NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

21.03.2018
tekst
tekst

Hrvatska

HDZ SE DOGOVORIO S MANJINCIMA Ali još uvijek nema njihovih osam glasova

Foto: Hina/Dario Grzelj

Radin neće s Hasanbegovićem.

Br. pregleda: 2381

Foto: Hina/Dario Grzelj

Autor: Hina/CroExpress

HDZ i osam izabranih predstavnika nacionalnih manjina u četvrtak su na sastanku usuglasili točke predložene u zajedničkom sporazumu u ostvarivanju temeljnih prava nacionalnih manjina koje će biti ugrađene u zajednički program vlade za iduće četiri godine, a idućih dana će usuglasiti programske točke važne za svaku nacionalnu manjinu.

‘Temeljem prijedloga predstavnika nacionalnih manjina precizno smo dogovorili koje ćemo elemente iz njega uvrstiti u program buduće vlade. To se temelji na Ustavu RH, ustavnom zakonu i drugim zakonima koji reguliraju prava nacionalnih manjina i na želji HDZ-a da svih osam pripadnika nacionalnih manjina podržava buduću hrvatsku vladu i u cilju kvalitetnog četvregodišnjeg rada’, kazao je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković novinarima nakon dvosatnog sastanka s predstavnicima nacionalnih manjina.

Uz to, kazao je, dogovorili su i da će u idućih nekoliko dana obaviti razgovore sa svakim od predstavnika nacionalnih manjina koji će im dostaviti prioritetne točke za buduće operativne programe koje bi vlada napravila za pojedine nacionalne manjine u idućih 60 dana od dobivanja povjerenja.

I predstavnik srpske nacionalne manjine Milorad Pupovac kazao je da su na sastanku usuglasili točke koje su predložene u zajedničkom sporazumu o ostvarivanju temeljnih prava nacionalnih manjina koje će biti ugrađene u zajednički program vlade za iduće četiri godine. Ostalo je da u idućih nekoliko dana usuglase programske točke koje su važne za svaku manjinsku zajednicu i koje će postati sastavni dio operativnog programa vlade.

Pupovac nije konkretno odgovorio na novinarski upit hoće li dati svoj potpis ako ministar kulture bude Zlatko Hasanbegović kako je to zahtijevao, kazavši da o tome, kao ni na prvom sastanku, nisu razgovarali.

Predstavnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin rekao je da neće podržati Vladu u kojoj bi bio Zlatko Hasanbegović te kako na sastanku predstavnika nacionalnih manjina s HDZ-ovim čelnicima nije bilo riječi o kadrovskim pitanjima.

Plenković: Spekulacije u medijima oko sastava vlade su ‘račun bez krčmara’

I predsjednik HDZ-a Plenković kazao je da su sve spekulacije u medijima vezano uz sastav vlade ‘račun bez krčmara’ jer nikakvog razgovora s Mostom ili predstavnicima manjina nije bilo o sastavu vlade, niti će ih još biti. Poručio je i da o sastavu vlade odlučuje onaj tko od predsjednice Republike dobije povjerenje da bude mandatar. ‘Kada za to dođe vrijeme onda ćemo govoriti o konkretnim imenima, rekao je Plenković.

Pupovac je, na ponovljeno pitanje, hoće li dati svoj potpis prije nego što zna ime budućeg ministra kulture, odgovorio da treba sačekati sve faze pregovora, a nakon nje ‘ćemo imati sve pretpostavke da kažemo da smo se suglasili oko davanja povjerenja Plenkoviću za mandatara’. ‘Na njemu je da, na osnovi povjerenja kojeg gradimo, donese najbolje odluke što se tiče sastava buduće vlade’, rekao je Pupovac.

Na novinarski upit negirao je spekulacije da je Most od nacionalnih manjina tražio da s HDZ-om ne potpisuje ništa prije nego se Most i HDZ dogovore, kazavši da o tome nemaju saznanja. Naveo je i da nisu razgovarali o tome kako će predstavnici nacionalnih manjina percipirati u vlasti, već o stvarima i prioritetima važnim za pripadnike nacionalnih manjina, a onda će temeljem njih biti usuglašeno kako će se prioriteti riješavati i pripadnici nacionalnih manjina u tome sudjelovati.

Vezano uz upit inzistiraju li na poštivanju na poštivanju Zakona o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina, Pupovac je rekao uz pitanje uporabe službenog jezika i pisma ravnopravno tretiraju i pitanja vezana uz obrazovanje, razvoja te manjinskih institucija, To su pitanja, naglasio je, koja ravnopravno tretiramo i nijednom ne dajemo poseban status. ‘Rješavanje tih pitanja nas približava, a ne udaljava’, kazao je.

23.09.2016.

Foto: Zoran Stupar

FOTO Velike uskrsne pisanice opet krase središnji trg Koprivnice

19.03.2018.

U 11 godina oslikano je 90-ak pisanica. Više>

Foto: MORH/J.Kopi

JUNAČKA AKCIJA HRVATSKIH VOJNIKA Mještanin Letovanića umalo se utopio u traktoru kad su ga Marin, Agim i Marko uočili

15.03.2018.

Mještani Letovanića i sela Brod zahvalni su pripadnicima Hrvatske vojske na pomoći u obrani od poplava. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Obnova u Grazu

FOTO: Hrvatska noć u Ditzingenu

FOTO: TSV Eltingen - Croatia bietigheim 0:2

FOTO: Croatia Bietigheim - Germania 2:1

FOTO: Nin

FOTO: Predsjednica u Argentini

FOTO: Rimac Concept 2

FOTO: Korizmena duhovna obnova za mlade u Stuttgartu

FOTO: Ivana Štimac u Cro-Cafeu

FOTO: Snježne skulpture u Osijeku