NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

17.03.2018
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

TEROR U SUSJEDSTVU Stotinjak vehabija koji su ratovali u Siriji vratilo se u BiH

Foto: Day Donaldson

Teroristička prijetnja u BiH je realnost.

Br. pregleda: 11160

Foto: Day Donaldson

Autor: Hina/CroExpress

Stotinjak građana Bosne i Hercegovine vratilo se u tu zemlju nakon što su se borili na strani islamističkih terorističkih skupina u Siriji i oni sada predstavljaju realnu sigurnosnu prijetnju, ustvrdio je ministar unutarnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač kako ga u subotu citiraju mediji u tom entitetu.

Teroristička prijetnja u BiH je realnost kao i u bilo kojoj drugoj državi svijeta, kazao je Lukač za agenciju RS Srna a istodobno je potvrdio kako se policija kojom rukovodi oslanja na savjete i potporu američkih instruktora kako bi se što učinkovitije pripremila za moguće terorističke ugroze.

Kazao je i kako je rascjepkanost policijskih agencija u BiH pri tom dodatna otegotna okolnost jer to traži više napora na koordinaciji aktivnosti i razmjeni informacija.

‘Ukoliko se zajednički na tome ne bude radilo BiH može imati mnogo većih problema s pripadnicima vehabijskog pokreta koji su uglavnom bili počinitelji terorističkih akata. Već postoje podaci da se više od sto ljudi vratilo sa sirijskog ratišta u BiH.

Riječ je upravo o pripadnicima vehabijskog pokreta koji su regrutirani u BiH u raznim paradžematima’, kazao je Lukač.

Potvrdio je kako se u BiH u protuterističkim pripremama uglavnom oslanjaju na instruktore iz SAD koji su ‘u kontinuitetu prisutni u posebnim postrojbama MUP-a RS’.

Na izravno pitanje bi li njegovi policajci intervenirali u slučaju pokušaja uhićenja predsjednika RS Milorada Dodika protiv kojega je otvorena istraga zbog organiziranja protuustavnog referenduma 25. rujna Lukač je odgovorio kako svaka policijska agencija ima svoje ovlasti i kako ih ne želi posebice komentirati.

‘Tužiteljstva i policija, mislim tu i na Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA) imaju svoje ovlasti.... Nema potrebe da se miješam u posao drugih institucija. Nikad to nisam radio i nemam namjeru ni u buduće’, kazao je Lukač komentirajući izjavu ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića kako SIPA ima ovlasti privesti Dodika ukoliko se on ne odazove pozivu za saslušanje koji mu je već upućen.

Dodik bi se u sjedištu Tužiteljstva BiH u Sarajevu trebao pojaviti 3. listopada u 11 sati kako bi dao iskaz u svojstvu osumnjičenika za kazneno djelo za koje je propisana kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Dodik je međutim odbacio mogućnost odlaska u Sarajevo obrazlažući to tvrdnjom kako se tamo ne osjeća sigurno. Ponudio je da umjesto toga tužitelju da iskaz negdje na teritoriju RS.

02.10.2016.

Foto: predsjednica.hr

(VIDEO INTERVJU) KOLINDA GRABAR-KITAROVIĆ 'Svi hrvatski državljani diljem svijeta moraju imati pravo na elektroničko i dopisno glasovanje'

16.03.2018.

U Hrvatskoj je, ponovila je, zabrinjavaju demografski trendovi i Hrvatska je i dalje 'zemlja emigracije, a ne imigracije'. Više>

Foto: Mario Žamić / wikimedia commons

OPTIMISTIČAN POTEZ Malo dalmatinsko mjesto nudit će 7500 kuna povratnicima iz inozemstva: 'Nisam siguran hoće li biti dovoljno, ali...'

16.03.2018.

Pod inozemstvom se, da ne bude zabune, ne misli na rad u susjednoj Bosni i Hercegovini, ili, recimo, u Sloveniji. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: TSV Eltingen - Croatia bietigheim 0:2

FOTO: Croatia Bietigheim - Germania 2:1

FOTO: Nin

FOTO: Predsjednica u Argentini

FOTO: Rimac Concept 2

FOTO: Korizmena duhovna obnova za mlade u Stuttgartu

FOTO: Ivana Štimac u Cro-Cafeu

FOTO: Snježne skulpture u Osijeku

FOTO: Korčula

FOTO: Zimska vježba MORH-a