NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

27.05.2018
tekst
tekst

Vijesti iz misija

VIERZEHNHEILINGEN U tijeku susret hrvatskih svećenika, đakona i pastoralnih suradnika zapadne Europe

Foto: IKA

Od 11. do 13. listopada.

Br. pregleda: 2151

Foto: IKA

Autor: IKA/CroExpress

‘Sakramenti i pastoral obitelji’ - tema je godišnjega pastoralnog skupa hrvatskih svećenika, đakona, pastoralnih suradnica i suradnika iz zapadne Europe, koji se održava od ponedjeljka 10. do četvrtka 13. listopada u Kući za daljnjeg usavršavanja Nadbiskupije Bamberg u Vierzenheiligenu kod Bamberga, u organizaciji Hrvatskoga dušobrižničkog ureda iz Frankfurta na Majni.

U utorak 11. listopada u popodnevnim satima dva je predavanja održao prof. dr. Alojzije Čondić s KBF-a u Splitu. U predavanju o braku i obitelji između crkvenoga nauka i suvremenosti predavač je istaknuo kako je u svako doba i u svakoj kulturi tema braka i obitelji aktualna, jer tvore život. ‘Poimanje braka i obitelji često je zavisilo o društveno-kulturnomu okružju, međutim, temeljno je teološko-pastoralno pitanje kako se u određenoj kulturi shvaća i oživotvoruje Božji naum o braku i obitelji.’ Na tragu tih razmišljanja autor je u predavanju govorio o odnosu crkvenoga nauka i suvremenosti počevši od uporišta u Svetomu pismu. Potom je obradio pitanje braka kroz iskustvo prve kršćanske zajednice u kontekstu poganskoga doba, nauka otaca, crkvenih spisa i tijekom srednjega vijeka sve do Tridentskoga sabora. Nakon toga prikazao je daljnji razvitak crkvenoga nauka o braku i obitelji u doba modernizma i postmodernizma do Drugoga vatikanskog sabora. ‘Društvene su se okolnosti nakon Sabora ubrzano mijenjale te je sekularizam i relativizam snažno utjecao na osporavanje i napade na brak i obitelj. Crkva je budno promatrala društvena zbivanja i davala jasne teološke-pastoralne smjernice od `Gaudium et spes' pa do danas, do pobudnice `Amoris laetitia´, u kojoj papa Franjo otvoreno govori o bitnim temama koje se tiču braka i obitelji.’

Drugoga dana skupa, u srijedu 12. listopada, predavanje o pastoralnoj pripremi na brak održao je dr. Čondić. Predavač je istaknuo kako se u društveno-kulturnim promjenama Crkva u poslijesaborsko doba suočava s izazovima koje do tada u takvomu obliku nije susretala. ‘Indikator prijepornoga stanja vidi se u odnosu društva prema svojim izvorima koji proistječu iz ustanove braka i obitelji.’ Osim na društvene konotacije, autor se u predavanju usmjerio i na crkvene kategorije, pa je uočavajući pastoralne manjkavosti s obzirom na pripravu za sakrament ženidbe, nastojao kroz prizmu kriteriologije upozoriti na pastoralnu su/odgovornost glede obiteljskoga pastorala. U toj perspektivi, služeći se metodologijom evanđeoske prosudbe, razmišljao je o važnosti zaručništva i hodu priprave za brak i obitelj. Prvotno je prikazao utjecaj sekularizacije na brak i obitelj te pastoralne manjkavosti koje pridonose sekularizaciji braka. Svjestan važnosti odgoja bračne ljubavi u fragmentiranomu svijetu, u drugomu dijelu predavanja dr. Čondić je aktualizirao smisao, način i sadržaj u pastoralnoj pripravi za brak i obitelj. Na kraju se dotaknuo pastoralne smjernice s obzirom na pripravu braka i obitelji što ih je u pobudnici ‘Amoris laetitia’ zacrtao papa Franjo, koji osim pripreme ističe važnost pastoralnoga praćenja brakova u prvim godinama bračnoga hoda. U popodnevnom dijelu skupa predavanje pod nazivom ‘Zašto ići na misu?’ održao je prof. dr. Ante Mateljan s KBF-a u Splitu. Uslijedilo je pokorničko bogoslužbe i misa.

U predavanju o pastoralu i nekim neredovitim stanjima braka i obitelji, dr. Čondić je uočavajući poteškoće obiteljskoga pastorala u takozvanim ‘neredovitim’ situacijama prije svega raspravljao o pozicioniranju obiteljskoga pastorala s obzirom na impostaciju cjelovitoga pastorala. Nakon spoznaje da tradicionalna postavka pastorala zanemaruje cjelovitu pastoralnu skrb oko osoba koje se nalazi u neredovitim situacijama, uputio je na potrebu pastoralne metanoje. U tomu je kontekstu usporedio odnos prema takozvanim ‘neredovitim’ situacijama između pobudnice ‘Familiaris consortio’ i pobudnice ‘Amoris laetitia’. U drugomu dijelu obradio je neke oblike neredovitih situacija među kojima ističe status katolika u građanskoj ženidbi, brak na pokus, istospolne zajednice, slobodne veze, činjenične i izvanbračne zajednice, situaciju rastavljenih i ponovno civilno vjenčanih. Autor je posvjestio i neke specifične pastoralne poteškoće te je na kraju reflektirao poslanje pastira u novonastalim pastoralnim okolnostima i ulogu župne zajednice.

Misno slavlje toga dana predvodio je i propovijedao predsjednik Vijeća HBK i BK BiH za hrvatsku inozemnu pastvu, pomoćni sarajevski biskup mons. dr. Pero Sudar, u zajedništvu s fra Slavkom Antunovićem (HKM Ludwigshafen) i dr. don Rudijem Palošem (HKM Bamberg).

U večernjim je satima toga dana održana duhovno-kulturni program. Zbor sastavljen od sudionica i sudionika skupa ‘Ad hoc’ pod vodstvom dr. fra Šimuna Šite Ćorića izveo je nekoliko duhovnih skladbi. Predstavljen je i 17. po redu zbornik ‘Vjera, psihologija i zdravlje’, s prošlogodišnjeg skupa održanog u Kaštel Štafiliću u R. Hrvatskoj, u kojem su po tri predavanja dr. Mire Jakovljevića, dr. Mije Nikića i dr. Tomislava Ivančića. O zborniku je govorio dr. Ćorić. Dr. Adolf Polegubić je predstavio knjigu Valentina Ćorića ‘Pomet u glavu – Kroz ključanicu se bolje, nego kroz otvorena vrata, vidi’ (Iz haaškoga zatvora), objavljenu 2016. u Hrvatskom slovu te zbirku otpjevnih psalama fra Stipice Grgata pod nazivom ‘Pjevajte Bogu našemu’, koja je objavljena u nakladi ‘Službe Božje’. Nekoliko je riječi rečeno i o knjigama dr. o. Vjekoslava Lasića ‘Zbivanja oteta zaboravu’ i Davora Zovka ‘Viteštvo danas’. 

13.10.2016.

Foto: HKM Zürich

HRVATSKA KATOLIČKA MISIJA ZÜRICH Više od pola stoljeća djelovanja, danas brinu o tisućama Hrvata

25.05.2018.

Hrvatska katolička misija Zürich prošle je godine proslavila 50. obljetnicu djelovanja. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Hodočašće u Lurd

FOTO: Kanadsko hrvatski folklorni festival

FOTO: Croatia Bietigheim - Perouse 6:0

FOTO: FSV 08 Bissingen - NK Croatia Bietigheim 3:4

FOTO: 60 godina HKM Stuttgart

FOTO: Prva pričest u HKM Beč

FOTO: 60. godišnjica HKM Stuttgart

FOTO: Etno festival u Vukovaru

FOTO: NK Croatia Bietigheim-SKV Rutesheim 6:1

FOTO: Prva pričest u HKM Stuttgart