NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

21.08.2017
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

NJEMAČKA U STRAHU Kod Sirijca pronađen gotovo dovršen eksplozivni prsluk

Ilustracija (foto: Wikimedia commons)

Policija je kontrolirano uništila eksploziv koji je pronašla u njegovom stanu.

Br. pregleda: 7014

Ilustracija (foto: Wikimedia commons)

Autor: Z.S./DW

U Chemnitzu, u stanu Sirijca uhićenog u Leipzigu u ponedjeljak pronađen je gotovo dovršen eksplozivni prsluk. Ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere usporedio je pripremu napada s onima u Parizu i Bruxellesu.

Srećom, 22-godišnji Al-Bakr, za kojima je u nedjelju tragala njemačka policija, uhvaćen je u Leipzigu. Njega je savladao i vezao drugi Sirijac, kojeg je Al-Bakr zamolio za noćenje. Sirijac ga je nakon toga pozvao sebi, a potom iste noći obavijestio policiju nakon što je čuo za potjeru njemačke policije za Al-Bakrom. Spiegel, a potom i ARD, su izvijestili da je policija pronašla traženog Al-Bakra vezanog u stanu Sirijca od kojeg je tražio pomoć.

Kako piše Deutsche Welle, policija je potvrdila i navode medija o kojima je Al-Bakr kao izbjeglica 2015. stigao u Njemačku i koji je očito bio povezan sa ‘Islamskom državom’. Pretpostavlja se da je već razgovaralo o tome što bi mogao biti mogući cilj napada, te da je u tom svjetlu bilo riječi o zračnim lukama u Berlinu.

U samom Chemnitzu, gdje je određeno vrijeme živio 22-godišnji Sirijac, policija je tijkom vikenda pretražila njegov stan, te uhitila i trojicu njegovih poznanika od kojih su u međuvremenu dvojica ponovo puštena na slobodu. Treći je zadržan u istražnom zatvoru.

Stanovnici Chemnitza, koji žive u blizini stana u kojem je Sirijac boravio su u razgovoru s reporterom DW-a, otvoreno izrazili svoj bijes. ‘Teško je ne mrziti takve ljude’, kaže jedna žena očito neprijateljski raspoložena prema izbjeglicama, te dodaje: ‘Tko zna što oni još planiraju’. Jedan drugi stanovnik Chemnitza, 74-godišnji Jürgen Bader, se žali da nakon posljednjih događaja nije dobro spavao, te baš kao i brojni drugi stanovnici ovog grada govori sa prezirom o izbjeglicama. ‘To se događa upravo kada se tim ljudima dozvoli da dođu ovdje’, kaže jedan drugi stariji muškarac. Čini se da ovakva mišljenja dijele brojni stanovnici Chemnitza, ali ima i onih koji priznaju da su izbjeglice, koje su ovdje smještene, pristojne. No oni također kažu da su međusobni kontakti između njih i izbjeglica minimalni.

Nedaleko od stana, gdje je boravio 22-godišnji Sirijac, policija je kontrolirano uništila eksploziv koji je pronašla u njegovom stanu. Stanovnici navode da se eksplozija čula u cijelom naselju, a većina od oko stotinu stanovnika, koliko ih ovdje živi, će se najvjerojatnije tek danas moći vratiti u svoje stanove nakon što bude ukinuta policijska blokada. ‘To je krivica vlade jer je svakoga pustila u zemlju’, poručuju ovdašnji stanovnici.

Njemačka kancelarka Angela Merkel zahvalila se u međuvremenu Sirijcu koji je nakon što je osumnjičenog primio u stan alarmirao policiju.


11.10.2016.

Dailymotion screenshot

(VIDEO) SVE PO STAROM Kramarić opet donio pobjedu Hoffenheimu

20.08.2017.

Kramarić je pri tome imao dosta sreće. Više>

Ilustracija (foto: Hina)

RODITELJI NESTALE DJEVOJČICE BILI SU U PRAVU? Supružnici iz okolice Ogulina uhićeni zbog sumnje na trgovinu ljudima!

19.08.2017.

Riječ je o roditeljima 16-godišnjaka koji je putem društvenih mreža komunicirao s 13-godišnjom Vidović. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Velika Gospa

FOTO: IV. Hrvatske svjetske igre, treći dan

FOTO: Sommerfestival der Kulturen

FOTO: IV. Hrvatske svjetske igre, drugi dan

FOTO: Pripreme Croatie Bietigheim

FOTO: Medvedgrad

FOTO: Tvrđava Minčeta

FOTO: Proslava u Bad Cannstattu

FOTO: Tijelovo u Korntalu

FOTO: Sv. Ante u HKM Stuttgart