NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

22.06.2018
tekst
tekst

Kultura

LJEPOTA LAŽNOG SJAJA Hrvatski umjetnik iz Australije na izložbi u policiji 'otkrio' krivotvorinu potpisanu njegovim imenom

Foto: MUP

Na izložbi je izložen jedan krivotvoren rad potpisan Billichevim imenom.

Br. pregleda: 3845

Foto: MUP

Autor: CroExpress

Izložbu ‘Ljepota lažnog sjaja’ koju je postavio Muzej policije u prostoru MUP-a u Zagrebu posjetio je Hrvat iz Australije, Charles Billich. Riječ je o izložbi krivotvorenih umjetnika. Izložba sadrži pedeset i tri slike i četiri skulpture lažno potpisane imenima priznatih hrvatskih umjetnika.

Na izložbi je izložen jedan krivotvoren rad potpisan Billichevim imenom pod nazivom ‘Akt žene s violinom’ . Riječ je o grafici otisnutoj u plavoj boji. Za taj rad slikar je izjavio da je krivotvoren njegov motiv, a krivotvoren je i potpis jer u njemu nedostaje jedno slovo ‘i’ pa stoji Billch umjesto Billich.

Zanimljivo, u policijskoj kapelaniji sv. Mihaela Arkanđela u MUP-u nalaze se kopije crteža s motivima postaja Križnog puta koje je slikar Billich vlastoručno potpisao uoči blagoslova kapelice. Iskoristio je prigodu pa je uz izložbu razgledao i kapelicu sa svojim radovima. Slikara Billicha i pratnju primio je pomoćnik ministra Mišo Faletar.

Hrvatski slikar Charles Billich (1934.) rodio se u Lovranu kao Karlo Bilić. Zbog neslaganja s komunističkim vlastima, nekoliko je godina proveo u zatvoru. Pušten je posredstvom Crvenog križa, nakon čega je emigrirao u Australiju 1956. godine, a tamo je i završio studij umjetnosti. Motivi njegovih slika su portreti, prikazi sportskih događanja, balet, arhitektura, kazalište i religijski motivi.

Njegove slike nalaze se u muzejima i galerijama diljem svijeta npr. u Vatikanu, u Olimpijskom muzeju u Lausanneu, u Muzeju Crvenog križa u Ženevi, u zgradi Ujedinjenih naroda u Ženevi, u zgradi japanskog parlamenta, u hramu Shaolin u Kini itd. Nalaze se i u Gradskom poglavarstvu Rijeke, u hrvatskom veleposlanstvu u Canberri i u australskom veleposlanstvu u Zagrebu.

Naslikao je ciklus slika posvećen hrvatskim znanstvenicima poput Ruđera Boškovića, Slavoljuba Penkale, Nikole Tesle, Fausta Vrančića i drugih. Također je slikao i blaženog Alojzija Stepinca te pape Ivana Pavla II. i Benedikta XVI. 

10.10.2016.

Plesom i pjesmom Lošinjani obilježili Svjetski Dan glazbe

SVJETSKI DAN GLAZBE Ovako su to obilježili Lošinjani

21.06.2018.

Lošinjani su prvi put proslavu 'Svjetskog Dana glazbe' održali 1993. godine. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Festival svjetlosti u Ninu

FOTO: Navijači u Nižnji Novgorodu

FOTO: 130 godina turizma u Crikvenici

FOTO: Disko na otvorenom u Crikvenici

FOTO: Na Palade

FOTO: Navijači na tribinama

FOTO: Pripreme za Hrvatska-Nigerija

FOTO: NK Croatia Bietigheim –SV Wachbach 2-4

FOTO: 'Mali Lurd' u Dalmaciji

FOTO: KSD Hajduk Nürnberg - DJK Oberasbach 3:0