NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

22.04.2018
tekst
tekst

Hrvatska

PLENKOVIĆ I PETROV ZADOVOLJNI Otkrili su kad bi mogli završiti pregovore

Foto: Hina/Dario Grzelj

Pregovori se nastavljaju danas u HDZ-u u 15 sati.

Br. pregleda: 1502

Foto: Hina/Dario Grzelj

Autor: Hina/CroExpress

Čelnici HDZ-a i Mosta Andrej Plenković i Božo Petrov su sa četvrte runde pregovora o novoj Vladi u ponedjeljak navečer izišli zadovoljni, Petrov je rekao kako se razgovaralo o njezinu ustroju, a Plenković je izrazio uvjerenje da će u ponedjeljak, kada su najavljene nove konzultacije kod predsjednice Republike, dobiti i njezino povjerenje za sastav buduće Vlade.

‘Sastanak je bio plodonosan, a što se tiče Mosta zadovoljni smo načinom na koji se odvijao. Razgovarali smo o ustrojstvu Vlade jer smo na prošlom sastanku imali priliku čuti kako bi to izgledalo. O tome će se još razgovarati ovaj tjedan i vjerujem da bi trebali završiti sve pregovore u ovih tjedan dana’, rekao je Petrov novinarima nakon sastanka održanog u prostorijama Mosta.

Ovaj tjedan, rekao je Plenković, imaju dovoljno vremena da dogovore sve preostale detalje. ‘Uvjeren sam da ćemo najkasnije u ponedjeljak, kada su zakazane nove konzultacije kod predsjednice, biti u poziciji i dobiti i njezino povjerenje za sastav buduće Vlade’, poručio je predsjednik HDZ-a.

Plenković je demantirao nagađanja da je bilo zastoja u pregovorima te je rekao kako su vodili razgovore sukladno hodogramu. ‘Dakle, vrlo jasno: nikakvih zastoja u razgovorima nije bilo. Naši kolege su danas razgovarali i o detaljima budućeg programa Vlade, a stručne skupine temeljito rade na svim tim aspektima. Dotaknuli smo teme ustroja buduće Vlade i mislim da se postupno približavamo u stajalištima. Naš je cilj u dogovoru s Mostom stvoriti stabilnu parlamentarnu većinu i Vladu koja će četiri godine, uz podršku Sabora, učinkovito raditi i na provedbi programa i u interesu svih hrvatskih građana’, rekao je čelnik HDZ-a.

Upitan o konkretnom dogovoru oko ministarstava, Petrov je odgovorio da će o tome ‘kada se bude definirao cijeli paket’. ‘Kao što je gospodin Plenković rekao, još moramo dogovoriti programske smjernice, a kada s tim završimo, onda ćemo prezentirati’, poručio je.

Na pitanje želi li Most, kako se nagađa, mjesto predsjednika Sabora, Petrov nije htio konkretno odgovoriti.

‘U ovom trenutku ne želimo govoriti o tome kako će se što raspodijeliti, pogotovo ne o imenima i prezimenima jer smatram da moramo dogovoriti apsolutno sve, razgovarati u miru, a sigurno ne preko medija. Određeni mediji kada rade određene konstrukcije na kraju to ispadne i malo smiješno. Mi ne puštamo informacije, ne razgovaramo preko medija’, rekao je Petrov.

Izuzetno mu se, kaže, sviđa nači na koji se razgovara na sastancima. ‘To su argumenti, nisu floskule i na takav način želimo završiti’, ustvrdio je.

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković je pak upitan koliko je njegovoj stranci važno mjesto predsjednika Sabora uzvratio je: ‘Važno je’, a na pitanje biste li bili spremni odreći se tog mjesta, odgovorio je: ‘Jako je važno!’

Na pitanje o broju ministarstava, Plenković je odgovorio kako će biti ‘sličan broj’ kao do sada. ‘Dali smo određena promišljanja za koje želimo da naše kolege iz Mosta proanaliziraju i želimo jednu učinkovitu racionalnu Vladu s brojem ministarstava koji će omogućiti učinkovito provođenje priotriteta rada buduće Vlade. Najvažnije je da smo izgradili povjerenje i partnerstvo. To je, nakon proteklih godinu dana, najvažnije za stabilnost funkcioniranja Vlade’, rekao je Plenković.

Most bi, rekao je Petrov odgovarajući na pitanja o nagađanjima o četiri potpredsjednika Vlade, mogao načelno podržati takvu ideju.

‘U tom dijelu što su nam prezentirali iz HDZ-a četiri potpredsjednika Vlade pogotovo ako će obuhvaćati voditelje resora, ne vidimo s tim problem. Taj koncept slijedi i današnju koordinaciju u Vladi i nije revolucionaran, ali nije ni eksperiment’, ocijenio je.

Pregovori se nastavljaju danas u HDZ-u u 15 sati.

04.10.2016.

Foto: Hina

PLENKOVIĆ S PREMIJEROM BADEN-WÜRTTEMBERGA 'Brojna hrvatska dijaspora dodatna je spona u našim dobrim odnosima’

20.04.2018.

Plenković je pozdravio posjet Kretschmanna Vukovarsko-srijemskoj županiji. Više>

Dodjela Reda Danice hrvatske (foto: predsjednica.hr)

UMRLA JE MAJKA BLAGE ZADRE 'Proživjela je pakao u životu, hvala joj što je izdržala'

20.04.2018.

Deset članova obitelji Zadro branilo je Vukovar u vrijeme Domovinskog rata. Više>

Foto: Wikipedia / Zoran Stupar

HRVATSKA POLICIJA UPOZORAVA Veliko povećanje ilegalnih prelazaka, ovih pet županija uskoro će se naći na migrantskoj ruti

20.04.2018.

Među 1.371 nezakonitih migranata najviše je državljana Afganistana, Kosova, Pakistana i Turske. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Prvopričesničko misno slavlje u Kehlu

FOTO: Kotorvaroška večer

FOTO: Croatia Bietigheim - Höfingen

FOTO: Croatia Bietigheim - FC Marbach

FOTO: Medulin

FOTO: Došlo je proljeće

FOTO: Dani UHPA-e

FOTO: Croatia Bietigheim - Marbach 2:0

FOTO: Prosvjed protiv Istanbulske konvencije

FOTO: Obnova u Grazu