NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

24.04.2017
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

DOBRA VIJEST ZA MARLJIVE HRVATE U NJEMAČKOJ Nema više socijalne pomoći nakon šest mjeseci?

Ilustracija (foto: pixabay.com)

Zakon u pripremi.

Br. pregleda: 54224

Ilustracija (foto: pixabay.com)

Autor: Hina/CroExpress

Njemačka vlada priprema zakon koji bi strancima iz Europske unije koji u Njemačkoj ne rade omogućio primanje socijalne pomoći tek nakon pet godina boravka u Njemačkoj, javljaju u petak njemački mediji pozivajući se na izvore u vladi.

‘Savezna vlada bi na svojoj sjednici sljedeće srijede trebala prihvatiti zakon koji strancima iz Europske unije omogućava primanje socijalne pomoći tek nakon pet godina stalnog boravka u Njemačkoj’, prenose njemački mediji pozivajući se na izvore u Ministarstvu rada.

Ministrica rada Andrea Nahles (Socijaldemokratska stranka Njemačke,SPD) najavila je ovu zakonsku promjenu još u travnju reagirajući time na jednu odluku Vrhovnog socijalnog suda u Kasselu koji je, zbog nedostatka regulative, odredio razdoblje od šest mjeseci boravka u Njemačkoj nakon kojeg stranci iz neke od članica EU-a imaju pravo na socijalnu pomoć.

Socijalna pomoć za pridošlice iz EU zemalja, prije svega Bugarske i Rumunjske, veliko su opterećenje za gradove i općine koje snose ovaj dio socijalnog tereta.

Predsjednik njemačkog saveza gradova i općina, Gerd Landsberg, pozdravio je donošenje novog zakona o socijalnoj pomoći za EU strance.

‘Bez dodatne regulative Njemačka bi za siromašne obitelji iz inozemstva mogla postati još atraktivnija’, rekao je Landsberg za izdanja medijske kuće Funke. Novi zakon bi osim toga, kako je priopćeno iz saveza gradova i općina, trebao ukloniti ‘pogrešno shvaćene poticaje’ za migraciju.

No novi zakon neće spriječiti pojavu po kojoj mnogi novopridošli radnici s istoka zarađuju toliko malo da im država mora nadoknaditi razliku koju bi primali da ne rade nego da žive samo od socijalne pomoći.

Pritom se radi o osobama koje rade na skraćeno radno vrijeme ili na minimalac, a zbog visokih životnih troškova u nekim dijelovima Njemačke ne zarađuju dovoljno za preživljavanje. U tom slučaju socijalni ured uskače u pomoć nadoknađujući razliku između stvarnog prihoda po glavi obitelji i tzv. socijalnog minimuma.

U prosjeku socijalna pomoć iznosi oko 350 eura mjesečno uz nadoknadu za stanovanje i režije. U Njemačkoj postoje dva sistema socijalne pomoći: klasični i Hartz 4. Klasičnu socijalnu pomoć financiraju komune, općine i gradovi, a Hartz 4 financira država.

Predstavnici stranke Ljevica i sindikati kritizirali su najavljeni zakon tvrdeći da se on protivi europskom načelu slobodnog kretanja građana i roba. Sindikati se pribojavaju da bi novi zakon mogao stvoriti ‘novi sloj siromašnih’ u Njemačkoj.

08.10.2016.

Foto: Hina/Roni Marinković

AKCIJA NA NAJLJEPŠOJ HRVATSKOJ PLAŽI Građani ručnicima ispisali poruku lokalnim političarima

24.04.2017.

Nekoliko stotina sudionika akcije su ručnicima za plaže ispisali višemetarsku poruku. Više>

Foto: Ark of Noah Foundation

FOTO, VIDEO Noina arka postoji - izgradio ju je nizozemski stolar i izgleda biblijski

24.04.2017.

Trenutno se nalazi u luci u nizozemskom Dodrechtu, južno od Rotterdama. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Croatia Bietigheim - SV Riet

FOTO: Križni put

FOTO: Pisanice od srca

FOTO: Pisanica u Beču

FOTO: 25 godina Adrije Ditzingen

FOTO: Duhovna obnova za mlade u Stuttgartu

FOTO: Putujuća scena u Hercegovcu

FOTO: Šokačko sijelo - KUD Tomislav

FOTO: Šokačko sijelo

FOTO: Predivna Hrvatska