NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

18.02.2018
tekst
tekst

Hrvatska

PLENKOVIĆ 'Velika koalicija ne dolazi u obzir, spremni smo surađivati s Mostom'

Foto: Hina/Denis Cerić

Otvoreni za razgovore sa strankama Narodne koalicije, osim SDP-a.

Br. pregleda: 1729

Foto: Hina/Denis Cerić

Autor: Hina/CroExpress

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković najavio je da će HDZ-ova radna skupina za razgovore s drugim parlamentarnim strankama oko sastavljanja nove vlade od utorka krenuti s kontaktima s drugim strankama te će tražit riješenje koje će izbjeći situaciju koja je bila nakon prošlih parlamentarnih izbora.

‘Želimo da političke stranke ispune ispune svoju temeljnu dužnost u društvu, da institucije normalno i učinkovito funkcioniraju na korist građana, a ne da služe samima sebi’, rekao je u ponedjeljak Plenković novinarima nakon trosatne sjednice Nacionalnog vijeća. 

Nacionalno vijeće HDZ-a odlučilo je da pristup pregovorima o formiranju buduće hrvatske vlade bude na osnovu HDZ-ova izbornog programa koji je bio orijentiran prema budućnosti, gospodarstvu, konkurentnosti, radnim mjestima, demografskoj politici, društvenoj pravednosti i uključenosti u društvo ranjivih skupina društva na najbolji način. Na toj platformi, pojasnio je Plenković, oformljena je i radna skupina za razgovore s drugim parlamentarnim strankama oko sastavljanja nove vlade.

Izrazio je uvjerenje i da će u ustavnim i zakonskim rokovima uspjeti formirati stabilnu vladu. HDZ-ov pregovarački tim vodit će predsjednik stranke Plenković, a u njemu će biti i glavni tajnik Gordan Jandroković, politički tajnik Davor Ivo Stier, Ivana Maletić, Zdravko Marić, Goran Marić te Davor Božinović.

Velika koalicija s SDP-om ne dolazi u obzir

Plenković je, upitan kako će se postaviti na zahtjeve Mosta, čestitao Mostu na izbornom rezultatu, ali i staknuo da je i HDZ uvjerljivi pobjednik izbora. Najavio je i da u će u pregovore s drugim strankama nastupiti s te pozicije i na temelju njihove izborne platforme. Napominjući da znaju o čemu je riječ u sedam Mostovih zahtjeva, kazao je da neki od njih mogu biti prihvatljivi dok neki zahtjevaju detaljnije razgovore. Predsjednik HDZ-a odbacio je bilo kakvu mogućnost velike koalicije s SDP-om kazavši da to ne dolazi u obzir. Upitan razmišlja li o sastavljanju vlade bez Mosta odgovorio je kako će sve biti vidljivo nakon narednih nekoliko dana. ‘Idemo otvoreno, vrlo transparentno, s ciljevima da oformimo učinkovitu vladu. Unutar Nacionalnog vijeća su i ministri koji imaju iskustva u suradnji s Mostom i nas nekoliko koji imamo manje operativnog iskustva, ali smo spremni ispisati novu stranicu suradnje za što su potrebne obje strane’, poručio je. Naglasio je i da nema alternative vezane uz onoga tko će biti premijer. Ponovio je kako je prirodno da stranka koja je jasan relativni pobjednik izbora ima pravo da njezin čelnik bude novi premijer.

Otvoreni za razgovore sa strankama Narodne koalicije, osim SDP-a

Predsjednik HDZ-a, upitan bi li pristao na suradnju s drugim strankama Narodne koalicije, osim SDP-a, i IDS-om, kazao je da će vidjeti ‘kakva će biti evolucija u kontekstu koherentnosti sastava Narodne koalicije’, kazavši da su otvoreni za razgovore. Naglasio je da su otvoreni za suradnju sa svim predstavnicima nacionalnih manjina. Pojasnio je i da HDZ, kao član obitelji Europske pučke stranke, pridaje veliku pozornost suradnji s manjinama i poštivanju njihovih prava. No, istovremeno očekuju i da se poštuju prava hrvatske manjine u drugim zemljama.

Plenković je kazao da su na sastanku Nacionalnog vijeća analizirali rezultate prijevremenih parlamentarnih izbora. Izrazio je i zadovoljstvo što je HDZ u zemlji povećao broj saborskih mandata s 56 na 59 te dva mandata u dijaspori. Izrazio je i zadovoljstvo što će HDZ u Saboru imati 57 mandata što je prilična razlika u odnosu na SDP koji ih ima 38. Pojasnio je i da se sjednica Nacionalnog vijeća održala u zagrebačkom HDZ-u jer su ključni napredak u rezultatima izbora ostvarili u I., II., VI. i VII. izbornoj jedinici.      

13.09.2016.

Foto: Hina

KRSTIČEVIĆ U MÜNCHENU 'Hrvatska sustavno povećava izdvajanja za vojsku'

17.02.2018.

NATO želi da države članice za obranu troše dva posto BDP-a. Više>

Foto: Hina/Daniel Kasap

UNATOČ NEGATIVNIM ISKUSTVIMA SA SRBIJANSKIM VODSTVIMA Obitelji nestalih branitelja sastat će se s Vučićem

16.02.2018.

Ponovno će zatražiti konkretne informacije o nestalim osobama, koje se nalaze u različitim arhivima u Srbiji. Više>

Youtube snimka zaslona

DOBRE VIJESTI ZA OBITELJ KOJA JE RASPLAKALA HRVATSKU Općina i dobri ljudi izgradit će im kuću

15.02.2018.

Do sada su obavljeni razgovori s investitorima koji će graditi kuću, a općina Poličnik će dati građevinsko zemljište. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Stepinčevo i duhovna obnova u Stuttgartu

FOTO: Stepinčevo u Münchenu

FOTO: Hrvoje Jurić u Stuttgartu

FOTO: Sljeme pod snijegom

FOTO: Kuća

FOTO: KUD Stuttgart na Sajmu turizma

FOTO: Lidija Jahr Weis izložba

FOTO: Nova godina

FOTO: Božić u iseljeništvu

FOTO: Božić u Zagrebu