NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

26.05.2018
tekst
tekst

Hrvatska

(GOTOVO) SVE JE DOGOVORENO Most i HDZ danas objavljuju da 'imamo Vladu'?

Foto: Hina/Dario Grzelj

U središnjici HDZ-a u tijeku je sastanak ekspertnih skupina HDZ-a i Mosta nezavisnih lista.

Br. pregleda: 1043

Foto: Hina/Dario Grzelj

Autor: Hina/CroExpress

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković izrazio je uvjerenje da bi u srijedu, a najkasnije u četvrtak ’trebali biti u poziciji reći’ da su s Mostom nezavisnih lista postigli dogovor o cjelokupnom paketu suradnje.

‘Vjerujem da danas, a najkasnije sutra bi trebali biti u poziciji reći da smo postigli dogovor o paketu’, rekao je Plenković novinarima ispred središnjice HDZ-a upitan o današnjim pregovorima s Mostom.

Istaknuo je da su protekla tri tjedna vrlo temeljito razgovarali. Smatra da su se za to vrijeme i bolje upoznali jer, rekao je, niti on ranije nije poznavao neke od mostovaca niti oni njega.

Drži i da su tijekom pregovora izgraili jedan stupanj suradnje i povjerenja koji je na ‘vrlo solidnim temeljima’.

‘Nakon današnjih razgovora mislim da ćemo svi biti u poziciji malo jasnije konstatirati do kojeg stupnja suradnje su došli HDZ i Most. Moj cilj ostaje da u ponedjeljak na konzultacijama kod predsjednice Republike Kolinde Grabar - Kitarović imam potrebnih 76 potpisa i da nakon toga krećemo u ono što je najbitnije, formiranje Vlade do prve sjednice Sabora’, naglasio je Plenković.

S Maletić ću razgovarati kada se vrati u Zagreb iz Strasbourga


Na novinarsko pitanje računa li u Vladi i na potpredsjednicu HDZ-a i zastupnicu u Europskom parlamentu Ivanu Maletić, odgovorio je da je Maletić ovaj tjedan u Strasbourgu gdje radi važno izvješće vezano uz gospodarska pitanja i regionalni razvoj te će s njom će razgovarati kada se vrati u Zagreb. Razgovarat će i s nizom kolega koji, temeljem svojih kvaliteta i političkih postignuća, konkuriraju za ključna mjesta u Vladi.

‘Ivana je dala izniman doprinos našoj kampanji. Izvanredno smo surađivali i surađujemo u Europskom parlamentu, vodila je radnu sklupinu za izradu HDZ-ova izbornog programa i na kojem god mjestu bila, dat će jako kvalitetan doprinos HDZ-ovoj politici i boljitku zemlje’, rekao je predsjednik HDZ-a.

HSS dao potpise potpore

Plenković je, na novinarski upit, potvrdio da je dobio potpise potpore za mandatara svih pet saborskih zastupnika HSS-a. Izrazio je zadovoljstvo zbog njihove potpore, rekavši da je to dobra gesta.
Što se tiče unutarnjih procesa u HSS-a, to ‘njihova stvar’, rekao je.

Smatra i da je HDZ, nakon rezultata parlamentarnih izbora, u poziciji dobiti široku potporu. Rekao je da po onome iz kontakata koje ima, potpisi uopće nisu u pitanju.

Ponovio je kako je HDZ-ova strategija da s Mostom, koji je osvojio 13 saborskih mandata, pokuša ostvariti strateško partnerstvo i stabilnu Vladu uz potporu i drugih saborskih zastupnika. Drži da je za hrvatsku demokraciju i društvo dobro i da manjinski zastupnici daju potporu Vladi, a dio Vladina programa bude zaštita manjinskih prava. ‘Na tome ću inzistirati jer mislim da je to dobro i za Hrvate u susjednim zemljama i za sve mnjine u Hrvatskoj’, rekao je Plenković.

Vezano uz izjave potpredsjednika SDSS-a Milorada Pupovca da je zapošljavanje u javnim poduzećima etnički diskriminatorno, Plenković je podsjetio da je u izbornom programu HDZ-a jedna od ključnih točki bila depolitizacija javnih poduzeća, profesionalizacija i kontroliranje ostvarivanja rezultata njihova rada. ‘U tom smislu kriterij nacionalne pripadnosti nije ključ. Vlada svojim isntrumentima treba podupirati nacionalne manjine i ima načina da one budu zadovoljne a ne nužno kroz taj pristupp koji se pojavio u javnosti’, poručio je.

Jandroković: Sporazum s Mostom se može dogoditi danas

I glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković novinarima je rekao kako vjeruje da se sporazum s Mostom može dogoditi danas. ‘Postigli smo visoku razinu usklađenosti. Usuglasili smo se oko većine stvari i ostalo je još nekoliko važnih odluka. Vjrujem da se to može dogoditi danas’, kazao je Jandroković novinarima odgovarajući na novinarski upit kada će biti postignut dogovor s Mostom.

U središnjici HDZ-a u tijeku je sastanak ekspertnih skupina HDZ-a i Mosta nezavisnih lista.

05.10.2016.

Foto: kumrovec.hr

OVE SUBOTE U KUMROVCU Okupljaju se ljubitelji lika i djela Josipa Broza Tita slaveći njegov rođendan

25.05.2018.

Svečani program skupa u organizaciji je Saveza društava 'Josip Broz Tito'. Više>

Ilustracija (foto: Pixabay.com)

STRAŠNA TRAGEDIJA U DARUVARU Devetogodišnjak poginuo vozeći bicikl

23.05.2018.

Nakon udarca je odbačen na rubnik i smrtno je stradao na mjestu događaja. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Hodočašće u Lurd

FOTO: Kanadsko hrvatski folklorni festival

FOTO: Croatia Bietigheim - Perouse 6:0

FOTO: FSV 08 Bissingen - NK Croatia Bietigheim 3:4

FOTO: 60 godina HKM Stuttgart

FOTO: Prva pričest u HKM Beč

FOTO: 60. godišnjica HKM Stuttgart

FOTO: Etno festival u Vukovaru

FOTO: NK Croatia Bietigheim-SKV Rutesheim 6:1

FOTO: Prva pričest u HKM Stuttgart