NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

24.10.2017
tekst
tekst

Hrvati iz Sjeverne Amerike

TALIJANI PODIGLI SPOMENIK USELJENICIMA NEW ORLEANSA A na njega uklesali Hrvate!

Foto: vanderkrogt.net / benjaminignac3.wordpress.com

Supružnici Cvitanovich u ovom su gradu poznati po tome što su izgradili 'carstvo' kamenica.

Br. pregleda: 9086

Foto: vanderkrogt.net / benjaminignac3.wordpress.com

Autor: CroExpress

'Drago i Klara Cvitanovich uselili su iz Hrvatske u lipnju 1964., s vizijom da samo uz težak rad i upornost mogu uspjeti. Ono što su ostavili svojim sinovima i drugima je primjer koji trebaju slijediti iduće generacije', piše u podnožju 'Spomenika useljeniku' na obali rijeke Mississipi u New Orleansu.

Supružnici Cvitanovich u ovom su gradu poznati po tome što su izgradili 'carstvo' kamenica. Njihov prvi restoran otvoren je 1969., a njihove kamenice sa žara su postale naširoko poznate i cijenjene.

Autor spomenika je Franco Allessandrini. Podignula ga je 1995. godine talijanska zajednica New Orleansa. Na njegovom podnožju su, osim imena supružnika Cvitanovich, uklesana i imena drugih useljenika u SAD, uglavnom Talijana, ali i Hrvata, koji su u New Orleans počeli dolaziti još u 19. stoljeću.


Drago i Klara Cvitanovich (foto: irablogs.blogspot.com)

Drago Cvitanovich rodom je iz Igrana kraj Makarske, a u SAD je došao 1954. U New Orleansu je u to vrijeme živjela gotovo cijela njegova rodbina koja se u međuvremenu odlučila vratiti u Hrvatsku. Svi osim Drage, koji se zaljubio u Klaru Buconić, djevojku koja je u New Orleans stigla iz Dubrovnika 1957. Sljedeće godine su se oženili i preselili u Kanadu, a 1961. stigli su u New Orleans.

Drago se zaposlio u restoranu koji je vodila njegova sestra. Tamo je prikupljao iskustvo i otkrivao tajne zanata koji će ga proslaviti. Uz to što je učio kuhati, bio je poznat i kao najproduktivniji uzgajivač kamenica u Louisiani. U ugostiteljstvo su ušli po uzoru na svog rođaka Dragu Batinića koji je do tada imao restoran po imenu Drago u mjestu Lakeview. Kada je Batinić zatvorio restoran, odlučili su sačuvati to ime i pokrenuti svoj posao.

Drago je u to vrijeme dnevno znao voziti i 300 km kako bi dovozio u restoran svježe kamenice, a sa sobom je u novi restoran doveo i Mamu Ruth Jenkins, glasovitu kreolsku kuharicu. Bračnom paru Cvitanović želja je bila da plodove mora, načinjene na što više različitih načina, ponude mušterijama po prigodnim cijenama u obiteljskoj atmosferi. Broj jedan uvijek su bile – kamenice. 

22.09.2016.

Grešna Gorica (Foto: Zoran Stupar)

NESVAKIDAŠNJI TURISTI Grupa Amerikanaca u Hrvatskoj upravo traži svoje korijene

25.09.2017.

Pretražuju arhive i traže izgubljene rođake. Više>

Foto: Roman Avdagić

LEGENDARNA HRVATSKA PJEVAČICA STIŽE U SJEVERNU AMERIKU Nastupit će u tri grada

22.09.2017.

Nastup u Torontu rasprodan je još prije nekoliko mjeseci. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Croatia B - Merklingen

FOTO: Rutesheim - Croatia B

FOTO: Hrvatski dan Luksemburg

FOTO: Croatia Bietigheim - FC Löchgau

FOTO: Hercegovačka večer u Gerlingenu

FOTO: Štenci za udomljavanje

FOTO: Susret iseljenih Uzdoljana

FOTO: Germania - Croatia Bietigheim

FOTO: Velika Gospa

FOTO: IV. Hrvatske svjetske igre, treći dan