NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

24.03.2018
tekst
tekst

BiH

KOMARICA OTKRIO Strani dužnosnici Hrvate BiH više ne smatraju konstitutivnim narodom!

Foto: Hina/Mario Strmotić

Očekuje da se Plenkovićev vlada odlučnije zauzme za Hrvate BiH.

Br. pregleda: 3184

Foto: Hina/Mario Strmotić

Autor: Hina/CroExpress

Biskup banjalučki Franjo Komarica u utorak navečer u Splitu izrazio je očekivanje kako će se nova hrvatska vlada na čelu s Andrejom Plenkovićem odlučnije zauzimati za prava hrvatskog naroda u BiH.

‘Nadam se da će nova hrvatska vlada s predsjednikom Plenkovićem konačno zakoračiti odlučnijim korakom u korist mira, ravnopravnosti, sređivanju odnosa na pravdi i istini u najbližem susjedstvu Republike Hrvatske, to jest u BiH. Također se nadam da će nova hrvatska vlada krenuti odlučnije prema rješavanju onog što je nama Hrvatima u BiH bespravno oduzeto, a to je pravo na našu domovinu i naše dostojanstvo,’ rekao je biskup Komarica u Splitu na predstavljanju zbornika radova ‘Prešućivani zločin-20 godina pod teretom progona, nepravde i prešućivanja u RS-BiH’ u kojem su objavljeni radovi dvadesetorice autora koji su prezentirani na Međunarodnom studijskom danu o organizaciji Europske akademije Banjalučke biskupije odražanom 13, studenog pršle godine.Biskup Komarica je upozorio kako međunarodni dužnosnici u razgovorima s njim ističu kako Hrvati nisu narod nego su nacionalna manjina u BiH.

‘To hrvatski političari, kako oni u BiH tako i oni u Hrvatskoj, znaju i šute,’ kazao je Komarica, koji je oštro je kritizirao hrvatske političare u BiH zamjerivši im da ne vode računa o interesima svojeg naroda.

‘Svjedoci smo da već više od dva desetljeća u BiH napreduje i pojačava se fatalna dehumanizacija odgovornih ljudi među današnjim političarima uključujući i hrvatske političare u BiH koji su svih 20 proteklih godina zahvaljujući ustavu Republike Srpske (RS) bili tek demokratski ukras i ikebana entitetskih, to jest antihrvatskih vlasti, uopće ne štiteći interese svog naroda. Za razliku od njih drugačije su činili prema pripadnicima svog naroda predstavnici druga dva konstitutivna naroda - bošnjački u Republici Srpskoj a srpski u Federaciji BiH,’ kazao je Komarica.

On je također optužio i predstavnike međunarodne zajednice da su doprinijeli teškom stanju u BiH.
‘Upravo u BiH pala je na ispitu zrelost i europska vjerodostojnost,’ smatra Komarica.

‘Tako mi je barem rečeno od strane predsjednika EU-a i nekoliko vrlo utjecajnih predsjednika država Europe kada sam ih nedavno pitao: Zašto ne sređujete situaciju? Zašto istočna i jugoistočna Azija imaju daleko više utjecaja u BiH nego Europska unija, a mi ne graničimo s njima nego graničimo s vama ‘ istaknuo je Komarica prepričavajući svoj nedavni susret sa čelnicima Europske unije.Naglasio je kako sa strepnjom gleda na budućnost Europe kazavši kako se europski čovjek dramatično urušava i ‘zakržljava njegova duhovna dimenzija.’

‘Mene zabrinjavaju ne Hrvatska niti BiH, iako ima mnogo razloga za brigu, nego mene zabrinjava Europa. Kuda ideš Europo? Definitivno se Europa urušava u svojoj viziji i poslanju. Europa će, nažalost, vrlo brzo pasti,’ poručio je Komarica.

Glavni urednik zbornika ‘Prešućeni zločin- 20 godina pod teretom progona, nepravde i prešućivanja u RS-BiH’ Frano Piplović je upozorio kako je stanje hrvatskog naroda u BiH, a posebice u RS-u,u do te mjere dramatično kako ubuduće Hrvatska neće moći popunjavati ‘svoje biološke i demografske rupe’ Hrvatima iz BiH jer Hrvati u BiH iščezavaju.

Povjesničar Stjepan Lozo je podsjetio kako je u ovom zborniku objavljen i uradak premijera Andrea Plenkovića ‘Pogledi Europske unije prema budućnosti BiH.’

‘Plenković u tom uratku sugerira europske perspektive kao moguće rješenje bremenite situacije u kojoj se BiH nalazi,’ rekao je Lozo.

19.10.2016.

Ilustracija (foto: Pixabay.com)

BIVŠEM BORCU ISLAMSKE DRŽAVE U BIH POVEĆANA KAZNA Pravomoćno osuđen na tri godine zatvora

23.03.2018.

Kekić, koji se 2015. borio u Siriji na strani islamista, već je bio osuđen, ali mu je dosuđena blaža kazna. Više>

Foto: Ilustracija/U.S. Air Force/Airman 1st Class John Nieves Camacho

ČOVJEK S VELIKIM SRCEM Iseljenik iz BiH oporučno ostavio pola milijuna eura za svoju zemlju, s porukom: 'Nahranite gladne'

21.03.2018.

S 20 godina otišao je u Kanadu, ali svoju zemlju i siromahe nije zaboravio. Više>

Foto: Kolinda Grabar Kitarović Facebook

GRABAR-KITAROVIĆ TELEFONSKI RAZGOVARALA S MERKEL Evo o čemu

17.03.2018.

Dogovoren skori susret na rubu međunarodnog skupa. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Prosvjed protiv Istanbulske konvencije

FOTO: Obnova u Grazu

FOTO: Hrvatska noć u Ditzingenu

FOTO: TSV Eltingen - Croatia bietigheim 0:2

FOTO: Croatia Bietigheim - Germania 2:1

FOTO: Nin

FOTO: Predsjednica u Argentini

FOTO: Rimac Concept 2

FOTO: Korizmena duhovna obnova za mlade u Stuttgartu

FOTO: Ivana Štimac u Cro-Cafeu