NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

27.05.2018
tekst
tekst

Zanimljivosti

S KIM PRIJATELJUJU HRVATSKI GRADOVI? Vezani su s desecima njemačkih mjesta, ali i gradovima Čilea, Australije, SAD...

Ilustracija (foto: pixabay.com)

Prijatelji se u nevolji poznaju.

Br. pregleda: 2709

Ilustracija (foto: pixabay.com)

Autor: CroExpress

Hrvatski gradovi često sklapaju prijateljstva sa gradovima iz inozemstva. U mnogima od ovih gradova žive i hrvatski iseljenici, koji su često 'kumovali' prijateljstvima gradova. Prijateljstva su se sklapala i jačala i u teškim ratnim vremenima, kada su gradovi prijatelji nesebično pomagali svojim partnerima u Hrvatskoj.

Tako su među prijateljima Biograda na moru austrijski Bad Ischle i njeamački Kressbronn am Bodensee. Donja Stubica od 2002. godine prijateljuje s gradom Rodgau iz njemačkog Hessena.  Dubrovnik prijateljuje, između ostalih, sa austrijskim Grazom, švedskim Helsingborgom, njemačkim Bad Homburgom... Čakovec je prijatelj s njemačkim Schrambergom. Đakovo je grad partner s njemačkim Kirchenthumbachom.

Grad Korčula prijatelj je sa australskim Fremantleom. Povelja o prijateljstvu dvaju gradova potpisana je 2000. godine. U Fremantleu živi nekoliko tisuća Korčulana koji su najveći most prijateljstva dvaju gradova.

Dogradonačelnik Fremantlea u posjeti Korčuli

Karlovac je, među ostalima, grad prijatelj s Kansas Cityem. Prijateljstvo između Kansas Cityja iz Sjedinjenih američkih država i Karlovca vezano je karlovačkim iseljeništvom koje je kulminiralo 1977. kada je službeno uspostavljena suradnja.

Opatija je između ostalih, grad prijatelj sa austrijskim Bad Ischlom. Osijek njeguje veze sa švicarskim Lausanneom, njemačkim Pforzheimom, Budimpeštom... Pula je grad prijatelj s njemačkim Trierom i austrijskim Grazom. Rab je vezan s Königsbrunnom (Njemačka), a Rijeka s Kölnom i Neussom. Rovinj je grad prijatelj s njemačkim Leonbergom, Poreč s Poingom, a Samobor s Wirgesom.

Potpisivanje povelje bratimljenja između Leonberga i Rovinja izvršeno u Leonbergu 12. veljače 1990., a uzvratno u Rovinju 25. kolovoza 1990.g. Leonberg je višekratnim i različitim donacijama pružao pomoć za izbjeglice i prognanike smještene u Rovinju kao i samom gradu za vrijeme agresije na Hrvatsku. Dani Leonberga održavaju se u Rovinju u mjesecu svibnju.

Sisak je grad prijatelj s čak dva njemačka grada – Heidenheimom i Remchingenom. 


Gradonačelnik Kansas Citya u posjeti Karlovcu 2010. (foto: Kaportal)

Split je grad je prijatelj s čileanskim Antofagastom i Punta Arenasom, mjestima poznatim po velikom broju hrvatskih iseljenika. Prijateljuje i s australskim Cockburnom te njemačkim Charlottenburg-Wilmersdorfom, među ostalima. Tome su nesumnjivo kumovali hrvatski iseljenici.

Šibenik je grad prijatelj s njemačkim Herfordom od 1970. godine. Herford je pomagao hrvatskom gradu i kraju za vrijeme Domovinskog rata i poraća.

Trogir veže partnerstvo s njemačkim Vaterstettenom te mnogobrojnim drugim gradovima iz Italije, Poljske, Mađarske, Ukrajine... Varaždin je grad prijatelj s austrijskim Bad Radkersburgom te njemačkim Koblentom i Ravensburgom. Vinkovci su vezani uz Kenzingen. Zadar je grad prijatelj s Fürstenfeldbruckom te čileanskim Iquiqueom, također poznatom kao odredištu hrvatskih iseljenika.

Zagreb prijateljuje s njemačkim Mainzom, Bečom, Pittsburghom, Buenos Airesom... U svim ovim gradovima postoje značajne zajednice hrvatskih iseljenika i njihovih potomaka. 

19.10.2016.

Foto: kolekcionar.net

ZANIMLJIVOST DANA Sinjanin Petar Zeljko krenuo je na put oko svijeta u kočiji koju su vukli jarci

25.05.2018.

U narodu su sačuvane razglednice napravljene povodom putovanja. Više>

Borojević 1915. na sočanskoj bojišnici (foto: Wikipedia)

LAV SA SOČE Prije 118 godina zaboravljen je umro Svetozar Borojević, jedan od najvećih hrvatskih vojskovođa svih vremena

23.05.2018.

U svojim pismima i govorima Borojević je jasno odredio svoju hrvatsku narodnosnu pripadnost i domoljublje. Više>

Foto: Hina

LENJINGRADSKA OBLAST U RUSIJI Kako je Hrvatska nogometna reprezentacija spasila veprove i krtice

23.05.2018.

Hrvatska vrsta za svoje sjedište izabrala resort 'Šumska rapsodija'. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Hodočašće u Lurd

FOTO: Kanadsko hrvatski folklorni festival

FOTO: Croatia Bietigheim - Perouse 6:0

FOTO: FSV 08 Bissingen - NK Croatia Bietigheim 3:4

FOTO: 60 godina HKM Stuttgart

FOTO: Prva pričest u HKM Beč

FOTO: 60. godišnjica HKM Stuttgart

FOTO: Etno festival u Vukovaru

FOTO: NK Croatia Bietigheim-SKV Rutesheim 6:1

FOTO: Prva pričest u HKM Stuttgart