NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

19.11.2017
tekst
tekst

Kultura

LJEPOTA LAŽNOG SJAJA Hrvatski umjetnik iz Australije na izložbi u policiji 'otkrio' krivotvorinu potpisanu njegovim imenom

Foto: MUP

Na izložbi je izložen jedan krivotvoren rad potpisan Billichevim imenom.

Br. pregleda: 3247

Foto: MUP

Autor: CroExpress

Izložbu ‘Ljepota lažnog sjaja’ koju je postavio Muzej policije u prostoru MUP-a u Zagrebu posjetio je Hrvat iz Australije, Charles Billich. Riječ je o izložbi krivotvorenih umjetnika. Izložba sadrži pedeset i tri slike i četiri skulpture lažno potpisane imenima priznatih hrvatskih umjetnika.

Na izložbi je izložen jedan krivotvoren rad potpisan Billichevim imenom pod nazivom ‘Akt žene s violinom’ . Riječ je o grafici otisnutoj u plavoj boji. Za taj rad slikar je izjavio da je krivotvoren njegov motiv, a krivotvoren je i potpis jer u njemu nedostaje jedno slovo ‘i’ pa stoji Billch umjesto Billich.

Zanimljivo, u policijskoj kapelaniji sv. Mihaela Arkanđela u MUP-u nalaze se kopije crteža s motivima postaja Križnog puta koje je slikar Billich vlastoručno potpisao uoči blagoslova kapelice. Iskoristio je prigodu pa je uz izložbu razgledao i kapelicu sa svojim radovima. Slikara Billicha i pratnju primio je pomoćnik ministra Mišo Faletar.

Hrvatski slikar Charles Billich (1934.) rodio se u Lovranu kao Karlo Bilić. Zbog neslaganja s komunističkim vlastima, nekoliko je godina proveo u zatvoru. Pušten je posredstvom Crvenog križa, nakon čega je emigrirao u Australiju 1956. godine, a tamo je i završio studij umjetnosti. Motivi njegovih slika su portreti, prikazi sportskih događanja, balet, arhitektura, kazalište i religijski motivi.

Njegove slike nalaze se u muzejima i galerijama diljem svijeta npr. u Vatikanu, u Olimpijskom muzeju u Lausanneu, u Muzeju Crvenog križa u Ženevi, u zgradi Ujedinjenih naroda u Ženevi, u zgradi japanskog parlamenta, u hramu Shaolin u Kini itd. Nalaze se i u Gradskom poglavarstvu Rijeke, u hrvatskom veleposlanstvu u Canberri i u australskom veleposlanstvu u Zagrebu.

Naslikao je ciklus slika posvećen hrvatskim znanstvenicima poput Ruđera Boškovića, Slavoljuba Penkale, Nikole Tesle, Fausta Vrančića i drugih. Također je slikao i blaženog Alojzija Stepinca te pape Ivana Pavla II. i Benedikta XVI. 

10.10.2016.

Foto: Damir Čolja / wikimedia commons

KOLONA Potresna pjesma o putu na Ovčaru

17.11.2017.

Djelo našeg čitatelja iz Saskatoona. Više>

'Kao nekad pred Božić 2017'

'KAO NEKAD PRED BOŽIĆ 2017.' Festival božićnih pjesama, narodnih igara i običaja

14.11.2017.

Posjetitelji će u Sarajevu imati priliku uživati u izvedbama tradicionalnih i autorskih božićnih pjesama. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Vukovar u Münchenu

FOTO: Vukovar

FOTO: Kupreška večer

FOTO: Croatia B. - Aldingen

FOTO: SV Perous - Croatia Bietigheim

FOTO: G2.3

FOTO: Susret hrvatskih studenata Njemačke

FOTO: Holywin u Stuttgartu

FOTO: Croatia Bietigheim - Bissingen

FOTO: Izlet Croatie Hamburg u Veliku Britaniju