NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

28.04.2017
tekst
tekst

Hrvati iz Sjeverne Amerike

TALIJANI PODIGLI SPOMENIK USELJENICIMA NEW ORLEANSA A na njega uklesali Hrvate!

Foto: vanderkrogt.net / benjaminignac3.wordpress.com

Supružnici Cvitanovich u ovom su gradu poznati po tome što su izgradili 'carstvo' kamenica.

Br. pregleda: 8524

Foto: vanderkrogt.net / benjaminignac3.wordpress.com

Autor: CroExpress

'Drago i Klara Cvitanovich uselili su iz Hrvatske u lipnju 1964., s vizijom da samo uz težak rad i upornost mogu uspjeti. Ono što su ostavili svojim sinovima i drugima je primjer koji trebaju slijediti iduće generacije', piše u podnožju 'Spomenika useljeniku' na obali rijeke Mississipi u New Orleansu.

Supružnici Cvitanovich u ovom su gradu poznati po tome što su izgradili 'carstvo' kamenica. Njihov prvi restoran otvoren je 1969., a njihove kamenice sa žara su postale naširoko poznate i cijenjene.

Autor spomenika je Franco Allessandrini. Podignula ga je 1995. godine talijanska zajednica New Orleansa. Na njegovom podnožju su, osim imena supružnika Cvitanovich, uklesana i imena drugih useljenika u SAD, uglavnom Talijana, ali i Hrvata, koji su u New Orleans počeli dolaziti još u 19. stoljeću.


Drago i Klara Cvitanovich (foto: irablogs.blogspot.com)

Drago Cvitanovich rodom je iz Igrana kraj Makarske, a u SAD je došao 1954. U New Orleansu je u to vrijeme živjela gotovo cijela njegova rodbina koja se u međuvremenu odlučila vratiti u Hrvatsku. Svi osim Drage, koji se zaljubio u Klaru Buconić, djevojku koja je u New Orleans stigla iz Dubrovnika 1957. Sljedeće godine su se oženili i preselili u Kanadu, a 1961. stigli su u New Orleans.

Drago se zaposlio u restoranu koji je vodila njegova sestra. Tamo je prikupljao iskustvo i otkrivao tajne zanata koji će ga proslaviti. Uz to što je učio kuhati, bio je poznat i kao najproduktivniji uzgajivač kamenica u Louisiani. U ugostiteljstvo su ušli po uzoru na svog rođaka Dragu Batinića koji je do tada imao restoran po imenu Drago u mjestu Lakeview. Kada je Batinić zatvorio restoran, odlučili su sačuvati to ime i pokrenuti svoj posao.

Drago je u to vrijeme dnevno znao voziti i 300 km kako bi dovozio u restoran svježe kamenice, a sa sobom je u novi restoran doveo i Mamu Ruth Jenkins, glasovitu kreolsku kuharicu. Bračnom paru Cvitanović želja je bila da plodove mora, načinjene na što više različitih načina, ponude mušterijama po prigodnim cijenama u obiteljskoj atmosferi. Broj jedan uvijek su bile – kamenice. 

22.09.2016.

Toronto (foto: pixabay.com)

HRVATI U KANADI Vjeruje se da ih je danas oko 200.000, diljem zemlje postoji 17 hrvatskih župa

27.04.2017.

Sav duhovni, kulturni i sportski život odvija se u župama. Više>

Foto: CFU

U SAD ŽIVI OKO 800.000 HRVATA? Mnogo ih ne govori hrvatski: 'Moramo slati mlađe svećenike koji znaju engleski'

27.04.2017.

Polovica živi na prostoru gdje su nekad postojale hrvatske misije i župe. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Akcija Hvala u OŠ Kupljenovo

FOTO: Croatia Bietigheim - SV Riet

FOTO: Križni put

FOTO: Pisanice od srca

FOTO: Pisanica u Beču

FOTO: 25 godina Adrije Ditzingen

FOTO: Duhovna obnova za mlade u Stuttgartu

FOTO: Putujuća scena u Hercegovcu

FOTO: Šokačko sijelo - KUD Tomislav

FOTO: Šokačko sijelo