NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

23.01.2018
tekst
tekst

Svijet

STRAŠNA SVJEDOČANSTVA S RADA U AUSTRALIJI Iskorištavali su ih, slabo plaćali, a neke i seksualno zlostavljali

Ilustracija (foto: pixabay.com)

Loša iskustva 'backpackera'.

Br. pregleda: 4643

Ilustracija (foto: pixabay.com)

Autor: CroExpress/news.com.au

Ono što bi trebala biti prilika za mlade ljude da produže svoj boravak u Australiji pomoću rada na farmama, često se pretvara u noćnu moru. Kako otkriva news.com.au, tzv. 'backpackeri' koji na australske farme dolaze iz prekomorskih zemalja, često su iskorištavani, slabo ili nikako plaćeni, a ponekad i seksualno zlostavljani.

'Bio je odvratan stari perverznjak'


- Farmer je želio zapošljavati samo žene jer se muškaraca bojao i ne bi nam dozvoljavao da pijemo dok ne bismo dovršili s obiranjem svog reda – prisjeća se 25-godišnja Jodie Keiana iz Manchestera, koja je brala tikve u Queenslandu. Ona je, kao i mnogi, željela odraditi 88 dana na farmi u prvoj godini svog boravka u Australiji kako bi joj bila produljena viza za još godinu dana. Mnogi radnici zbog toga trpe svašta.

- Bio je odvratan stari perverznjak. Sjedio bi i vikao na nas ako bismo ustale jer su nas leđa boljela – kaže Jodie. Ona je bila u sobi s 12 djevojaka, u hostelu. Iznad nje je spavao alkoholičar koji bi se često pomokrio u snu, a dio mokraće bi curio i po njoj.

- Mnogo 'backpackera' će pristati na ovakav ropski tip rada, ja nisam jedna od njih.

'Nisu nam davali vodu'

Od rujna prošle godine, ovi radnici moraju pri zahtjevu za produljenje vize priložiti i platnu listu. No, poslodavci znaju kako izmanipulirat vlastii. Mike Clark iz Brightona radio je na farmi u New South Walesu.

- Radili smo od 7:30 do 17 sa pola sata pauze za ručak, a onda u baru do ponoći. Nisu nam davali vodu – prisjeća se. 'Backpackeri' su znali u odjeći prljavoj od prethodnog posla kuhati za goste. Rekli su im da nema vremena za tuširanje.

- Bilo je slučajeva kada je mačka jela hranu koju smo potom poslužili gostima... Žohari u mikrovalnoj, fritezi, iza hladnjaka. Servirali su hranu s isteklim rokom trajanja, psima skraćivali dlaku u baru...

Jednom prilikom, farmer je poveo nekoliko radnika kod susjeda. Kada su došli tamo, shvatili su da ih je poveo kao sredstvo zastrašivanja jer je bio u svađi s njim. Susjed je prijetio da će pustiti krvoločne pse na njih.

Djevojke koje su radile s njim često su bile žrtvama seksualnog nasilja. Koristili bi ih da čiste kuću i kuhaju. Ako nisu bili zadovoljni, morale su početi ponovo. Na farmi je bilo azbesta. Tražili su od djevojaka da ga bacaju u smeće, prisjeća se Mike.

'Najgore razdoblje mog života'

26-godišnja Giuliana, pravnica iz Brazila, radila je težak posao na farmi bosiljka. Nakon toga, radila je u hladnjači. Kaže da je bilo toliko hladno da joj je tijelo bilo ljubičasto.

- Bilo je to najgore razdoblje mog života.

Hostel u kojem je spavala trebao je biti najbolji u gradu, a bio je prljav. Jednom prilikom je našla pijanog čovjeka kako spava u njenom krevetu.

U poreznom razdoblju 2015-2016, 76% pritužbi pravobranitelju na tretman radnika podnijeli su upravo stranci. Mnogobrojne su pritužbe i na agencije koje zapošljavaju 'backpackere'. Jedno izvješće iz lipnja naglašavalo je 'iskorištavanje i loš tretman radnika, slabljenje radnih uvjeta i cijeli niz drugih ilegalnih ili upitnih praksi'.

07.10.2016.

YouTube screenshot

VIDEO Putin se okupao u ledenom jezeru povodom pravoslavnog blagdana

19.01.2018.

Riječ je o ritualu kojim se obilježava pravoslavno Bogojavljenje. Više>

Foto: Hina/Tanjug

ATENTAT U KOSOVSKOJ MITROVICI Ubijen srbijanski političar, državni vrh Srbije na nogama

16.01.2018.

Na Ivanovića je, prema dosadašnjim saznanjjima, pucano jutros oko 8.15 sati ispred prostorija stranke. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Kuća

FOTO: KUD Stuttgart na Sajmu turizma

FOTO: Lidija Jahr Weis izložba

FOTO: Nova godina

FOTO: Božić u iseljeništvu

FOTO: Božić u Zagrebu

FOTO: Božić u Zagrebu

FOTO: Božićna drvca

FOTO: KUD Krešimir u Mostaru

FOTO: Duhovna obnova Mittelbaden