NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

22.02.2018
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

KAKO NEKI TRAŽE POSAO U NJEMAČKOJ? 'Plaća 2500€ neto, stan, auto, Feiertazi slobodni, ali da dobijem Zuschlag na njih...'

Ilustracija (foto: pixabay.com)

Zabavan i ironičan komentar.

Br. pregleda: 30096

Ilustracija (foto: pixabay.com)

Autor: CroExpress

Zabavan i poučan komentar, uz veliku količinu ironije, onima koji traže savršen posao i odlične uvjete u Njemačkoj dala je Marija Vidović u jednoj Facebook grupi u kojoj se okupljaju oni koji traže (ili kažu da traže) posao u ovoj zemlji. Prenosimo ga u cijelosti.

'Ako ima gdje plaća od 2500 neto, stan, hrana, piće, cigare besplatno, plaćeni svi troškovi i auto po mogućnosti, eto možda i dođem. S time da je od ponedjeljka do petka radno vrijeme po 8 sati sa pauzom od 3 sata i da sjedim cijelo vrijeme. Sve Feiertage hoću slobodne, ali da dobijem Zuschlag na njih jer tako piše u zakonu. I za Sonntag Zuschlag isto, i Kindergeld, iako nisam ni udata, ni djece, ni ničega. I da sam Steur klasa 3. Nemam škole, ne znam njemački, nemam papire, nemam ništa. I neću ni slučajno kod naših da idem raditi jer su SVI prevaranti. I kad nekoga prevare pričat ćemo okolo da je izvaran i ostat će na tome, nećemo otići na Arbeitsgericht da se zaustavi ta osoba. Ali eto... Ispod toga, za početak, ne bih htjela ni prismrditi Njemačkoj. I javim se na oglas u kojem jasno piše potrebno znanje njemačkog, plaća, radno vrijeme, s pitanjem je li treba njemački, koje je radno vrijeme, kolika je plaća?

Pozdrav i živjeli, ali ne vjerujem da ćete tako daleko dogurati.

Malo stisnuti guzove pa otići na ponudu i onda se tamo boriti.

Upornim radom i općenito upornošću se dogura daleko. A na gotovo doći... Malo ste se previše zaoštrili za takve uvjete, a nemate puno za ponuditi... Naravno, svaka čast izuzecima. Sad će biti velikih pametovanja - pomogla familija, roditelji, sve sredili većini, a mi se borimo... Čisto moj primjer. Ili su došli sami i bore se?

Ja sam došla preko agencije koja me je zeznula i rekli žao nam je, možemo kartu kući. Što sam ja uradila? U tjedan dana obišla Frankfurt uzduž i poprijeko i nosila direkt Bewerbunge, našla posao, dobila smještaj na poslu, nakon mjesec dana sama svoj smještaj našla, prijavila me u međuvremenu žena kod sebe 80km od Frankfurta, dok ne nađem svoj smještaj, bila kod familije u Mannheimu tjedan dana da, eto, ne spavam na ulici. Nikome nisam htjela na grbaču...'

20.09.2016.

Ilustracija (foto: Pixabay.com)

DUGA JE RUKA NJEMAČKE PRAVDE Hrvat zadržan u zrakoplovnoj luci u Stuttgartu jer nije platio kaznu

21.02.2018.

Hrvat je na licu mjesta morao platiti kaznu od 223,50 eura. Više>

Youtube snimka zaslona

KRIŽEVČANIN NAPUSTIO POSAO I živi od najposjećenijeg šahovskog YouTube kanala na svijetu

21.02.2018.

Mnogima sigurno zvuči nevjerojatno da netko u Hrvatskoj može živjeti od šaha. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Lička večer u Gerlingenu

FOTO: Stepinčevo i duhovna obnova u Stuttgartu

FOTO: Stepinčevo u Münchenu

FOTO: Hrvoje Jurić u Stuttgartu

FOTO: Sljeme pod snijegom

FOTO: Kuća

FOTO: KUD Stuttgart na Sajmu turizma

FOTO: Lidija Jahr Weis izložba

FOTO: Nova godina

FOTO: Božić u iseljeništvu