: Duhovna obnova Mittelbaden

FOTO: Hrvati u Peruu

FOTO: Charles Billich