NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

24.04.2018
tekst
tekst

Hrvati iz Australije

POKOJ MU DUŠI Preminuo hrvatski iseljenik koji je proširio tvrdnju da Tito nije Josip Broz iz Kumrovca

Foto: hazud.ch

In memoriam.

Br. pregleda: 21010

Foto: hazud.ch

Autor: CroExpress/Hazud.ch

Nakon vrlo duge i teške bolesti u utorak, 18. listopada 2016., u Melbourneu je u 89. godini života preminuo veliki hrvatski domoljub, doktor veterine Ante Kunek, piše Ante Babić za Hazud.ch.

Dr. Kunek rodio se 1927. u selu Mesići u Bosni i Hercegovini. Studirao je veterinu u Zagrebu, a 1956. godine pobjegao je iz Jugoslavije i otišao u Australiju. Ubrzo nakon dolaska u Australiju dobio je posao kao veterinarski inspektor u mesnoj industriji, koja je imala veliku važnost za australsku vanjsku trgovinu, tj. izvoz. Bio je vrlo cijenjen stručnjak i do kraja radnog vijeka ostao je raditi na toj dužnosti.

S obzirom da je radio za državni inspektorat, nije se smio javno baviti politikom. No, to nije zaustavilo dr. Kuneka da, i uz velik rizik da izgubi to važno radno mjesto, ne počne tajno biti vrlo aktivan u ogranku Hrvatske seljačke stranke u Melbourneu i široj hrvatskoj iseljeničkoj zajednici.

Dr. Kunek pisao je pod raznim pseudonimima političke komentare za novine HSS-a u Australiji: Slobodni dom, Hrvatsku istinu i Hrvatsku slobodu. U tim je novinama oštro kritizirao komunističku Jugoslaviju i 'Waltera Titu', kako ga je on od samog početka nazivao. Već u to vrijeme, prije 60 godina, dr. Kunek odbijao je jugoslavenskoga komunističkog diktatora oslovljavati kao Josipa Broza jer je bio uvjeren da Tito nije bio Zagorac Josip Broz. Istovremeno je beskompromisno zagovarao samostalnu hrvatsku državu.

Dr. Kunek već je početkom sedamdesetih godina u Slobodnom domu napisao izvješće o knjizi (Reason in Revolt, London 1948) Freda Copemana, zapovjednika bataljona engleskih komunističkih dragovoljaca u Španjolskom građanskom ratu, u kojoj je Copeman napisao da je pravi Josip Broz također sudjelovao u Španjolskom građanskom ratu kao zapovjednik bataljona dragovoljaca s Balkana, a nosio je nadimak Šapajev.

Prije dvije godine, 2014., dr. Ante Kunek izdao je knjigu pod naslovom 'Za dom, hrvatski rode, križevi bijeli neka nas vode' u kojoj je objavio više izvora i svjedočanstava koji, prema njemu, potvrđuju da je Tito ukrao identitet Josipa Broza iz Kumrovca.

Taj članak o Titi u Slobodnom domu privukao je pozornost i australske obavještajne službe, koja je otkrila tko je autor članka, došla je dr. Antu Kuneka u njegovoj kući ispitivati kako je došao do te knjige itd. 

Dr. Ante Kunek iza sebe ostavlja ožalošćene: suprugu Mariju, kćerku Srebrenku i sinove Zvonimira i Krešimira, te brata Ivicu.

21.10.2016.

Charles Billich otkriva svoje remek djelo (foto: Ina Vukić)

OTKRIVENO NOVO REMEK DJELO CHARLESA BILLICHA Šahovnica hrvatske povijesti

07.02.2018.

Unutar Billicheve galerije u Sydneyu, njegov se stvaralački proces otvorio ispred naših očiju. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Löchgau – Croatia Bietigheim 1:4

FOTO: Prvopričesničko misno slavlje u Kehlu

FOTO: Kotorvaroška večer

FOTO: Croatia Bietigheim - Höfingen

FOTO: Croatia Bietigheim - FC Marbach

FOTO: Medulin

FOTO: Došlo je proljeće

FOTO: Dani UHPA-e

FOTO: Croatia Bietigheim - Marbach 2:0

FOTO: Prosvjed protiv Istanbulske konvencije