NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

23.01.2018
tekst
tekst

Hrvati iz Sjeverne Amerike

TALIJANI PODIGLI SPOMENIK USELJENICIMA NEW ORLEANSA A na njega uklesali Hrvate!

Foto: vanderkrogt.net / benjaminignac3.wordpress.com

Supružnici Cvitanovich u ovom su gradu poznati po tome što su izgradili 'carstvo' kamenica.

Br. pregleda: 9299

Foto: vanderkrogt.net / benjaminignac3.wordpress.com

Autor: CroExpress

'Drago i Klara Cvitanovich uselili su iz Hrvatske u lipnju 1964., s vizijom da samo uz težak rad i upornost mogu uspjeti. Ono što su ostavili svojim sinovima i drugima je primjer koji trebaju slijediti iduće generacije', piše u podnožju 'Spomenika useljeniku' na obali rijeke Mississipi u New Orleansu.

Supružnici Cvitanovich u ovom su gradu poznati po tome što su izgradili 'carstvo' kamenica. Njihov prvi restoran otvoren je 1969., a njihove kamenice sa žara su postale naširoko poznate i cijenjene.

Autor spomenika je Franco Allessandrini. Podignula ga je 1995. godine talijanska zajednica New Orleansa. Na njegovom podnožju su, osim imena supružnika Cvitanovich, uklesana i imena drugih useljenika u SAD, uglavnom Talijana, ali i Hrvata, koji su u New Orleans počeli dolaziti još u 19. stoljeću.


Drago i Klara Cvitanovich (foto: irablogs.blogspot.com)

Drago Cvitanovich rodom je iz Igrana kraj Makarske, a u SAD je došao 1954. U New Orleansu je u to vrijeme živjela gotovo cijela njegova rodbina koja se u međuvremenu odlučila vratiti u Hrvatsku. Svi osim Drage, koji se zaljubio u Klaru Buconić, djevojku koja je u New Orleans stigla iz Dubrovnika 1957. Sljedeće godine su se oženili i preselili u Kanadu, a 1961. stigli su u New Orleans.

Drago se zaposlio u restoranu koji je vodila njegova sestra. Tamo je prikupljao iskustvo i otkrivao tajne zanata koji će ga proslaviti. Uz to što je učio kuhati, bio je poznat i kao najproduktivniji uzgajivač kamenica u Louisiani. U ugostiteljstvo su ušli po uzoru na svog rođaka Dragu Batinića koji je do tada imao restoran po imenu Drago u mjestu Lakeview. Kada je Batinić zatvorio restoran, odlučili su sačuvati to ime i pokrenuti svoj posao.

Drago je u to vrijeme dnevno znao voziti i 300 km kako bi dovozio u restoran svježe kamenice, a sa sobom je u novi restoran doveo i Mamu Ruth Jenkins, glasovitu kreolsku kuharicu. Bračnom paru Cvitanović želja je bila da plodove mora, načinjene na što više različitih načina, ponude mušterijama po prigodnim cijenama u obiteljskoj atmosferi. Broj jedan uvijek su bile – kamenice. 

22.09.2016.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Kuća

FOTO: KUD Stuttgart na Sajmu turizma

FOTO: Lidija Jahr Weis izložba

FOTO: Nova godina

FOTO: Božić u iseljeništvu

FOTO: Božić u Zagrebu

FOTO: Božić u Zagrebu

FOTO: Božićna drvca

FOTO: KUD Krešimir u Mostaru

FOTO: Duhovna obnova Mittelbaden