NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

22.05.2018
tekst
tekst

Hrvati iz Sjeverne Amerike

TALENTIRANI HRVATSKI NOGOMETAŠ STUDIRA U SAN FRANCISCU 'Omogućeno mi je besplatno školovanje vrijedno stotine tisuća dolara'

Foto: privatni album

Za Andre Glasnovića obrazovanje je prioritet.

Br. pregleda: 10457

Foto: privatni album

Foto: privatni album

Foto: privatni album

Foto: privatni album

Autor: Zoran Stupar

Andre Glasnović (19), donedavno mladi hrvatski nogometni reprezentativac, prošle je godine povukao potez pomalo neuobičajen za hrvatske nogometaše. Dok mladići njegovih godina sanjaju o milijunskim transferima u bogatije europske klubove, Andre je u dogovoru s obitelji iz Zagreba preselio u San Francisco kako bi završio fakultet.

Andre, klinac sa zagrebačkih ulica, nogometu karijeru započeo je u kvartovskom NK Vrapču. Kako se razvijao kao nogometni vratar, preko NK Kustošije došao je u redove NK Zagreba u kojem je prošao osmogodišnju nogometnu školu. Bio je članom mladih hrvatskih reprezentacija od svoje 16. do 19. godine i ubilježio je nekoliko nastupa, kojima se jako ponosi. Uz nogomet, obrazovanje mu je na prvom mjestu.

- Za moju obitelj i mene obrazovanje je važno. Pružila mi se fascinantna prilika da mi nogomet omogući besplatno školovanje na University of San Francisco, za koje ljudi odvajaju stotine tisuća dolara. Na primjer, godina na mom fakultetu košta $65.000 – priča naš sugovornik.

Visoke cijene hrane i stanarine


U San Franciscu, kalifornijskom velegradu, živi nešto dulje od godine dana. Kad je tek došao, iznenadile su ga visoke cijene hrane i stanarine, No, kako kaže, minimalna zakonski određena satnica u San Franciscu iznosi 13,25 dolara po satu, što je najviše u SAD, pa se i takve cijene lakše podnose.

- San Francisco je predivan multikulturalan grad. Kontrast između bogatih i siromašnih je jasno vidljiv, ali mislim da je to normalno za financijsko središte Zapadne obale. Što se sigurnosti tiče, svaki grad ima područja koja je pametno izbjegavati pa tako i San Francisco. Mislim da je nesigurnost u ovom gradu samo prazan stereotip – govori Andre. 


ŽELITE SVOJU ISELJENIČKU PRIČU PODIJELITI S NAMA?
Javite nam se na redaktion@croexpres.eu ili zoran.stupar@croexpress.euAndre studira međunarodnu ekonomiju, a dodatno sluša predavanja iz informatike. Kako kaže, svaka tvrtka treba međunarodnu suradnju za poslovni uspjeh i to je ono što želi raditi izvan nogometnog terena.

Smješten je u sveučilišnom kampusu u samom središtu grada i uvijek je 'in medias res'. Ima punu stipendiju koja uključuje školarinu, smještaj, hranu i zdravstveno osiguranje. Jedino što sam plaća su zrakoplovne karte, ali i za njih može zaraditi dodatnim poslićem - treneri mu omogućavaju da trenira mlađe kategorije.

Hrvatsku i SAD ne voli uspoređivati


- Svaka zemlja ima svoje prednosti i nedostatke. Ono što mogu reći je da se od mene ovdje akademski i atletski očekuje puno. Način života nije nimalo jednostavan. Što se akademske strane tiče, nije lagano. Puno se radi na projektima, esejima, prezentacijama, govorima. Profesori ne očekuju samo strukovno znanje već i jako dobre verbalne i pismene vještine. Činjenica da postoji cijeli predmet koji svi studenti moraju položiti, zvan 'Public Speaking' (javni govor, op.a.), dokazuje koliko gledaju na jasno i specifično izražavanje.

Što se pak nogometne karijere tiče, Andre je stalan vratar sveučilišne nogometne momčadi. Na kraju prve godine bio je izabran u najbolji sastav nadolazećih igrača West Coast Conference (prve lige Zapadne obale), a u predzadnjem kolu bio je proglašen igračem kola. Nakon što završi studij, vjeruje da će se okušati u profesionalnom nogometu.

Obitelj mu je oduvijek bila velika podrška, osobito otac koji ga je pratio na gotovo sve nogometne aktivnosti.

- Da nije bilo njih, sigurno ne bih bio tu gdje sam sada. Odlazak je bio težak, ali svima je bilo jasno da jedino tako mogu ostvariti svoje ambicije – iskreno kaže.

- Mislim da moja budućnost ima nekoliko potencijalnih puteva. Stvarno se veselim onome što slijedi – zaključuje.

27.09.2016.

Foto: Sts. Cyril & Methodius, St. Raphael-Croatian Catholic Church NYC

FOTOGRAFIJA DANA Hrvatska crkva u poslovnom središtu New Yorka nalazi se u podnožju ogromnog nebodera

14.05.2018.

Hrvatska župa u New Yorku postoji već dulje od stoljeća. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Hodočašće u Lurd

FOTO: Kanadsko hrvatski folklorni festival

FOTO: Croatia Bietigheim - Perouse 6:0

FOTO: FSV 08 Bissingen - NK Croatia Bietigheim 3:4

FOTO: 60 godina HKM Stuttgart

FOTO: Prva pričest u HKM Beč

FOTO: 60. godišnjica HKM Stuttgart

FOTO: Etno festival u Vukovaru

FOTO: NK Croatia Bietigheim-SKV Rutesheim 6:1

FOTO: Prva pričest u HKM Stuttgart