NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

18.03.2018
tekst
tekst

EU

PROSLAVLJEN DAN UJEDINJENJA 'Njemačka nije raj na zemlji. Ali...'

Foto: Pixabay.com

Političari i ekonomisti su i ove godine ukazali na još uvijek postojeće razlike između istoka i zapada.

Br. pregleda: 5826

Foto: Pixabay.com

Autor: Hina/CroExpress

Središnja proslava ovogodišnjeg Dana njemačkog ujedinjenja protekla u ponedjeljak u Dresdenu u znaku pojačanih mjera sigurnosti i uvreda koje su njemačkom državnom vrhu zbog izbjegličke politike uputili prosvjednici iz radikalne desnice, ali i oštrih osuda isključivosti koje su tom dijelu stanovništva upućene iz državnog vrha.

‘I Nijemci su poslije 2. svjetskog rata bili izbjeglice. Ova država, jedinstvo i društvo čiji dan mi danas slavimo, mora pružiti mogućnost za život u miru i slobodi’, rekao je predsjednik njemačkog parlamenta Norbert Lammert (Kršćansko-demokratska unija CDU) obraćajući se sudionicima središnje svečanosti u drezdenskoj operi.

‘Njemačka sigurno nije raj na zemlji. Ali mnogi koji su očajnički u potrazi za rajem nigdje mu se tako često ne nadaju kao ovdje u Njemačkoj’, rekao je predsjednik Bundestaga.

On je svoje sugrađane pozvao na više solidarnosti i optimizma kad je Njemačka, koju toliko kritiziraju, u pitanju.

‘Mi bismo mogli pokazati malo više zadovoljstva i optimizma. Današnja Njemačka sigurno nije savršena, ali je u boljem stanju nego ikada’, rekao je predsjednik parlamenta publici. On je, aludirajući na sve oporiju političku klimu u Njemačkoj vezanu uz društveni skrb oko izbjeglica, pozvao na ‘viši stupanj civiliziranosti’ u društvenim raspravama.

Predsjednik parlamenta izravno se obratio i prosvjednicima koji su u središtu Dresdena prosvjedovali protiv izbjegličke politike savezne vlade na čelu s Angelom Merkel, kojoj su danas dobacivali da je ‘izdajica naroda’.

‘Oni koji danas s pjenom na ustima i glasno prosvjeduju usred Dresdena imaju nevjerojatno kratko pamćenje i zaboravljaju u kakvom stanju su se ovaj grad i ova zemlja nalazili u trenutku ujedinjenja’, rekao je Lammert aludirajući na katastrofalno gospodarsko stanje bivše Njemačke Demokratske Republike i njezinih građana u trenutku njezina sloma.

Organizatori današnjih prosvjeda su pripadnici Pegide, samozvanog pokreta protiv navodne islamizacije Europe. Pegida je nastala na istoku zemlje gdje je, unatoč vrlo niskom broju izbjeglica, i najsnažniji otpor prema izbjegličkoj politici vlade Angele Merkel. Okupljeni su rasističkim uzvicima između ostalog vrijeđali i jednog tamnoputog sudionika svečanosti, a gradonačelnika Dresdena su osudili zato što je na proslavu pozvao i predstavnike islamske zajednice.

Njemačka kancelarka je na rubu svečanosti izjavila kako je za većinu Nijemca današnji dan dan radosti i zahvalnosti.

‘Ono što želim je da se postojeći problemi rješavaju zajednički i uz uzajamno poštovanje’, rekla je Merkel.

Središnja proslava Dana njemačkog ujedinjenja svake se godine održava u nekoj drugoj saveznoj pokrajini. Ovogodišnje slavlje je proteklo uz pojačanu nazočnost policije. Prije nekoliko dana ispred jedne džamije i kongresnog centra u Dresdenu su postavljene eksplozivne naprave. Dresden slovi kao središte protuizbjegličkog i protuislamskog pokreta.

Treći listopada se slavi dan kada je 1990. područje dotadašnje Istočne Njemačke pripojeno Zapadnoj Njemačkoj.

Političari i ekonomisti su i ove godine ukazali na još uvijek postojeće razlike između istoka i zapada i to kako na političkoj tako i gospodarskoj razini. Nezaposlenost je u saveznim pokrajinama koje su se nekad nalazile u sastavu bivše Istočne Njemačke gotovo dvostruko viša nego na Zapadu, a gospodarski učinak na istoku zemlje iznosi tek 62 posto od učinka na zapadu.

04.10.2016.

Horst Seehofer (foto: Michael Lucan / wikimedia commons)

'ISLAM NE PRIPADA NJEMAČKOJ' Novi ministar unutarnjih poslova prvog dana na novoj poziciji uzburkao duhove

16.03.2018.

CSU na čelu sa Seehoferom je bio i jedan od najžešćih kritičara liberalne izbjegličke politike Angele Merkel. Više>

Donauwörth (foto: Franzfoto / wikimedia commons)

(VIDEO) SUKOB AZILANATA I POLICIJE U NJEMAČKOJ Više od 30 migranata uhićeno

16.03.2018.

Sukobili su se tijekom drugog pokušaja privođenja azilanta. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: TSV Eltingen - Croatia bietigheim 0:2

FOTO: Croatia Bietigheim - Germania 2:1

FOTO: Nin

FOTO: Predsjednica u Argentini

FOTO: Rimac Concept 2

FOTO: Korizmena duhovna obnova za mlade u Stuttgartu

FOTO: Ivana Štimac u Cro-Cafeu

FOTO: Snježne skulpture u Osijeku

FOTO: Korčula

FOTO: Zimska vježba MORH-a