NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

21.06.2018
tekst
tekst

Hrvatska

'NEMOGUĆE JE ZADOVOLJITI SVE APETITE' Plenković otkrio prvo ime svog suradnika u budućoj Vladi

Foto: Hina/Damir Senčar

O imenima budućih ministara Plenković nije želio govoriti.

Br. pregleda: 3532

Foto: Hina/Damir Senčar

Autor: Hina/CroExpress

Mandatar za sastavljanje nove Vlade Andrej Plenković izjavio je u ponedjeljak kako će Davor Božinović biti predstojnik njegova ureda.

Božinovića su mediji proteklih dana spominjali kao mogućeg potpredsjednika Vlade za nacionalnu sigurnost, ali i ministra unutarnjih poslova, no Plenković je, gostujući u emisiji ‘RTL danas’ kazao kako je Božinoviću namijenjena funkcija predstojnika ureda predsjednika Vlade.

O imenima budućih ministara Plenković nije želio govoriti, a ponovio je kako u HDZ-u ima više nego dovoljno stručnog kadra te najavio da će razgovore s potencijalnim ministrima obaviti narednih dana.

‘Nemoguće je zadovoljiti apetite svih. Uvijek je na mandataru i na mogućem političkom dogovoru da pronađemo najbolja rješenja za budućnost i na toj ću crti obaviti razgovore s nizom kolega idućih dana’, rekao je.

Nije odgovorio ni na pitanje hoće li Zdravko Marić ostati ministar financija. ‘On je jedan od kandidata za ministra financija, ima još i drugih kolega. U ovom trenutku bih sve te kadrovske teme ostavio, da mi date koji dan da obavim razgovore’, rekao je Plenković.

Naglasio je kako razgovore s potencijalnim ministrima svjesno i namjerno nije želio voditi prije nego što je od predsjednice Kolinde Grabar Kitarović dobio mandat za sastavljanje Vlade.

‘Mislim da bi to unijelo nervozu, a to nije bilo potrebno. Ono što je bilo potrebno je sastaviti parlamentarnu većinu i skupiti potpise 91 zastupnika’, objasnio je.

Plenković je ponovio i kako će u budućoj vladi sigurno biti više od jedne žene. ‘O imenima neću, ali bilo bi to zaista neobično i ispod dosegnutog ranga ravnopravnosti spolova. Učinit ću sve da bude dovoljan broj kolegica u Vladi’, poručio je.

Na pitanje hoće li europarlamentarka Ivana Maletić ostati u Bruxellesu ili sudjelovati u njegovoj vladi, Plenković je kazao kako su obje opcije moguće.

‘Ivana Maletić je prije svega sjajan stručnjak ekonomist, političarka, potpredsjednica stranke i dala je veliki doprinos ovoj izbornoj pobjedi. Obavit ćemo razgovore, i jedno i drugo je moguće. Zadržao bih još jednu rezervu’, odgovorio je Plenković.

Ponovio je kako je za nastavak arbitraže s MOL-om. ‘O tome sam bio sasvim decidiran još i uoči početka izborne kampanje, zauzeo sam se za nastavak arbitraže, za zaštitu hrvatskih nacionalnih interesa u našoj strateškoj naftnoj kompaniji, pa i oko ove teme koju smo vidjeli tijekom vikenda. Međudioničarski ugovor bio je sasvim jasan - modernizacija rafinerija u Rijeci i Sisku’, kazao je Plenković i dodao kako će se detaljno upoznati sa stanjem u INA-i i voditi računa da se u toj kompaniji maksimalno zaštiti interes Hrvatske.

Odbacio je medijska nagađanja o marginalizaciji zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića te poručio kako je u izvrsnim odnosima s Brkićem, koji je bio upoznat sa svim detaljima pregovora o sastavljanju Vlade.

‘Kolega Brkić i ja smo u odličnim odnosima, on je legitimno izabrani zamjenik predsjednika stranke i dnevno komuniciramo. Otklanjam sve spekulacije koje se ovih dana mogu pročitati da smo u nekakvim zategnutim odnosima’, kazao je Plenković.

11.10.2016.

Foto: Hina

MINISTAR PRAVOSUĐA LJUTIT NAKON OVRHE NAD MALIM CESAREOM 'Dijete je na silu ugurano u auto, a sudac nije bio tamo'

20.06.2018.

Bit će određenih izmjena u Pravilniku o postupanju u ovršnom postupku kada je riječ o djetetu, poručio je Bošnjaković. Više>

Foto: vlada.hr

HRVATSKA JAČA ODNOSE S AUSTRIJOM I NJEMAČKOM 'Podržavaju naš napor za ulazak u Schengen'

19.06.2018.

Plenković je boravio u petak i subotu u Poguschu i Wachauu. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Navijači u Nižnji Novgorodu

FOTO: 130 godina turizma u Crikvenici

FOTO: Disko na otvorenom u Crikvenici

FOTO: Na Palade

FOTO: Navijači na tribinama

FOTO: Pripreme za Hrvatska-Nigerija

FOTO: NK Croatia Bietigheim –SV Wachbach 2-4

FOTO: 'Mali Lurd' u Dalmaciji

FOTO: KSD Hajduk Nürnberg - DJK Oberasbach 3:0

FOTO: TsV Grünbühl - NK Croatia Bietigheim 2:2