NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

22.04.2018
tekst
tekst

Hrvatska

TREBAMO NACIONALNO JEDINSTVO 'Bolji život građana je zajednički cilj vlasti i oporbe'

Foto: Hina/Lana Slivar Dominić

Hrvatska bi idući tjedan trebala dobiti novu koalicijsku vladu desnog centra između HDZ-a i Mosta.

Br. pregleda: 2536

Foto: Hina/Lana Slivar Dominić

Autor: Hina/CroExpress

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je da je umjesto ideoloških podjela Hrvatskoj potrebno nacionalno jedinstvo oporbe i nove vlade kojoj predviđa da će izdržati četverogodišnji mandat i usredotočiti se na egzistencijalna pitanja.

‘Tebamo nacionalno jedinstvo, jer moramo provesti puno strukturnih reformi, tržišta rada, investicijske klime’, rekla je predsjednica u razgovoru za Bloomberg tijekom posjeta Velikoj Britaniji.

‘Vjerujem da će novi premijer i nova vlada okupiti sve oko tih strateških ciljeva. Bolji život građana je zajednički cilj i vlasti i oporbe’, dodala je u intervjuu toj agenciji za pružanje financijskih informacija.

Hrvatska bi idući tjedan trebala dobiti novu koalicijsku vladu desnog centra između HDZ-a i Mosta, na čelu s predsjednikom HDZ-a i bivšim eurozastupnikom Andrejem Plenkovićem. Nefunkcionalna bivša vlada tih dvaju koalicijskih partnera pala je u lipnju nakon samo pet mjeseci mandata obilježenog rastućom netolerancijom u društvu.

Prvim zadatkom Plenkovićevog kabineta predsjednica smatra ‘realno sagledavanje stanja u zemlji i zaustavljanje ideoloških podjela’.

‘Od vlade puno očekujem u pogledu gospodarskog razvoja, demografske obnove, poboljšanja ulagačke klime i vraćanja povjerenja u institucije’, istaknula je Grabar-Kitarović.

Nada se da će Plenković odraditi puni četverogodišnji mandat, nakon relativne pobjede HDZ-a u rujnu na prvim prijevremenim izborima u 25 godina višestranačja u Hrvatskoj.

‘Nitko u Hrvatskoj ne želi nove izbore. Želimo stabilnu vladu s fokusom na egzistencijalna pitanja’, naglasila je predsjednica.

Vlada ne treba kontrolirati HNB

Grabar-Kitarović se ne slaže sa zahtjevom Mosta za većom kontrolom Hrvatske narodne banke (HNB), čemu se protivi i Europska središnja banka.

‘Zauzimam se za neovisnost HNB-a, jer je to europska praksa. Ne mislim da bi vlada trebala kontrolirati HNB i vjerujem da to neće biti jedan od ishoda’, rekla je predsjednica.

Slaže se, međutim, s prijedlogom da se financijski kažnjavaju saborski zastupnici koji ne dolaze na sjednice. ‘Manje povlastica za one koji ih ne zaslužuju, to je ispravna odluka’, rekla je Grabar-Kitarović.

Ona je u utorak i srijedu u Londonu razgovarala s kraljicom Elizabetom II., premijerkom Theresom May, ministrom obrane Michaelom Fallonom, predsjednikom Doma lordova Normanom Fowlerom i s ministrom gospodarstva Gregom Clarkom.

Predsjednica smatra da će sloboda kretanja ljudi biti jedna od glavnih tema pregovora o Brexitu i najavljuje da će se u hrvatskom pregovaračkom timu zalagati da se pregovori ne bave tek izlaznim strategijama, nego prilikama za mlade i zbližavanjem hrvatskih i britanskih tvrtki.

‘Nijedna vlada ne želi zadržavati ljude unutar svojih granica protiv njihove volje, spriječiti da putuju u inozemstvo i tamo traže posao. No, nadam se da ćemo u Hrvatskoj stvoriti uvjete ne samo da ostanu u Hrvatskoj, nego da se vraćaju i ovdje investiraju’, istaknula je Grabar-Kitarović.

Nakon pregovora koji bi trebali trajati dvije godine odnose Britanije i EU-a vidi i dalje bliskima. ‘Vi nikamo nećete otploviti, bit ćete čvrsto ukorijenjeni blizu Europe, u Europi i s Europom. I dalje ćemo dijeliti zajedničku odgovornost za sigurnost, energetsku neovisnost, gospodarska pitanja. Na Britaniji je izbor hoće li Brexit biti mek ili tvrd. No, vjerujem da ćemo zadržati vrlo bliske odnose’, rekla je Grabar-Kitarović.

Predsjednica države u četvrtak je počela dvodnevni posjet Bruxellesu.

13.10.2016.

Foto: CroExpress

PLENKOVIĆ PROTIV REVIZIJE VATIKANSKIH UGOVORA 'Ne mijenjamo naš odnos s Katoličkom crkvom i Svetom stolicom'

22.04.2018.

Naglasio je da će njegova vlada nastaviti s dijalogom i poštovanjem obveza ugovora. Više>

Foto: Hina

PLENKOVIĆ S PREMIJEROM BADEN-WÜRTTEMBERGA 'Brojna hrvatska dijaspora dodatna je spona u našim dobrim odnosima’

20.04.2018.

Plenković je pozdravio posjet Kretschmanna Vukovarsko-srijemskoj županiji. Više>

Dodjela Reda Danice hrvatske (foto: predsjednica.hr)

UMRLA JE MAJKA BLAGE ZADRE 'Proživjela je pakao u životu, hvala joj što je izdržala'

20.04.2018.

Deset članova obitelji Zadro branilo je Vukovar u vrijeme Domovinskog rata. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Prvopričesničko misno slavlje u Kehlu

FOTO: Kotorvaroška večer

FOTO: Croatia Bietigheim - Höfingen

FOTO: Croatia Bietigheim - FC Marbach

FOTO: Medulin

FOTO: Došlo je proljeće

FOTO: Dani UHPA-e

FOTO: Croatia Bietigheim - Marbach 2:0

FOTO: Prosvjed protiv Istanbulske konvencije

FOTO: Obnova u Grazu