NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

25.06.2017
tekst
tekst

Hrvati iz Europe

NEMA JUNAKA, NEMA HRVATA, KAO ŠTO JE BIO... U Petrovaradinu proslavljen rođendan bana Josipa Jelačića

Foto: hrvatiizvanrh.hr

Josip Jelačić se rodio 16. listopada 1801. godine u Petrovardinu.

Br. pregleda: 2189

Foto: hrvatiizvanrh.hr

Autor: CroExpress/hrvatiizvanrh.hr

U organizaciji Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva ‘Jelačić’ iz Petrovaradina i Hrvatskog nacionalnog vijeća Republike Srbije u nedjelju, 16. listopada 2016. godine svečano je obilježen Dan rođenja bana Josipa Jelačića, jedan od četiri nacionalna praznika hrvatske manjine u Republici Srbiji.

Josip Jelačić se rodio 16. listopada 1801. godine u Petrovardinu. Porijeklom je bio iz kurilovačke loze plemića Jelačića, a u trenutku njegova rođenja njegovi roditelji otac Franjo i majka Ana živjeli su u Petrovaradinu, gdje mu je otac bio u vojnoj službi. Odmah po rođenju kršten je u župnoj crkvi sv. Jurja u Petrovardinu.

Odazvali se brojni uzvanici


Svečano obilježavanje blagdana započeto je svetom misom u petrovaradinskoj crkvi Sv. Jurja, u kojoj je kršten ban Jelačić, a nastavljeno bogatim kulturno-umjetničkim programom u amfiteatru na SPENS-u u Novom Sadu.

Svečanom obilježavanju ovoga važnoga blagdana nazočili su dr. Slaven Bačić, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća, g. Tomislav Žigmanov, ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i zastupnik u Narodnoj skupštiti Republike Srbije te brojni drugi predstavnici najznačajnijih hrvatskih hrvatskih institucija, udruga i društava iz Republike Srbije, kao i brojni uzvanici: g. Aleksandar Vulin, ministar rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Republike Srbije, g. Gordan Markotić, veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Srbiji, dr. Nebojša Kuzmanović, zamjenik ministra kulture, javnog informiranja i odnosa s vjerskim zajednicama Autonomne pokrajine Vojvodine, g. Velimir Pleša, generalni konzul Republike Hrvatske u Subotici, g. Zdravko Jelušić, predsjednik Skupštine Grada Novog Sada, g. Aleksandar Petrović, pomoćnik gradonačelnika Novog Sada, g. Mato Jurić, predsjednik Zajednice protjeranih Hrvata Srijema, Bačke i Banata i drugi.

Obilježavanju su nazočili i predstavnici Državnog ureda, savjetnik s posebnim položajem za hrvatsku nacionalnu manjinu g. Milan Bošnjak i stručni suradnik g. Hrvoje Šincek. Prigodnim riječima nazočnima se obratio Milan Bošnjak, rekavši kako je uvjeren da će hrvatska manjinska zajednica zajedničkim radom - vrijedno, ustrajno i usmjereno, uspjeti očuvati hrvatski jezik i bogatu kulturu Hrvata koji stoljećima žive na ovome prostoru, da će se još snažnije razvijati i napredovati te da će im u njihovim nastojanjima i aktivnostima Državni ured pružiti svoju punu potporu.

19.10.2016.

Damir Nikšić Youtube kanal screenshot

UČENICI U TRAVNIKU PROTIV SEGREGACIJE Ne žele hrvatske i bošnjačke škole

21.06.2017.

Vlasti Srednjobosanske županije odustale od uspostave nove srednje škole u Jajcu. Više>

Anita Juranović (foto: Facebook)

VELIKA TUGA Mlada Hrvatica pronađena mrtva u Austriji, policija traži pomoć građana

20.06.2017.

Moli sve koji su vidjeli djevojku nakon 6 sati ujutro, kada je navodno napustila restoran u središtu Weiza, da im se jave. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Tijelovo u Korntalu

FOTO: Sv. Ante u HKM Stuttgart

FOTO: Hamburg za Vukovar

FOTO: Proslava naslova u Bietigheimu

FOTO: Hodočašće Hrvata u Lourdes

FOTO: Croatia Bietigheim osvojila prvenstvo

FOTO: Dan oružanih snaga

FOTO: Komemoracija na Bleiburgu

FOTO: Sinjska alka u Vukovaru

FOTO: Kotorvaroška večer u Stuttgart-Degerloch 2017.