NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

17.10.2017
tekst
tekst

Hrvatska

ZABORAVITE DRUGI SVJETSKI RAT Evo s kakvim nevjerojatnim problemima se hrvatska djeca susreću u 21. stoljeću

Foto: Hina

Učenici su se priključili prosvjedu koji su u novoj školskoj zgradi organizirali njihovi roditelji.

Br. pregleda: 2799

Foto: Hina

Autor: Hina/CroExpress

Umjesto da uživaju u novoj, modernoj školi 21. stoljeća, u znak prosvjeda zbog nedovršene zgrade škole stotinjak učenika Područne osnovne škole Blaža Tadijanovića u Podcrkavlju u ponedjeljak nije došlo na nastavu.

Učenici su se priključili prosvjedu koji su u novoj školskoj zgradi organizirali njihovi roditelji. Nova školska zgrada sa sportskom dvoranom gradi se od 2012. godine i zbog nedostatka opreme još nije spremna primiti učenike. Ova škola jedna je od rijetkih u ruralnim dijelovima Slavonije koja umjesto pada bilježi rast broja učenika. Ove školske godine umjesto jednog upisana su nakon više desetljeća dva prva razreda.

Višegodišnje kašnjenje, neispunjena obećanja i sumnje u niz nezakonitosti u cijelom postupku potaknuli su roditelje na masovno okupljanje, rekao je predsjednik školskog vijeća roditelja Željko Medić. Podsjetio je da je prosvjetna inspekcija još prije dvije godine staru zgradu škole proglasila neprikladnom za održavanje nastave.

Zgradu škole i sportsku dvoranu financirala su zasebno dva ministarstva, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i Ministarstvo regionalnog razvoja. Na natječaju je posao gradnje oba objekta dobila tvrtka Feniks koja je tijekom izvođenja radova otišla u stečaj. Roditelji sumnjaju da je uzrok kašnjenju završetka škole vezan i uz činjenicu da je radove na dovršetku škole dobila tvrtka Kala, u kojoj, kako tvrde, neke od glavnih pozicija drže zaposlenici posrnulog Feniksa.

Objekt sportske dvorane na natječaju nakon odlaska Feniksa u stečaj dobila je građevinska tvrtka iz Zagreba koja je svoje obaveze ispunila u zadanim rokovima.

Da nešto u cijelom postupku nije u redu sumnjaju i u Gradu Slavonskom Brodu koji je osnivač matične škole i koji je ishodio građevinsku dozvolu za novo školsko zdanje. ‘U sam proces odabira izvođača i plaćanja nismo bili uključeni, ali kao osnivač trebamo podnijeti zahtjev za tehnički prijem, zato smo još u srpnju od Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta zatražili potrebnu dokumentaciju. Dobili smo samo dio dokumentacije koji je nedostatan’, rekao je okupljnim roditeljima zamjenik slavonskobrodskog gradonačelnika Hrvoje Andrić.

Prema njegovim riječima, Grad Slavonski Brod, među ostalim, potražuje jamstva izvođača, jer očekuje da će na objektu građenom četiri godine biti dodatnih radova. Bez tih jamstava, upozorio je Andrić, obaveza plaćanja radova pala bi na teret Grada.

Na prijedlog načelnika općine Podcrkavlje Tomislava Trtnja roditelji su danas odustali od prvobitne inicijative da prestanu slati djecu u školu dok se za nastavu ne osposobi nova školska zgrada. Dogovoreno je kako će u petak biti sazvan sastanak predstavnika Grada Slavonskog Broda, općine i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, kako bi se dobili odgovori kada će početi nastava u novoj školskoj zgradi.

Ne uspije li sastanak u petak, roditelji najavljuju svoj odlazak u Zagreb.

‘Znamo da živimo u ruralnom području, već imamo problem putovanja, dostupnosti izvanškolskih aktivnosti. Ali ne moraju naša djeca biti vječita treća liga’, rekao je roditelj učenika četvrtog razreda Mario Bičanić.

19.09.2016.

Foto: Hina

AKCIJA 'AGROKOR' Ukupno uhićeno 12 osoba – svi osim obitelji Todorić

17.10.2017.

Ispitivanja u tužiteljstvu najvjerojatnije u utorak ujutro. Više>

Foto: Zoran Stupar

FOTO Čarobno jesensko jutro u Zagrebu

17.10.2017.

Kad sunce kaže 'dobro jutro'. Više>

SIMBOL HRABROSTI Prije 26 godina četnički rafal pokosio je legendarnog Blagu Zadru

16.10.2017.

Zapovjednik obrane Borova Naselja i Trpinjske ceste. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Rutesheim - Croatia B

FOTO: Hrvatski dan Luksemburg

FOTO: Croatia Bietigheim - FC Löchgau

FOTO: Hercegovačka večer u Gerlingenu

FOTO: Štenci za udomljavanje

FOTO: Susret iseljenih Uzdoljana

FOTO: Germania - Croatia Bietigheim

FOTO: Velika Gospa

FOTO: IV. Hrvatske svjetske igre, treći dan

FOTO: Sommerfestival der Kulturen