NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

20.02.2018
tekst
tekst

Kultura

40. GODINA HKD 'JADRAN' MALMÖ Obljetnica proslavljena kulturno-umjetničkim programom, došao i Milas

Foto: hrvatiizvanrh.hr

Razgovaralo se o izazovima i potrebama Hrvata u Švedskoj.

Br. pregleda: 2975

Foto: hrvatiizvanrh.hr

Autor: CroExpress

Hrvatsko kulturno društvo 'Jadran' iz Malmöa proslavilo je 40. godišnjicu postojanja. Bogat kulturno- umjetnički program bila je prilika susreta više generacijama hrvatske zajednice te ogled njihovog zajedništva i snažne povezanosti sa domovinom Hrvatskom.

Predstojnik Državnog ureda za Hrvate, Zvonko Milas i Ivana Perkušić, savjetnica s posebnim položajem za pitanja hrvatskog iseljeništva, prisustvovali su slavlju.

U sklopu posjete Malmöu 24. i 25 rujna, Milas i Perkušić, zajedno sa veleposlanicom Republike Hrvatske u Kraljevini Švedskoj, Anicom Djamić, održali su niz sastanaka sa predstavnicima hrvatskih udruga te je ujedno posjetili prostore koje za pastoralnu službu koristi Hrvatska katoličke misija u Malmöu.

U razgovoru s predsjednicom Saveza hrvatskih društava u Švedskoj, Dianom Vukušić, predsjednikom HKD kluba Jadran, Vinkom Stanišićem, direktoricom najstarijeg nogometnog iseljeničkog kluba NK Croatie, Danom Zvjezdanom Percan te don Vladimirom Švendom, svećenikom Hrvatske katoličke misije u Kraljevini Švedskoj, razgovaralo se o izazovima i potrebama Hrvata u Švedskoj te su se istaknule mogućnosti suradnje Državnog ureda i švedske hrvatske zajednice, poglavito kroz programe i projekte.

Na sastanku je predstojnik Milas, kao važno nacionalno pitanje, istaknuo očuvanje i učenje hrvatskog jezika. Očuvanje jezika, kulture i baštine, kazao je predstojnik, znači očuvanje hrvatskog nacionalnog identiteta.

Tijekom boravka u Kraljevini Švedskoj, izaslanstvo Državnog ureda, zajedno sa veleposlanicom Djamić, posjetilo je i sveučilišni grad Lund te se susrelo sa dr Majom Povrzanović Frykman, hrvatskom znanstvenicom na Sveučilištu u Lundu. Ovom prilikom razmotreno je niz ideja moguće znanstvene suradnje kao i mogućnost povezivanja švedskih i hrvatskih sveučilišta. 

03.10.2016.

Foto: Snježana Radoš

PREDSTAVLJEN HRVATSKI ISELJENIČKI ZBORNIK Već 63 godine povezuje kulturnu i znanstvenu zajednicu domovine i dijaspore

08.02.2018.

Građa je raspoređena na 448 stranica te obuhvaća 31 autorski prilog. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Stepinčevo i duhovna obnova u Stuttgartu

FOTO: Stepinčevo u Münchenu

FOTO: Hrvoje Jurić u Stuttgartu

FOTO: Sljeme pod snijegom

FOTO: Kuća

FOTO: KUD Stuttgart na Sajmu turizma

FOTO: Lidija Jahr Weis izložba

FOTO: Nova godina

FOTO: Božić u iseljeništvu

FOTO: Božić u Zagrebu