NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

25.04.2017
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

TEROR U SUSJEDSTVU Stotinjak vehabija koji su ratovali u Siriji vratilo se u BiH

Foto: Day Donaldson

Teroristička prijetnja u BiH je realnost.

Br. pregleda: 10572

Foto: Day Donaldson

Autor: Hina/CroExpress

Stotinjak građana Bosne i Hercegovine vratilo se u tu zemlju nakon što su se borili na strani islamističkih terorističkih skupina u Siriji i oni sada predstavljaju realnu sigurnosnu prijetnju, ustvrdio je ministar unutarnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač kako ga u subotu citiraju mediji u tom entitetu.

Teroristička prijetnja u BiH je realnost kao i u bilo kojoj drugoj državi svijeta, kazao je Lukač za agenciju RS Srna a istodobno je potvrdio kako se policija kojom rukovodi oslanja na savjete i potporu američkih instruktora kako bi se što učinkovitije pripremila za moguće terorističke ugroze.

Kazao je i kako je rascjepkanost policijskih agencija u BiH pri tom dodatna otegotna okolnost jer to traži više napora na koordinaciji aktivnosti i razmjeni informacija.

‘Ukoliko se zajednički na tome ne bude radilo BiH može imati mnogo većih problema s pripadnicima vehabijskog pokreta koji su uglavnom bili počinitelji terorističkih akata. Već postoje podaci da se više od sto ljudi vratilo sa sirijskog ratišta u BiH.

Riječ je upravo o pripadnicima vehabijskog pokreta koji su regrutirani u BiH u raznim paradžematima’, kazao je Lukač.

Potvrdio je kako se u BiH u protuterističkim pripremama uglavnom oslanjaju na instruktore iz SAD koji su ‘u kontinuitetu prisutni u posebnim postrojbama MUP-a RS’.

Na izravno pitanje bi li njegovi policajci intervenirali u slučaju pokušaja uhićenja predsjednika RS Milorada Dodika protiv kojega je otvorena istraga zbog organiziranja protuustavnog referenduma 25. rujna Lukač je odgovorio kako svaka policijska agencija ima svoje ovlasti i kako ih ne želi posebice komentirati.

‘Tužiteljstva i policija, mislim tu i na Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA) imaju svoje ovlasti.... Nema potrebe da se miješam u posao drugih institucija. Nikad to nisam radio i nemam namjeru ni u buduće’, kazao je Lukač komentirajući izjavu ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića kako SIPA ima ovlasti privesti Dodika ukoliko se on ne odazove pozivu za saslušanje koji mu je već upućen.

Dodik bi se u sjedištu Tužiteljstva BiH u Sarajevu trebao pojaviti 3. listopada u 11 sati kako bi dao iskaz u svojstvu osumnjičenika za kazneno djelo za koje je propisana kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Dodik je međutim odbacio mogućnost odlaska u Sarajevo obrazlažući to tvrdnjom kako se tamo ne osjeća sigurno. Ponudio je da umjesto toga tužitelju da iskaz negdje na teritoriju RS.

02.10.2016.

Foto: Hina/Roni Marinković

AKCIJA NA NAJLJEPŠOJ HRVATSKOJ PLAŽI Građani ručnicima ispisali poruku lokalnim političarima

24.04.2017.

Nekoliko stotina sudionika akcije su ručnicima za plaže ispisali višemetarsku poruku. Više>

Foto: Ark of Noah Foundation

FOTO, VIDEO Noina arka postoji - izgradio ju je nizozemski stolar i izgleda biblijski

24.04.2017.

Trenutno se nalazi u luci u nizozemskom Dodrechtu, južno od Rotterdama. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Croatia Bietigheim - SV Riet

FOTO: Križni put

FOTO: Pisanice od srca

FOTO: Pisanica u Beču

FOTO: 25 godina Adrije Ditzingen

FOTO: Duhovna obnova za mlade u Stuttgartu

FOTO: Putujuća scena u Hercegovcu

FOTO: Šokačko sijelo - KUD Tomislav

FOTO: Šokačko sijelo

FOTO: Predivna Hrvatska