NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

23.05.2017
tekst
tekst

Hrvatska

MINISTAR KOVAČ POTVRDIO Hrvatska će primiti 1600 migranata, neće biti 'orbanovskog' obrata

Foto: Hina/Daniel Kasap

Veća brojka koja se spominje u hrvatskim medijima je prenapuhana, izjavio je Kovač.

Br. pregleda: 4240

Foto: Hina/Daniel Kasap

Autor: Hina/CroExpress

Rezultati referenduma u Mađarskoj pokazuju da tamo, kao i drugdje u istočnoj Europi, postoje drugačija razmišljanja o migrantskoj krizi, te je sad važno da na tom planu postignemo konsenzus u samoj Europskoj uniji, rekao je u ponedjeljak ministar vanjskih poslova Miro Kovač, dodavši da će Hrvatska ispuniti svoje obaveze o preraspodjeli migranata.

Gotovo svi Mađari koji su u nedjelju izašli na referendum odbili su migrantske kvote EU-a, ali izlaznost je bila ispod potrebnih 50 posto kako bi rezultati bili valjani.

Hrvatska je preuzela obvezu prihvaćanja do 1600 migranata u sklopu sustava preraspodjele i to će ispuniti, a veća brojka koja se spominje u hrvatskim medijima je prenapuhana, izjavio je Kovač nakon svečanog otvorenja konferencije ‘Model European Union Zagreb 2016’ (MEUZ) koja se održava u Kući Europe.

Kovač je komentirao i izjavu srbijanskog ministra vanjskih poslova Ivice Dačića koji je iz izjave pape Franje u Gruziji da je obraćenje pravoslavnih vjernika veliki grijeh zaključio da je to dosad najveća izrečena osuda i ograda Vatikana prema postupcima kardinala Alojzija Stepinca u Drugom svjetskom ratu.

‘Odluku o kanonizaciji donijet će Sveta Stolica, to je vrlo jasno. Pogledao sam govor Svetog Oca u Gruziji i čini mi se da je izjava koju je upotrijebio gospodin Dačić izvađena iz konteksta i na neki način neprihvatljivo i neprimjereno interpretirana’, istaknuo je Kovač.

Izbori u BiH

Govoreći o općinskim izborima u Bosni i Hercegovini, ministar je izrazio zadovoljstvo što su njihovi stranački partneri, Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine, postigli odličan rezultat i imaju više općinskih načelnika dosad.

‘Nesretni smo što nije došlo do lokalnih izbora u Mostaru, gdje već osam godina nema izbora gradonačelnika. To moramo riješiti jer je to važno za stabilnost BiH, ali i tamošnjeg hrvatskog naroda. Također, zabrinuti smo i zbog nasilja u Stocu i čekamo da se rasvijetli taj napad’, dodao je Kovač, ponovno istaknuvši kako Hrvatska svesrdno podržava ulazak BiH u EU.

U govoru na otvorenju konferencije Kovač je rekao kako je Europska unija danas u krizi, no da su prije dvadesetak godina bili prisutni isti problemi, naglasivši mladim sudionicima MEUZ-a da je na njihovoj generaciji da to promijeni.

‘Vi ćete biti oni koji će u budućnosti mijenjati stvari i morate biti svjesni svoje buduće odgovornosti jer nitko ne može mijenjati Europu ako to nećete biti vi’, rekao je Kovač mladima.

‘Moramo pametno kombinirati nacionalne, te sveukupni europski identitet. Trebamo se držati i raditi zajedno jer je EU najbolji projekt koji je ikada smišljen na europskom teritoriju’, zaključio je.

Četvrta konferencija ‘Model European Union Zagreb’ održava se od 2. do 7. listopada, a riječ je o simulaciji procesa odlučivanja Europskih institucija u kojoj sudjeluju mladi iz više od 20 država. Od 2013. se svake godine održava u Zagrebu.   

03.10.2016.

Foto: Hina/Damir Senčar

ČETIRI ŽUPANIJE IMAT ĆE NOVE ŽUPANE U njih osam ide se u drugi krug

22.05.2017.

Osam dosadašnjih župana u prvom krugu ponovo izabrano. Više>

Foto: Hina

'MOST UŠAO U SVE ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE' Petrov zadovoljan: 'HDZ i SDP su ista stranka'

22.05.2017.

U Metkoviću idu u drugi krug za gradonačelnika. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Komemoracija na Bleiburgu

FOTO: Sinjska alka u Vukovaru

FOTO: Kotorvaroška večer u Stuttgart-Degerloch 2017.

FOTO: Croatia Bietighem - TASV Hessigheim

FOTO: HKM na susretu katoličke mladeži u Vukovaru

FOTO: Akcija Hvala u OŠ Kupljenovo

FOTO: Croatia Bietigheim - SV Riet

FOTO: Križni put

FOTO: Pisanice od srca

FOTO: Pisanica u Beču