NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

24.06.2018
tekst
tekst

Vijesti iz misija

HKM GIESSEN Vjernici hodočastili u Maria Sternbach

Foto: IKA

Marijansko svetište nedaleko Florstadta.

Br. pregleda: 1899

Foto: IKA

Autor: IKA/CroExpress

Više od sto pedeset vjernika iz Hrvatske katoličke misije Giessen, među kojima je bilo i vjernika iz drugih obližnjih hrvatskih katoličkih misija, hodočastili su u nedjelju 11. rujna u marijansko svetište Maria Sternbach kod Florstadta. Okupili su se u Wickstadtu, nedaleko od Florstadta, a potom je voditelj misije fra Marijan Petričević blagoslovio okupljene vjernike, automobile i nabožne predmete. Nakon toga se pošlo u ophodu uz molitvu krunice i pjevanje hrvatskih marijanskih pjesama do dva kilometra udaljene Gospine kapele smještene u obližnjoj šumi. Vjernici su naizmjence nosili križ u kojem je relikvija Svetoga Križa.

Misno slavlje slavljeno ispred Gospine kapele predvodio je voditelj HKM Giessen Petričević uz asistenciju stalnog đakona u HKM Giessen Mate Valjana. Đakon Valjan je u uvodnoj riječi istaknuo kako je svako hodočašće, pa tako i ovo, ‘prilika da razmislimo o smislu svog života’. ‘Kao zajednica vjernika mi znamo svoj cilj: korak po korak približavati se našem Bogu i Gospodinu koji nas je pozvao da budemo sveti. Na svom životnom hodočašću prema Bogu moramo se uvijek iznova pitati jesmo li na pravom putu. Ako smo slučajno skrenuli s puta Božjega, moramo se vratiti, obratiti. Po zagovoru naše nebeske Majke preporučimo se Božjem milosrđu i zamolimo ga da nam oprosti naše mane i propuste’, rekao je.

U propovijedi je đakon Valjan istaknuo kako je Blažena Djevica Marija tijekom cijele povijesti kršćanstva vodila brigu i ponavljala: ‘Vina nemaju!’ ‘Ponekad je to vrijedilo za cijelu Crkvu, ponekad za pojedine kršćane. Pritom ne smijemo prekrižiti ruke i čekati da se situacija sama od sebe promijeni. Pozvani smo učiti što je u našoj moći i napuniti vrčeve onim što imamo. Isus želi u nama suradnike, da činimo što nam on kaže. I ovo je hodočašće danas naš prilog punjenja vrčeva i to svakoga puta kad dođemo na misu ili kad privatno molimo krunicu, kad se zauzimamo za bližnjega, kad nastojimo prevladati krizu u braku i sl. Nakon našeg nastojanja Isus dolazi i pravi preobrazbu, iz vode čini vino, iz krize milosno vrijeme. Marija je dosljedno u svome životu slušala Božji glas i govorila svoj 'Da'. U tome je bila dosljedna pratilja svoga Sina sve do križa. Ona je Zvijezda Jutarnja koja nam pokazuje, ako je nasljedujemo, da će i naš životni put završiti u nebu’, istaknuo je. U nastavku je donio primjer jednog katoličkog misionara koji je jednom u Japanu u vlaku molio časoslov. Dok je molio, najednom mu je iz časoslova ispala sveta sličica s Gospinim likom. Prije nego se sagnuo, sličicu mu je dignuo jedan petogodišnji dječak. Pogledao je sličicu i upitao misionara: ‘Tko je ovo?’ ‘To je moja Majka!’ – odgovorio je misionar. ‘Nisi joj sličan!’ – rekao je dječak. ‘Znam, ali se ipak trudim!’, dodao je misionar. Na kraju je propovjednik potaknuo okupljene neka se trude poput Marije ići Kristovim putem kako bi svi završili u nebu.

Nakon misnog slavlja ispred crkve je pripremljen zajednički agape. Hodočašće je završilo blagoslovom i molitvom u kapeli, a vjernici su imali priliku i za osobne molitve.

12.09.2016.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Festival svjetlosti u Ninu

FOTO: Navijači u Nižnji Novgorodu

FOTO: 130 godina turizma u Crikvenici

FOTO: Disko na otvorenom u Crikvenici

FOTO: Na Palade

FOTO: Navijači na tribinama

FOTO: Pripreme za Hrvatska-Nigerija

FOTO: NK Croatia Bietigheim –SV Wachbach 2-4

FOTO: 'Mali Lurd' u Dalmaciji

FOTO: KSD Hajduk Nürnberg - DJK Oberasbach 3:0