NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

27.05.2018
tekst
tekst

Kolumne

KOMENTAR BRANKA BARBIĆA Kojekakve 'jugošvabe' prikupljaju radnu snagu iz Hrvatske i iznajmljuju poslodavcima u zemljama EU

Ilustracija (foto: pixabay.com)

Jeste li i vi bili prevareni? Ispričajte nam svoju priču.

Br. pregleda: 4783

Ilustracija (foto: pixabay.com)

Autor: Branko Barbić

Uzalud upozorava naš poznati demograf s Ekonomskog fakulteta Zagrebačkog sveučilišta dr. Anđelko Akrap da Hrvatska ne bi izdržala veći val izbjeglica i da država ima obvezu integracije preuzetih azilanata. Za to treba izdvojiti velika sredstva iz državnog proračuna.

U dnevnim novinama poruci dr. Akrapa dan je tek mali prostor, pri dnu stranice. Sumnjam da je poruku dr. Akrapa vidio ministar financija i drugi koji će na nekoliko pozicija u Državnom proračunu morati predvidjeti sredstva za zbrinjavanje, obrazovanje, zapošljavanje, zdravstvo itd. azilanata i drugih pridošlica, izbjeglica u Hrvatsku.

Jer, kad je riječ o kvotama na koje su pristali bivši ministar Ranko Ostojić (550) i trenutni ministar Vlaho Orepić (skoro 1600), valja imati na umu odredbe Zakona o azilu koje omogućuju spajanje obitelji do trećeg koljena te odredbu davanja subsidijarnog azila i azila za 'određene skupine'.

Nepoznat broj žrtava 'jugošvaba'

Pored krijumčara izbjeglicama, u Hrvatsku dolaze kojekakvi trgovci ljudima koji prikupljaju radnu snagu iz Hrvatske koju iznajmljuju poslodavcima u zemljama EU-a i dalje. Iznajmljene ljude ustupaju poduzećima. Za njih od tih poduzeća ubiru novac a iznajmljenim ljudima isplaćuju vrlo niske nadnice.

Dnevni listovi i druga obavijesna sredstva objavljuju priče onih koji su navodno postali uspješni u inozemstvu, a nepoznat broj žrtava koje su nasjele podvalama i iskorištavanju kojekakvih 'jugošvaba', nitko ne objavljuje. Vjerojatno se većina prevarenih srami priznati da su nasjeli lažnim obećanjima.


Jeste li i vi bili prevareni od 'trgovaca ljudima'? Ispričajte nam svoju priču!
Javite nam se na redaktion@croexpress.eu!


Pod prijetnjom policije mijenjali osobne iskaznice 

Ovih dana se naklapa o maloj izlaznosti birača na zadnjim izborima za zastupnike u Hrvatskom saboru. Navodi se postotak od 52,6 izašlih birača. Milanović vjeruje da su za mali postotak odgovorni birači SDP-a koji su 'nježna biljka' i lako ih se odvrati od izlaska na izbore ako pada kiša. 

On, a izgleda ni mnogi drugi, nije svjestan da su Zakonom o prebivalištu i novim Zakonom o osobnoj iskaznici, mnogi Hrvati, hrvatski državljani prebačeni u 11. izbornu jedinicu tj. u biračko izborno tijelo Hrvata, hrvatskih državljana koji žive izvan granica Republike Hrvatske. Mnogi novi radnici na privremenom radu u Njemačkoj i drugim zemljama EU-a morali su odjaviti prebivalište u Hrvatskoj iako u Hrvatskoj imaju svoje obitelji ili barem kuće u koje se namjeravaju vratiti i u čije održavanje ulažu te druge interese u Hrvatskoj.

Sreo sam takve ovog ljeta. Nemaju interesa za 11.izbornu jedinicu. Pod prijetnjom policije, zamijenili su osobne iskaznice s iskaznicama na kojima je adresa u zemlji u kojoj rade. Morali su odjaviti prebivalište u Hrvatskoj. Oni ne vide da bi bilo kakvu korist imao njihov glas u 11. izbornoj jedinici kad iz te jedinice dolaze samo tri zastupnika neovisno o broju birača. Ni kad bi se uvelo dopisno glasovanje, ne bi se, uz postojeću odredbu, njihov interes za izbore povećao. 

Što je činiti? 

Nova vlada morat će temeljito raditi na izradi prijedloga Zakona o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i drugih središnjih tijela državne uprave kako se opet ne bi npr. Ministarstvu unutarnjih poslova natovarilo izradu prijedloga zakona za koje to ministarstvo nema dostatne ljudske resurse a koje u svim drugim zemljama izrađuje i provodi multidisciplnirani tim stručnjaka i političara. 

Jedan od tih zakona svakako je useljenički zakon. Tog zakona Hrvatska još uvijek nema nego tek nekakvu Migracijsku politiku koju su i takvu kakva jest, vrijeme i okolnosti pregazile. Jer Zakon o strancima ne razlikuje pripadnika hrvatskog naroda od stranca koji nema nikakve veze ni odnosa s Hrvatskom, MUP je mogao samo utvrditi da se prošle godine u Hrvatsku uselilo nešto više od 5300 stranaca. MUP ne zna koliko je među njima Hrvata sa stranim putovnicama. To bi vrijedilo znati već i zbog određivanja potrebnih sredstava za integraciju stranaca. Pretpostavlja se da su manja sredstva potrebna za integraciju pripadnika hrvatskog naroda. 

Ponavljam namjerno štošta o čemu sam već pisao jer i dalje vidim da neki, koji donose odluke, još nisu ni pogledali djelokrug svog ministarstva a uz to nisu svjesni dalekosežnih loših, skupih posljedice svog nedjelovanja ili pak površnog sagledavanja stvarnosti. 

Ministri iz pale vlade ne bi smjeli od nas tražiti da vjerujemo njihovim uvjeravanjima da npr. Hrvatsku neće zapljusnuti val izbjeglica i sad kad su se Slovenija i Mađarska ogradile žicom i nakon što su Austrija i Njemačka promijenile svoju politiku prema izbjeglicama.

30.09.2016.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Hodočašće u Lurd

FOTO: Kanadsko hrvatski folklorni festival

FOTO: Croatia Bietigheim - Perouse 6:0

FOTO: FSV 08 Bissingen - NK Croatia Bietigheim 3:4

FOTO: 60 godina HKM Stuttgart

FOTO: Prva pričest u HKM Beč

FOTO: 60. godišnjica HKM Stuttgart

FOTO: Etno festival u Vukovaru

FOTO: NK Croatia Bietigheim-SKV Rutesheim 6:1

FOTO: Prva pričest u HKM Stuttgart