NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

21.04.2018
tekst
tekst

Hrvati iz Europe

SUD MU DAO ZA PRAVO Srbin ga javno prozivao jer je Hrvat, na fasadu mu pisali 'Ustaše napolje'

Foto: anjči / Wikimedia commons

Žalbeni sud je potvrdio da je Aleksić u dva priopćenja za javnost diskriminatorski postupao prema Krstinu.

Br. pregleda: 6026

Foto: anjči / Wikimedia commons

Autor: Hina/CroExpress

Novosadski sud osudio je direktora Ekološkog pokreta Novog Sada Nikolu Aleksića na kaznu od 100.000 dinara (oko 800 eura) zbog nacionalne diskriminacije poduzetnika iz tog vojvođanskog grada i bivšeg člana Hrvatskog nacionalnoga vijeća (HNV) Stanka Krstina, objavili su u utorak vojvođanski mediji.

Žalbeni sud je potvrdio da je Aleksić u dva priopćenja za javnost diskriminatorski postupao prema Krstinu na temelju njegove pripadnosti hrvatskoj nacionalnoj manjini.

‘Za mene ovo nije završetak već početak nove pravne bitke. Sada imam jednu presudu po zakonima i ustavu Srbije i samo očekujem da institucije države čiji sam građanin poštuju same sebe. Ukoliko ni poslije ovoga diskriminacija ne bude zaustavljena, uzalud presuda’, izjavio je Krstin za tjednik ‘Hrvatska riječ’.

Vlasnik tvrtke ‘Pre-Print’ i predsjednik Unije poslodavaca Vojvodine rekao je u kolovozu prošle godine da je na meti nacionalista koji su na fasadi njegove tvrtke napisali ‘Ustaše napolje!” te verbalno napadali članove njegove obitelji i radnike.

U izjavi hrvatskim medijima u Vojvodini, dodao je da je na njegovu kuću 2008. pucano, ali da državne institucije u Srbiji, kao i u slučajevima drugih napada i provokacija, nisu reagirali.

‘Ja jesam Hrvat, ali sam prije svega lojalni građanin Republike Srbije', rekao je Krstin, koji je rođen u Odžacima, gradiću u blizini Sombora.

Te višegodišnje incidente i napade novosadski poduzetnik povezao je s djelovanjem predsjednika Ekološkog pokreta Novoga Sada Nikole Aleksića, koji Krstina optužuje za ugrožavanje zdravlja stanovnika u blizini njegove tvornice.

Aleksić je u negativnom kontekstu spominjao i Krstinovu hrvatsku pripadnost, javni angažman u hrvatskoj zajednici i u HNV-u.

Prije žalbenog suda, presudu u Krstinovu korist izrekla je povjerenica za zaštitu ravnopravnosti Srbije.

Ona je donijela mišljenje u kojem je navela da je Aleksić diskriminirao Krstina kao pripadnika hrvatske nacionalne manjine tako što ga je optužio da radi za hrvatsku obavještajnu službu i da je po zadatku došao ‘trovati” građane Novog Sada, žene i djecu.

Krstin je bio vijećnik HNV-a u više mandata i ističe se nastojanjima da poveže hrvatske tvrtke koje posluju u Srbiji s gospodarstvenicima hrvatske manjine u Vojvodini.

12.10.2016.

Foto: Facebook/Danijela Velić

HRVATICA KOJA JE NESTALA U BERLINU Pronađena mrtva, objavila policija

20.04.2018.

Nakon nekoliko dana potrage tužna vijest. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Prvopričesničko misno slavlje u Kehlu

FOTO: Kotorvaroška večer

FOTO: Croatia Bietigheim - Höfingen

FOTO: Croatia Bietigheim - FC Marbach

FOTO: Medulin

FOTO: Došlo je proljeće

FOTO: Dani UHPA-e

FOTO: Croatia Bietigheim - Marbach 2:0

FOTO: Prosvjed protiv Istanbulske konvencije

FOTO: Obnova u Grazu