NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

24.06.2018
tekst
tekst

Hrvatska

PETROV I PLENKOVIĆ ZADOVOLJNI Pregovarali četiri sata, idući sastanak sljedeći tjedan

Foto: Hina/Denis Cerić

Most pojašnjavao sedam točaka.

Br. pregleda: 1691

Foto: Hina/Denis Cerić

Autor: Hina/CroExpress

Čelnici HDZ-a i Mosta Andrej Plenković i Božo Petrov u utorak navečer su, nakon gotovo četiri sata pregovora, izišli pred novinare zadovoljni, a Plenković je kazao kako Hrvatska nema vremena predugo čekati dok je Petrov rekao kako je ovo bio početak i zalog buduće suradnje.

‘Cilj današnjih razgovora bio je pojasniti sedam točaka koje je Most predstavio uoči izbora. Dogovorili smo da će naši stručnjaci određene aspekte tih pitanja idućih dana razmijeniti, što nacrte zakonskih prijedloga, što razjasniti pojedina pitanja koja zahtjevaju malo šire konzultacije’, rekao je Plenković novinarima u središnjici HDZ-a.

Na sastanku su, kaže, naglasili što je pristup HDZ-a i Mosta, ‘a to je jedan strateški dogovor o dugoročnoj suradnji prigodom sastavljanja stabilne parlamentarne većine te stabilne četverogodišnje vlade’.

Istaknuo je i kako HDZ i Most žele 'paketni pristup', koji podrazumjeva rad njihovih stručnjaka na traženju zajedničkih točaka iz izbornog programa HDZ-a i izbornog programa Mosta.

Plenković je kazao kako u trećoj fazi žele postići dogovor o ustroju buduće vlade i njezinom sastavu.

‘Atmosfera je bila pozitivna, vrlo ugodna. Imamo prigodu predstaviti kolegama iz Mosta novo vodstvo HDZ-a s našim pristupom dijalogu s njima i budućoj suradnji’, poručio je Plenković.

Božo Petrov je atmosferu sastanka nazvao također pozitivnom i konstruktivnom.

‘One stvari koje smo naveli prije desetak dana koje smo tražili za jamstvo, o njima smo jedino razgovarali. Ovo je jedan mali početak, mali zalog buduće suradnje. Treba napraviti kvalitetan program buduće Vlade, ciljeve za iduće četiri godine i tu se u potpunosti slažemo - to je sljedeći korak i sljedeća faza’, rekao je Petrov.

Idući sastanak je, kaže, sljedeći tjedan. ‘Do tada će stručni timovi odraditi dio posla vezan za kvalitetne prijedloge koji su također, u trenutku kada smo mi došli s našim prijedlozima, od kojih su već neki u formi zakonskih prijedloga, došli su i konstruktivni prijedlozi s druge strane. Tako da, ako ćemo suditi po tome, onda mogu reći da imamo pozitivne dojmove i nadamo se da će se tako i nastaviti’, ustvrdio je Petrov.

Sve to, kaže, treba promatrati kao cjeloviti paket.

Upitan da usporedi ove sa prošlim pregovorima oko sastavljanja vlade sa HDZ-om, Petrov je rekao kako bi mu bilo drago da se ovako nastavi. ‘Svi mi vučemo određene posljedice odnosa, no trenutno nemam utisak da nešto ne odgovara. Naravno, povjerenje se treba graditi i vjerujem da će se ovako nastaviti’, rekao je.

Na pitanje kada će Hrvatska imati novu vladu Plenković je rekao kako su ustavni rokovi poznati. ‘Očekujemo da prije svega DIP pa onda i Ustavni sud kažu svoje glede konačno proglašenih službenih rezultata i nakon toga će krenuti rokovi. Želimo iskoristiti vrijeme koje nam dopušta Ustav za cjeloviti dogovor, i o programu i o točkama koje je naveo Most i o sastavu i ustroju buduće Vlade. Mislim da Hrvatske nema vremena predugo čekati. U svakom slučaju izbjeći ćemo scenarij kojem smo svi skupa zajedno svjedočili nakon izbora 8. studenog’, poručio je.

Sljedeći sastanak su najavili za ponedjeljak u 15 sati u središnjici HDZ-a.

14.09.2016.

Foto: Hina

MINISTAR PRAVOSUĐA LJUTIT NAKON OVRHE NAD MALIM CESAREOM 'Dijete je na silu ugurano u auto, a sudac nije bio tamo'

20.06.2018.

Bit će određenih izmjena u Pravilniku o postupanju u ovršnom postupku kada je riječ o djetetu, poručio je Bošnjaković. Više>

Foto: vlada.hr

HRVATSKA JAČA ODNOSE S AUSTRIJOM I NJEMAČKOM 'Podržavaju naš napor za ulazak u Schengen'

19.06.2018.

Plenković je boravio u petak i subotu u Poguschu i Wachauu. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Festival svjetlosti u Ninu

FOTO: Navijači u Nižnji Novgorodu

FOTO: 130 godina turizma u Crikvenici

FOTO: Disko na otvorenom u Crikvenici

FOTO: Na Palade

FOTO: Navijači na tribinama

FOTO: Pripreme za Hrvatska-Nigerija

FOTO: NK Croatia Bietigheim –SV Wachbach 2-4

FOTO: 'Mali Lurd' u Dalmaciji

FOTO: KSD Hajduk Nürnberg - DJK Oberasbach 3:0