NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

18.08.2017
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

OD JESENI NA HRT-U Dvije nove emisije za Hrvate u iseljeništvu

Foto: hrvatiizvanrh.hr

Ovo je prvi put da se usporedno stvara televizijski, radijski i mrežni sadržaj.

Br. pregleda: 4313

Foto: hrvatiizvanrh.hr

Autor: CroExpress/hrvatiizvanrh.hr

U jesensku programsku shemu Hrvatske radiotelevizije (HRT) ekipa međunarodnoga programa HRT – Glas Hrvatske uključuje se s dva nova multimedijska projekta. Riječ je o serijama dokumentarnih emisija 'Otkrivamo Hrvatsku' i 'Hrvatska, moj izbor', koje su pokrenute u suradnji s Državnim uredom za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Dokumentarnim programom Hrvatske televizije (HRT – HTV).

To je prvi put da se usporedno stvara televizijski, radijski i mrežni sadržaj, odnosno sadržaj prilagođen trima platformama: emitirat će se na Četvrtome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 4), međunarodnome radijskom programu HRT − Glas Hrvatske, mrežnoj stranici Hrvatske radiotelevizije www.hrt.hr te putem multimedijske platforme HRTi.

Emisije 'Otkrivamo Hrvatsku' i 'Hrvatska, moj izbor' rezultat su suradnje Hrvatske radiotelevizije i Državnoga ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske usmjerene širenju programskih sadržaja namijenjenih Hrvatima izvan Hrvatske i međunarodnoj javnosti, a koji se već 13 godina proizvode u okviru međunarodnoga radijskog programa HRT – Glas Hrvatske na hrvatskome, engleskome, njemačkome i španjolskome jeziku.

U seriji dokumentarnih emisija 'Otkrivamo Hrvatsku' gledatelji će moći doznati sve o malim mjestima koja dosad možda nisu imali prilike upoznati, a priče o povijesti, običajima, životu i planovima ispričat će njihovi stanovnici. Kroz cijelu dokumentarnu seriju nastojat će se pokazati kakve su veze tih mjesta s iseljenicima te koliko su domovinska i iseljena Hrvatska međusobno povezane i nedjeljive jer njihov je zajednički korijen – obitelj.

Emisija 'Hrvatska, moj izbor' predstavit će hrvatske povratnike, ali i strance koji su upravo Hrvatsku odabrali kao mjesto za život. Među njima su poduzetnici, odvjetnici, znanstvenici, umjetnici i novinari koji otvoreno i iskreno progovaraju o tome što ih tišti, a što veseli.

Prva emisija u jesenskoj programskoj shemi Hrvatske radiotelevizije u ciklusu Otkrivamo Hrvatsku premijerno će biti prikazana na Četvrtome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 4) u subotu 1. listopada u 18.25, a prva emisija serije Hrvatska, moj izbor na rasporedu je na istome programu u nedjelju 2. listopada prije središnjega Dnevnika. Do kraja godine gledatelji će moći pogledati osam emisija u okviru svake serije, koje će se emitirati svakoga drugog vikenda u mjesecu.

Prikazivanju dokumentarnih emisija na televiziji prethodi njihova radijska inačica u okviru radijske emisije Hrvatima izvan domovine, koja se emitira na Prvome programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 1) i na HRT – Glasu Hrvatske četvrtkom od 20 sati, a televizijske emisije s prijevodom na engleski, španjolski i njemački jezik imat će svoje mjesto i na mrežnoj stranici HRT – Glasa Hrvatske i na multimedijskoj platformi HRTi.

Pod budnim okom vršitelja dužnosti glavnoga urednika međunarodnoga radijskog programa HRT – Glas Hrvatske Ive Kujundžića, izvršne urednice svih televizijskih sadržaja HRT – Glasa Hrvatske Ive Čuline i urednika Dokumentarnoga programa Hrvatske radiotelevizije Vladimira Brnardića na projektu rade urednica serija Željkica Lozo, urednica radijskih emisija Tanja Rau, autori i redatelji Tihana Kopsa, Tatjana Kanceljak, Ljubica Letinić, Andrea Čakić, Nataša Kraljević Kolbas, Marijana Podgorelec, Renata Labaš, Tomislav Šikić, Majda Ivković, Rodoljub Jović i drugi.

21.09.2016.

Ilustracija (foto: pixabay.com)

ZANIMLJIV TREND U NJEMAČKOJ Ekonomija jača, a sve manje ljudi otvara svoje tvrtke

18.08.2017.

U prošloj godini je samozaposlenih bilo manje od 200.000. Više>

Lloret de Mar, turističko mjesto udaljeno 80-ak kilometara od Barcelone, oduvijek je bila u samom vrhu omiljenih destinacija za učeničke i maturalne ekskurzije hrvatskih škola (Foto: Pixabay.com)

POTENCIJALNA KATASTROFA Ministarstvo zbog terorizma hitno traži od škola da jave koliko hrvatske djece planira u Španjolsku na maturalac

18.08.2017.

Hrvatski učenici tradicionalno na maturalna putovanja počinju kretati upravo u ovo vrijeme. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Velika Gospa

FOTO: IV. Hrvatske svjetske igre, treći dan

FOTO: Sommerfestival der Kulturen

FOTO: IV. Hrvatske svjetske igre, drugi dan

FOTO: Pripreme Croatie Bietigheim

FOTO: Medvedgrad

FOTO: Tvrđava Minčeta

FOTO: Proslava u Bad Cannstattu

FOTO: Tijelovo u Korntalu

FOTO: Sv. Ante u HKM Stuttgart