NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

20.02.2018
tekst
tekst

Hrvati iz Europe

NEMA JUNAKA, NEMA HRVATA, KAO ŠTO JE BIO... U Petrovaradinu proslavljen rođendan bana Josipa Jelačića

Foto: hrvatiizvanrh.hr

Josip Jelačić se rodio 16. listopada 1801. godine u Petrovardinu.

Br. pregleda: 2587

Foto: hrvatiizvanrh.hr

Autor: CroExpress/hrvatiizvanrh.hr

U organizaciji Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva ‘Jelačić’ iz Petrovaradina i Hrvatskog nacionalnog vijeća Republike Srbije u nedjelju, 16. listopada 2016. godine svečano je obilježen Dan rođenja bana Josipa Jelačića, jedan od četiri nacionalna praznika hrvatske manjine u Republici Srbiji.

Josip Jelačić se rodio 16. listopada 1801. godine u Petrovardinu. Porijeklom je bio iz kurilovačke loze plemića Jelačića, a u trenutku njegova rođenja njegovi roditelji otac Franjo i majka Ana živjeli su u Petrovaradinu, gdje mu je otac bio u vojnoj službi. Odmah po rođenju kršten je u župnoj crkvi sv. Jurja u Petrovardinu.

Odazvali se brojni uzvanici


Svečano obilježavanje blagdana započeto je svetom misom u petrovaradinskoj crkvi Sv. Jurja, u kojoj je kršten ban Jelačić, a nastavljeno bogatim kulturno-umjetničkim programom u amfiteatru na SPENS-u u Novom Sadu.

Svečanom obilježavanju ovoga važnoga blagdana nazočili su dr. Slaven Bačić, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća, g. Tomislav Žigmanov, ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i zastupnik u Narodnoj skupštiti Republike Srbije te brojni drugi predstavnici najznačajnijih hrvatskih hrvatskih institucija, udruga i društava iz Republike Srbije, kao i brojni uzvanici: g. Aleksandar Vulin, ministar rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Republike Srbije, g. Gordan Markotić, veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Srbiji, dr. Nebojša Kuzmanović, zamjenik ministra kulture, javnog informiranja i odnosa s vjerskim zajednicama Autonomne pokrajine Vojvodine, g. Velimir Pleša, generalni konzul Republike Hrvatske u Subotici, g. Zdravko Jelušić, predsjednik Skupštine Grada Novog Sada, g. Aleksandar Petrović, pomoćnik gradonačelnika Novog Sada, g. Mato Jurić, predsjednik Zajednice protjeranih Hrvata Srijema, Bačke i Banata i drugi.

Obilježavanju su nazočili i predstavnici Državnog ureda, savjetnik s posebnim položajem za hrvatsku nacionalnu manjinu g. Milan Bošnjak i stručni suradnik g. Hrvoje Šincek. Prigodnim riječima nazočnima se obratio Milan Bošnjak, rekavši kako je uvjeren da će hrvatska manjinska zajednica zajedničkim radom - vrijedno, ustrajno i usmjereno, uspjeti očuvati hrvatski jezik i bogatu kulturu Hrvata koji stoljećima žive na ovome prostoru, da će se još snažnije razvijati i napredovati te da će im u njihovim nastojanjima i aktivnostima Državni ured pružiti svoju punu potporu.

19.10.2016.

Youtube snimka zaslona

ŽIGMANOV KOD STANKOVIĆA Odgovorio na pitanje bi li se Vučić trebao ispričati

12.02.2018.

Žigmanov smatra da je Vučić kao političar evoluirao i da se to vidi iz njegovog djelovanja proteklih godina. Više>

Foto: Hrvoje Jurić / Zlatko Duzbaba

BIO JE BICIKLOM 'NA KRAJU SVIJETA' Putopisac Hrvoje Jurić održao predavanje Hrvatima u Stuttgartu

08.02.2018.

Posljednjih osam godina Jurić putuje biciklom po Europi, piše putopise, fotografira i objavljuje knjige. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Stepinčevo i duhovna obnova u Stuttgartu

FOTO: Stepinčevo u Münchenu

FOTO: Hrvoje Jurić u Stuttgartu

FOTO: Sljeme pod snijegom

FOTO: Kuća

FOTO: KUD Stuttgart na Sajmu turizma

FOTO: Lidija Jahr Weis izložba

FOTO: Nova godina

FOTO: Božić u iseljeništvu

FOTO: Božić u Zagrebu