NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

23.04.2017
tekst
tekst

Hrvati iz Europe

SUD MU DAO ZA PRAVO Srbin ga javno prozivao jer je Hrvat, na fasadu mu pisali 'Ustaše napolje'

Foto: anjči / Wikimedia commons

Žalbeni sud je potvrdio da je Aleksić u dva priopćenja za javnost diskriminatorski postupao prema Krstinu.

Br. pregleda: 5415

Foto: anjči / Wikimedia commons

Autor: Hina/CroExpress

Novosadski sud osudio je direktora Ekološkog pokreta Novog Sada Nikolu Aleksića na kaznu od 100.000 dinara (oko 800 eura) zbog nacionalne diskriminacije poduzetnika iz tog vojvođanskog grada i bivšeg člana Hrvatskog nacionalnoga vijeća (HNV) Stanka Krstina, objavili su u utorak vojvođanski mediji.

Žalbeni sud je potvrdio da je Aleksić u dva priopćenja za javnost diskriminatorski postupao prema Krstinu na temelju njegove pripadnosti hrvatskoj nacionalnoj manjini.

‘Za mene ovo nije završetak već početak nove pravne bitke. Sada imam jednu presudu po zakonima i ustavu Srbije i samo očekujem da institucije države čiji sam građanin poštuju same sebe. Ukoliko ni poslije ovoga diskriminacija ne bude zaustavljena, uzalud presuda’, izjavio je Krstin za tjednik ‘Hrvatska riječ’.

Vlasnik tvrtke ‘Pre-Print’ i predsjednik Unije poslodavaca Vojvodine rekao je u kolovozu prošle godine da je na meti nacionalista koji su na fasadi njegove tvrtke napisali ‘Ustaše napolje!” te verbalno napadali članove njegove obitelji i radnike.

U izjavi hrvatskim medijima u Vojvodini, dodao je da je na njegovu kuću 2008. pucano, ali da državne institucije u Srbiji, kao i u slučajevima drugih napada i provokacija, nisu reagirali.

‘Ja jesam Hrvat, ali sam prije svega lojalni građanin Republike Srbije', rekao je Krstin, koji je rođen u Odžacima, gradiću u blizini Sombora.

Te višegodišnje incidente i napade novosadski poduzetnik povezao je s djelovanjem predsjednika Ekološkog pokreta Novoga Sada Nikole Aleksića, koji Krstina optužuje za ugrožavanje zdravlja stanovnika u blizini njegove tvornice.

Aleksić je u negativnom kontekstu spominjao i Krstinovu hrvatsku pripadnost, javni angažman u hrvatskoj zajednici i u HNV-u.

Prije žalbenog suda, presudu u Krstinovu korist izrekla je povjerenica za zaštitu ravnopravnosti Srbije.

Ona je donijela mišljenje u kojem je navela da je Aleksić diskriminirao Krstina kao pripadnika hrvatske nacionalne manjine tako što ga je optužio da radi za hrvatsku obavještajnu službu i da je po zadatku došao ‘trovati” građane Novog Sada, žene i djecu.

Krstin je bio vijećnik HNV-a u više mandata i ističe se nastojanjima da poveže hrvatske tvrtke koje posluju u Srbiji s gospodarstvenicima hrvatske manjine u Vojvodini.

12.10.2016.

Foto: SDUHIRH

HRVATI U SRBIJI ŽELE OBNOVITI RODNU KUĆU BANA JELAČIĆA Milasu predali projektnu dokumentaciju

21.04.2017.

Bačić i Žigmanov su informirali Milasa o najvažnijim aktualnim problemima i izazovima. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Križni put

FOTO: Pisanice od srca

FOTO: Pisanica u Beču

FOTO: 25 godina Adrije Ditzingen

FOTO: Duhovna obnova za mlade u Stuttgartu

FOTO: Putujuća scena u Hercegovcu

FOTO: Šokačko sijelo - KUD Tomislav

FOTO: Šokačko sijelo

FOTO: Predivna Hrvatska

FOTO: Samoborski fašnik