NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

18.06.2018
tekst
tekst

BiH

EUROSTAT POTVRDIO Hrvata je u BiH oko 544 tisuće

Foto: Pixabay.com

Popis u cijelosti proveden sukladno međunarodnim standardima.

Br. pregleda: 4165

Foto: Pixabay.com

Autor: Hina/CroExpress

Rezultati prvog poratnog popisa stanovništva u Bosni i Hercegovini provedenog prije tri godine su važeći jer je cijeli proces proveden sukladno međunarodnim standardima, a odstupanja koja su se pojavila pri naknadnim provjerama ne dovode u pitanje točnost ukupnih podataka, kazao je u srijedu u Sarajevu Pieter Everaers, direktor u Statističkom uredu Europske unije (EUROSTAT).

Everaers je bio na čelu međunarodne promatračke misije (IMO) koja je nadzirala pripreme i provedbu prvog poratnog popisa stanovništva u BiH kako bi se osiguralo da on bude sukladan standardima koji vrijede za države-članice EU. Everaers je u Sarajevu boravio u misiji verificiranja rezultata popisa zajedno s predstavnicima srodnih agencija iz Ujedinjenih naroda i Vijeća Europe.

Procjenu su obavili kroz 24 misije na terenu, a temeljni je cilj bio osigurati poštivanje međunarodnih statističkih standarda. Unatoč manjim poteškoćama kakvih ima svugdje ti su standardi ispoštovani, kazao je Everaers novinarima.

‘IMO je zaključila kako je popis u cijelosti proveden sukladno međunarodnim standardima’, kazao je Everaers ističući kako to znači da su prikupljeni podaci važeći i konzistentni te kako se mogu bez ograda koristiti za planiranje u idućih deset godina do novog popisa.

Agencija za statistiku BiH provela je standardnu kontrolu točnosti prikupljenih podataka koja je pokazala kako je zapravo popisan veći broj osoba od onih koje po stadardima spadaju u kategoriju stalnog stanovništva, no ocjena je kako to ne dovodi u pitanje kvalitetu cjelokupnog popisa.

Procjena je kako je u popisu stalnih stanovnika 200 tisuća osoba ‘viška’, no istodobno je 40 tisuća manje onih koji su stalni stanovnici, a popisivači ih nisu registrirali jer su, primjerice, u vrijeme popisa bili u bolnicama ili zatvorima.

Prema ocjenama IMO riječ je o odstupanju od 4,6 posto, što je sukladno rezultatima popisa kakvi se obavljaju u drugim državama.

‘Popis je statistička vježba, 4,6 posto uopće nije problem’, kazao je Everaers komentirajući ova odstupanja i ističući kako BiH nije nikakva iznimka u ovakvim odstupanjima. Istaknuo je također kako su ‘viškovi’ i ‘manjkovi’ podjednako zastupljeni u oba entiteta.

EU je potrošila oko 13 milijuna eura na cijeli proces pripreme i provedbe popisa u BiH, što je trajalo gotovo osam godina, podsjetio je u srijedu šef delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark.

‘Vjerujem da će prikupljeni podaci i dalje biti veoma važni za planiranje gospodarske i socijalne politike’, kazao je Wigemark.

Tijekom popisa, provedenog u listopadu 2013., prikupljeni su podaci kako u BiH živi nešto više od 3,5 milijuna stanovnika, od čega nešto više od 2,2 milijuna u Federaciji BiH, 1,2 milijuna u Republici Srpskoj, a oko 83 tisuće u distriktu Brčko.

Ti su podaci objavljeni tek proteklog ljeta jer je njihova obrada i verificiranje bilo problematično za vlasti RS. Oni su bili na stajalištu kako su popisane brojne osobe koje zapravo nisu stalni stanovnici BiH odnosno tog entiteta. Najvećim su problemom smatrali pogrešnu sliku o etničkom sastavu stanovništva koja iz toga proistječe.

Prema popisu od prije tri godine Bošnjaka je bilo nešto više od 1,7 milijuna ili 50,11 posto, druga najveća etnička skupina bili su Srbi kojih je popisano nešto više od milijun ili 30,78 posto, dok je Hrvata bilo 544 tisuće ili 15,43 posto.

Vlada RS odbila je priznati objavljene rezultate popisa najavivši istodobno kako će sama obraditi i objaviti podatke prikupljene među stanovnicima tog entiteta, no to do danas nije učinjeno.

Everaers je kazao kako je objava takvih izdvojenih podataka i njihova eventualna uporaba stvar za tijela vlasti u samoj BiH.

12.10.2016.

Foto: Hina/Tanjug

VUČIĆ NALOŽIO Srbija ulaže milijune eura u vojnu industriju Republike Srpske

18.06.2018.

Ministarstvo obrane Srbije je osiguralo 7,2 milijuna eura. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Disko na otvorenom u Crikvenici

FOTO: Na Palade

FOTO: Navijači na tribinama

FOTO: Pripreme za Hrvatska-Nigerija

FOTO: NK Croatia Bietigheim –SV Wachbach 2-4

FOTO: 'Mali Lurd' u Dalmaciji

FOTO: KSD Hajduk Nürnberg - DJK Oberasbach 3:0

FOTO: TsV Grünbühl - NK Croatia Bietigheim 2:2

FOTO: Tijelovo u Stuttgartu

FOTO: Hodočašće u irsko nacionalno marijansko svetište Knock