NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

22.01.2018
tekst
tekst

Hrvati iz Europe

SAD GA MORAJU VRATITI Hrvati dobivali novac od Njemačke za stan, a digli kredit za auto

Foto: CroExpress

Nije prošlo dugo dok institucije nisu zatražile povrat novca...

Br. pregleda: 32864

Foto: CroExpress

Izvor: Facebook

Autor: Z.S.

Da se u uređenim državama teže 'mulja' vlastima (da li zbog neznanja ili svjesno), dokaz je i primjer hrvatske obitelji koji je osvanuo u jednoj od iseljeničkih Facebook grupa.

Oni su od institucija dobivali novac kojim im se pomagalo da plaćaju stanarinu, a u isto vrijeme su otplaćivali kredit od 7000 eura koji su digli za automobil. Naravno, nije prošlo dugo dok institucije nisu zatražile povrat novca...


- Suprug, dvoje djece i ja smo iz RH, ovdje smo dvije godine. Ja nisam radila, samo suprug. Djeca, jedno ide u školu, drugo u vrtić, ja sam pohađala tečaj njemačkog koji sam završila u osmom mjesecu. Živjeli smo od suprugove plaće, dobili smo Kindergeld (nakon godinu dana). Za to vrijeme smo primali Wohngeld (270€ mjesečno). Suprug je kupio auto na kredit u prvom mjesecu (auto od 7000€). Ja sam počela prije dva mjeseca Nebenjob raditi (450€). No, da skratim priču, dobili smo poziv u općinu i morali smo dostaviti bankovne izvode, platne liste od supruga, moje stanje bankovnog računa i sada zbog tog 'luksuznog' auta i kredita moramo Wohngeld, koji smo primali, vratiti. Službenica je bila jako neljubazna, upozorila nas je na sto zakona, sad čekamo rješenje i do kada moramo vratiti novac. Rekli su nam da ne možemo primati pomoć države, grada, ništa, a u međuvremenu dizati kredite za luksuz. Mi taj Wohngeld nismo htjeli. U vrtiću su nam tete rekle da imamo pravo na to jer suprug sam radi. Žaliti se možemo, ali već nam je rekla da ništa od toga. Molim vas, da li netko može savjet dati, što da radimo, puno je to novaca za vratiti, nitko nas nije upozorio da ne smijemo kredit dići – stoji u postu.

'Nitko nikome ne gura socijalu'

- Wohngeld je jedna vrsta socijalne pomoći. Dobije se iz razloga da se ne upadne u direktnu socijalu. I naravno, nemaju za život, općina im nadoknadi tu razliku, ali opet imaju za kredit auta  - kaže nam Stjepan Bingula, hrvatski iseljenik koji više od 30 godina živi u Njemačkoj, administrator Facebook grupa 'Nova budućnost u Njemačkoj' te 'Moj život sutra...Njemačka'.

- Kao drugo, pretpostavljam da gospođa nije prijavila ni Minijob kao primanja. Nitko nikome ne gura socijalu, proces je kompliciran dok se dobije, potrebna je hrpa papira i potvrda, znači dali su sami zahtjev. Ali to je ona balkanska 'zašto ne uzeti kada je džabe'. Bili su dobro od općine informirani što smiju, a što ne smiju i nitko im Wohngeld nije ugurao. Neka budu sretni ako moraju 'samo' vratiti bespravno primljen novac. Mnogi su dobili tužbe radi prijevare s visokim novčanim kaznama, koja se može zamijeniti i zatvorom - zaključuje naš sugovornik.

12.10.2016.

Ilustracija (foto: Pixabay.com)

OBJAVLJENI PODACI Koliko ljudi u Njemačkoj zarađuje manje, a koliko više od vas?

10.01.2018.

Najveći broj osiguranika na Zapadu zarađuje bruto plaće od 2300 do 2400 eura. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Lidija Jahr Weis izložba

FOTO: Nova godina

FOTO: Božić u iseljeništvu

FOTO: Božić u Zagrebu

FOTO: Božić u Zagrebu

FOTO: Božićna drvca

FOTO: KUD Krešimir u Mostaru

FOTO: Duhovna obnova Mittelbaden

FOTO: Hrvati u Peruu

FOTO: Charles Billich