NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

27.05.2018
tekst
tekst

Hrvatska

SPEKTAKL U ŠIBENIKU Na tvrđavi sv. Mihovila izveden 'Nikola Šubić Zrinski': 'Uvijek je budio hrvatski ponos'

Foto: Hina

Gostovala predsjednica Grabar-Kitarović.

Br. pregleda: 1968

Foto: Hina

Autor: Hina/CroExpress

Na pozornici tvrđave sv. Mihovila u Šibeniku večeras je održana završna proslava Dana grada i blagdana zaštitnika sv. Mihovila, izvedena je opera Nikola Šubić Zrinski, a predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović koja je nazočila svečanosti istaknula je da je 'Zrinski' uvijek budio hrvatski nacionalni ponos i podsjećalo na časnu povijest naše borbe za slobodu i neovisnost, kojoj je drevni Šibenik dao veli doprinos.

Pozdravljajući uzvanike, predsjednica Grabar Kitarović rekla je da je svaka izvedba opere Ivana pl. Zajca ‘Nikola Šubić Zrinski’ poseban događaj, a ova šibenska zacijelo će ostati zapamćena, te se zahvalila Zboru i Orkestru Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) Zagreb na izvedbi.

Predsjednica se prisjetila riječi velikog maestra Borisa Papandopula, kako 'postoji opera i postoji Zrinski'.

Ta je opera, nastavila je Grabar - Kitarović, već 140 godina znak hrvatskog nacionalnog identiteta i izraz naše visoke kulture.

Kao budnica, snažna i nježna, ona nas je okupljala u nacionalnoj samosvijesti i onda kada se hrvatsko ime jedva smjelo spominjati, te je budila naš nacionalni ponos i podsjećala na časnu povijest naše borbe za slobodu i neovisnost. Svoju borbu okrunili smo čistom pobjedom u pravednom, obrambenom Domovinskom ratu kojem je Šibenik, drevni hrvatski grad, dao izniman doprinos, naglasila je predsjednica Republike.

Izvedbom opere 'Nikola Šubić Zrinski', dodala je, prisjećamo se slavne prošlosti, ali isto tako iskazujemo vjeru da, nasljeđujući vrline junaka, odvažnost, slogu i vjernost domovini, možemo graditi dobru budućnost.

Republika Hrvatska je tijekom četvrt stoljeća državne neovisnosti, nakon teških iskustava totalitarnih režima i diktatura, uspješno razvila demokratsku kulturu, izgradili smo institucije i postali uvažena članica međunarodnih organizacija, zaključila je Grabar Kitarović.

Ocijenila je da Hrvatska na mnogim područjima prednjači u Europi i svijetu, poručivši kako nema razloga za bilo kakav pesimizam.

Hrvatska ima sve pretpostavke biti zemljom koja će se ubrajati među najrazvijenije u Europi, dodala je, istaknuvši kako se ništa veliko ne postiže se preko noći. No, imamo pravo na optimizam, što nam sugeriraju snažan gospodarski oporavak, odgovoran odnos većine političkih aktera prema državnim i nacionalnim interesima, zaključila je.

Predsjednica Grabar Kitarović večeras je u Šibeniku istaknula svoje uvjerenje da će formiranje nove Vlade pridonijeti nastavku svih pozitivnih procesa i jačanju svijesti zajedničke odgovornosti za razvoj Republike Hrvatske.

29.09.2016.

Foto: kumrovec.hr

OVE SUBOTE U KUMROVCU Okupljaju se ljubitelji lika i djela Josipa Broza Tita slaveći njegov rođendan

25.05.2018.

Svečani program skupa u organizaciji je Saveza društava 'Josip Broz Tito'. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Hodočašće u Lurd

FOTO: Kanadsko hrvatski folklorni festival

FOTO: Croatia Bietigheim - Perouse 6:0

FOTO: FSV 08 Bissingen - NK Croatia Bietigheim 3:4

FOTO: 60 godina HKM Stuttgart

FOTO: Prva pričest u HKM Beč

FOTO: 60. godišnjica HKM Stuttgart

FOTO: Etno festival u Vukovaru

FOTO: NK Croatia Bietigheim-SKV Rutesheim 6:1

FOTO: Prva pričest u HKM Stuttgart