NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

25.04.2017
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

DIJASPORA JE NAJVEĆI INVESTITOR U HRVATSKU 'Hrvatski poduzetnici moraju iskoristiti naše ljude po svijetu'

Foto: G2

Organizatori pozivaju sve zainteresirane da se prijave na konferenciju Meeting G2.2.

Br. pregleda: 4256

Foto: G2

Autor: CroExpress

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović na konferenciji MEETING G2.1 održanoj prošlog listopada u Kongresnom centru FORUM Zagreb, rekla je da su 2014. godine Hrvati iz dijaspore u Republiku Hrvatsku investirali 1,1 milijardi eura. Ako taj iznos usporedimo s iznosom investicija u farmaceutsku industriju koja je najveći domaći investitor, s okvirno 300 milijuna eura, dolazimo do neizbježnog zaključka da su najveći investitori u Hrvatsku upravo Hrvati koji žive izvan Hrvatske.

Globalizacija je omogućila bolju povezanost hrvatske dijaspore s Hrvatskom te lakše umrežavanje i povezivanje u stvaranju poslovnih uspjeha.

‘Ne moramo čekati da se sve popravi kako bi se ulagalo u Hrvatsku. Mnogo je mladih ljudi koji u Hrvatskoj uspijevaju i u ovim teškim uvjetima. Postoji veliko zanimanje za ulaganja u RH, u čemu veliku ulogu ima upravo hrvatska dijaspora. Hrvatski poduzetnici ne smiju se bojati, oni moraju iskoristiti naše ljude po svijetu, baš kao što je to nedavno napravio Mlinar, otvorivši franšizu u Australiji’, kazao je potpredsjednik Transparency Internationala Hrvatska i predsjednik Azijsko-pacifičke gospodarske komore Don Markušić, jedan od sudionika nadolazećeg susreta poslovnih Hrvata u domovini i dijaspori – MEETING G2.2.

Ove će se godine konferencija MEETING G2.2. održati od 10. do 12. listopada, u Kongresnom centru Forum Zagreb, pod nazivom Hrvati zajedno u biznisu, a 13. listopada u suradnji s Gradom Rijekom za sve prijavljene sudionike organiziran je poslovni izlet u Rijeku.

Na konferenciji će sudjelovati mnogi uspješni poduzetnici povratnici, uspješni poduzetnici hrvatskog podrijetla iz mnogih zemalja diljem svijeta, te uspješni izvoznici iz Hrvatske.

‘Iznimno je važno da Hrvati izvan Hrvatske ostanu povezani i međusobno, a ne samo s Hrvatima u domovini. Želimo ojačati naš utjecaj na Ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske te na hrvatske Matice iseljenika po svijetu te se jače povezati s Iseljeničkim kongresom i Hrvatskim svjetskim kongresom kako bismo ostvarili sinergiju kroz kulturnu, etnološku i poslovnu suradnju’, izjavio je direktor projekta G2 Josip Hrgetić prilikom zatvaranja prošlogodišnje konferencije MEETING G2.1.

Žarko Tomašić, voditelj radnog odbora za gospodarstvo Hrvatskog svjetskog kongresa Njemačke, zalaže se za jačanje povjerenja između Hrvata u domovini i izvan nje. ‘Dijaspora i dalje ima velik interes ulagati u Hrvatsku. Naravno, jake su i emocionalne veze s domovinom pa nam je svima draže zarađivati novac u zemlji koju volimo više. Ipak, s novcem se mora pametno, on više ne smije doći u krive ruke. Prošlost nas uči da su se mnogi izgubili u šumi hrvatske administracije te se vraćali kući s negativnim iskustvom. Upravo zato ova pozornica G2 nudi rješenje i vraćanje toga izgubljenog povjerenja’, poručio je optimistično Tomašić.

Organizatori pozivaju sve zainteresirane da se prijave na konferenciju Meeting G2.2.: Hrvati zajedno u biznisu. Detaljnije informacije mogu se naći na službenoj web stranici konferencije www.meeting-g2.com.

20.09.2016.

Foto: Hina/Roni Marinković

AKCIJA NA NAJLJEPŠOJ HRVATSKOJ PLAŽI Građani ručnicima ispisali poruku lokalnim političarima

24.04.2017.

Nekoliko stotina sudionika akcije su ručnicima za plaže ispisali višemetarsku poruku. Više>

Foto: Ark of Noah Foundation

FOTO, VIDEO Noina arka postoji - izgradio ju je nizozemski stolar i izgleda biblijski

24.04.2017.

Trenutno se nalazi u luci u nizozemskom Dodrechtu, južno od Rotterdama. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Croatia Bietigheim - SV Riet

FOTO: Križni put

FOTO: Pisanice od srca

FOTO: Pisanica u Beču

FOTO: 25 godina Adrije Ditzingen

FOTO: Duhovna obnova za mlade u Stuttgartu

FOTO: Putujuća scena u Hercegovcu

FOTO: Šokačko sijelo - KUD Tomislav

FOTO: Šokačko sijelo

FOTO: Predivna Hrvatska