NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

25.06.2017
tekst
tekst

Kultura

40. GODINA HKD 'JADRAN' MALMÖ Obljetnica proslavljena kulturno-umjetničkim programom, došao i Milas

Foto: hrvatiizvanrh.hr

Razgovaralo se o izazovima i potrebama Hrvata u Švedskoj.

Br. pregleda: 2349

Foto: hrvatiizvanrh.hr

Autor: CroExpress

Hrvatsko kulturno društvo 'Jadran' iz Malmöa proslavilo je 40. godišnjicu postojanja. Bogat kulturno- umjetnički program bila je prilika susreta više generacijama hrvatske zajednice te ogled njihovog zajedništva i snažne povezanosti sa domovinom Hrvatskom.

Predstojnik Državnog ureda za Hrvate, Zvonko Milas i Ivana Perkušić, savjetnica s posebnim položajem za pitanja hrvatskog iseljeništva, prisustvovali su slavlju.

U sklopu posjete Malmöu 24. i 25 rujna, Milas i Perkušić, zajedno sa veleposlanicom Republike Hrvatske u Kraljevini Švedskoj, Anicom Djamić, održali su niz sastanaka sa predstavnicima hrvatskih udruga te je ujedno posjetili prostore koje za pastoralnu službu koristi Hrvatska katoličke misija u Malmöu.

U razgovoru s predsjednicom Saveza hrvatskih društava u Švedskoj, Dianom Vukušić, predsjednikom HKD kluba Jadran, Vinkom Stanišićem, direktoricom najstarijeg nogometnog iseljeničkog kluba NK Croatie, Danom Zvjezdanom Percan te don Vladimirom Švendom, svećenikom Hrvatske katoličke misije u Kraljevini Švedskoj, razgovaralo se o izazovima i potrebama Hrvata u Švedskoj te su se istaknule mogućnosti suradnje Državnog ureda i švedske hrvatske zajednice, poglavito kroz programe i projekte.

Na sastanku je predstojnik Milas, kao važno nacionalno pitanje, istaknuo očuvanje i učenje hrvatskog jezika. Očuvanje jezika, kulture i baštine, kazao je predstojnik, znači očuvanje hrvatskog nacionalnog identiteta.

Tijekom boravka u Kraljevini Švedskoj, izaslanstvo Državnog ureda, zajedno sa veleposlanicom Djamić, posjetilo je i sveučilišni grad Lund te se susrelo sa dr Majom Povrzanović Frykman, hrvatskom znanstvenicom na Sveučilištu u Lundu. Ovom prilikom razmotreno je niz ideja moguće znanstvene suradnje kao i mogućnost povezivanja švedskih i hrvatskih sveučilišta. 

03.10.2016.

Foto: Hrvatsko društvo pisaca

ZBOGOM PETKO Preminuo hrvatski književnik iz Vojvodine Petar Vojnić Purčar

08.06.2017.

Dobitnik mnogobrojnih odličja i nagrada. Više>

Foto: Ravnateljstvo dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu

FOTO, VIDEO Hrvatski folklorni festival u kanadskoj Victoriji

22.05.2017.

Pokazali su veliko umijeće u izvođenju hrvatskih plesova i pjesama. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Tijelovo u Korntalu

FOTO: Sv. Ante u HKM Stuttgart

FOTO: Hamburg za Vukovar

FOTO: Proslava naslova u Bietigheimu

FOTO: Hodočašće Hrvata u Lourdes

FOTO: Croatia Bietigheim osvojila prvenstvo

FOTO: Dan oružanih snaga

FOTO: Komemoracija na Bleiburgu

FOTO: Sinjska alka u Vukovaru

FOTO: Kotorvaroška večer u Stuttgart-Degerloch 2017.