NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

21.11.2017
tekst
tekst

Hrvatska

U SJEĆANJE NA BOJOVNIKE Ultramaratonci će otrčati 344 km put koji su 1991. prošli dragovoljci obrane Vukovara

Foto: Hina/Tomislav Pavlek

Krajnje odredište je Ovčara.

Br. pregleda: 1903

Foto: Hina/Tomislav Pavlek

Autor: Hina/CroExpress

U organizaciji Udruge dragovoljaca HOS -a i Grada Zagreba u utorak je počeo 15. Memorijalni ultramaraton Zagreb-Vukovar ‘Putevi dragovoljaca HOS-a i bojovnika Domovinskog rata’, tijekom kojega će 12 atletičara u pet dionica otrčati stazu od 344 kilometara, što je najduža i najzahtjevnija utrka u ovom dijelu Europe.

Ultramaraton je organiziran u sjećanje na pripadnike zagrebačkog HOS-a, ali i na sve bojovnike Domovinskog rata koji su u rujnu 1991. krenuli iz Zagreba prema Vukovaru u obranu suvereniteta Republike Hrvatske, navode organizatori. Njihov dolazak u Vukovar očekuje se u subotu iza 12 sati, na spomen području Ovčara.

Na svečanom startu utrke, na Trgu siječanjskih žrtava u zagrebačkoj Kustošiji, predsjednik Udruge dragovoljaca HOS-a Ivan Friščić je kao svrhu ultramaratona naveo to da hrvatski bojovnici koji su krenuli u pomoć opkoljenom Vukovaru ne bi pali u zaborav.

Tehnički ministar branitelja Tomo Medved zahvalio je organizatoru, Udruzi dragovoljaca HOS-a koja već 15 godina zaredom organizira ovu zahtjevnu trku. ‘Mi u Ministarstvu branitelja podržavamo ovu, ali i druge aktivnosti koje su na tragu sjećanja na žrtvu pripadnika HOS-a i svih hrvatskih branitelja koji su dali svoje živote, poginuli ili umrli, ali i sjećanje na sve one koji su nestali i čije kosti i danas tražimo’, poručio je Medved.

Zahvalio je svim Zagrepčanima i ostalima koji su prije 25 godina ‘osjetili svoju domovinu u to vrijeme za doprinos u obrani domovine’, koji su te jeseni 1991., iako ih većina nikada ranije nije bila u Vukovaru, s vizijom i idealima te spremnošću na žrtvu krenuli u obranu tog grada i cijele Hrvatske.

Ovu manifestaciju podržao je i predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Andrija Mikulić, koji je naglasio kako se odlazak zagrebačkih dragovoljaca u Vukovar ne smije zaboraviti, kao ni sve ostale branitelje. Dok su oni u našim mislima, oni će živjeti, dodao je.

Trku je svečano otvorio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, također naglasivši potrebu održavanja ultramaratona kako se hrvatski branitelji i ono što su učinili ne bi otrglo zaboravu. ‘Svaki narod koji ne izvuče pouku iz vlastite povijesti, morat će je ponovo proživjeti’, rekao je Bandić.

Nakon svečanog starta, po kišnom i hladnom vremenu atletičari su krenuli trčati prvu dionicu od zagrebačke Kustošije do Ivanić-Grada u dužini od 50,6 kilometara.

18.10.2016.

Foto: Hrvatiizvanrh.hr

HRVATI CRNE GORE Sastali se sa Zvonkom Milasom

20.11.2017.

Ministrica Vučinović ukratko je predstavila djelovanje Hrvatske građanske inicijative. Više>

Ilustracija (foto: Zoran Stupar)

STRAVA U SAMOBORU Na pješačkom prijelazu naletjela na majku s djecom, jedno dijete preminulo

19.11.2017.

Nesreća se dogodila na obilježenom pješačkom prijelazu. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Sveta misa Buenos Aires

FOTO: Croatia B - Schwieberdingen

FOTO: Vukovar u Münchenu

FOTO: Vukovar

FOTO: Kupreška večer

FOTO: Croatia B. - Aldingen

FOTO: SV Perous - Croatia Bietigheim

FOTO: G2.3

FOTO: Susret hrvatskih studenata Njemačke

FOTO: Holywin u Stuttgartu