NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

23.05.2018
tekst
tekst

Hrvati iz Europe

MOJ ŽIVOT U ŠVEDSKOJ 'Nakon više od 1000 molbi za posao i 18 mjeseci nezaposlenosti, odlučio sam otići iz Hrvatske'

Foto: privatni album

U Stockholmu za radišne ima poslova na biranje.

Br. pregleda: 46482

Foto: privatni album

Autor: Zoran Stupar

Priča
Nikole Ružića (29) iz Koprivnice slična je pričama velikog broja hrvatskih iseljenika posljednjih godina. Nikola je svoju sreću prije tri godine potražio u Stockholmu, glavnom gradu Švedske.

Ovaj stručni prvostupnik tehničke i gospodarske logistike u Hrvatskoj, nažalost, nije mogao pronaći posao.

- Nakon više od tisuću poslanih zamolbi i više od 18 mjeseci bez posla, odlučio sam se za promjenu okoline. Prvotni plan je bio odlazak u Kanadu, ali nakon kratkog premišljanja odlučio sam ostati u Europi. Odabrao sam Stockholm – prisjeća se.

Bilo je to početkom 2013. godine. Do sada je u Švedskoj promijenio desetak različitih poslova u različitim branšama.

- Ovdje se na mijenjanje poslova gleda kao na prednost. Nekoliko faktora utjecalo je na takve moje odluke; posao mi je postao monoton, nisu mi odgovarali uvjeti u firmi, prelazio sam na drugi posao zbog veće plaće... Trenutno radim u jednoj građevinskoj tvrtki. Jedan od prvih poslova koje sam radio kada sam došao bio je upravo u građevini. S vremenom sam zavolio taj posao jer zahtijeva veliku odgovornost, dinamičnost i svakodnevno se suočavate s različitim izazovima. 


ŽELITE SVOJU ISELJENIČKU PRIČU PODIJELITI S NAMA?
Javite nam se na redaktion@croexpres.eu ili zoran.stupar@croexpress.euŠto Hrvatska, iz njegove perspektive, može naučiti od Švedske kako priče poput njegove postale iznimka, a ne pravilo? Odnosno, kako bi Hrvatska postala ekonomski stabilna zemlja.

- Jedna od činjenica koja Švedsku čini zemljom u usponu je to da nisu ratovali zadnjih 200 godina. Kad je nastupila svjetska kriza 2008. godine, švedske vlasti su umjesto rezova u gospodarstvu uložile ogromne količine kapitala u građevinski sektor, koji sam po sebi veže mnoge druge djelatnosti. Kriza se, u principu, nije ni osjetila.

Lijepa priroda, duge zime i astronomske cijene nekretnina


Švedska je, kaže Nikola, moderna, napredna i uređena država na svim poljima. Velika važnost pridaje se ekologiji i očuvanju okoliša, a švedska priroda je nešto što mu se osobito sviđa. Oduševila su ga šume i jezera, osobito Stockholmski arhipelag. S druge strane, teško se prilagoditi na duge zime i kratke dane tijekom tog razdoblja. U te dane, svjedoči, ponekad bude pomalo depresivno. Osim toga, cijene nekretnina i najmova izuzetno su visoke.

Iako je Stockholm sam po sebi multikulturalan grad i u njemu se osjetio dolazak ogromnog broja izbjeglica. Švedska ih je 'po glavi stanovnika' primila najviše u Europi. Ponajviše se to vidi na porastu cijena najma nekretnina.

- S mojeg gledišta, nemam ništa protiv ljudi koji su izbjegli iz rata i siromaštva. Ali postoji i velik broj onih koji žive na socijalnoj pomoći i ne žele raditi.

Čemu se nada u budućnosti?

- Građevina je branša koja progresivno raste u Švedskoj. Volio bih jednog dana otvoriti svoju tvrtku. No, to je zasad tek jedan mogući plan – zaključuje Nikola. 

>>> ŽIVIO JE 12 GODINA NA NOVOM ZELANDU 'Nisam se uklapao i vratio sam se u Hrvatsku. Ali...'

26.09.2016.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Hodočašće u Lurd

FOTO: Kanadsko hrvatski folklorni festival

FOTO: Croatia Bietigheim - Perouse 6:0

FOTO: FSV 08 Bissingen - NK Croatia Bietigheim 3:4

FOTO: 60 godina HKM Stuttgart

FOTO: Prva pričest u HKM Beč

FOTO: 60. godišnjica HKM Stuttgart

FOTO: Etno festival u Vukovaru

FOTO: NK Croatia Bietigheim-SKV Rutesheim 6:1

FOTO: Prva pričest u HKM Stuttgart