NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

25.06.2018
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

TKO ĆE PRVI DO 76 ZASTUPNIKA? Ovo je 5 scenarija koji bi se mogli odviti idućih tjedana

Foto: Hina/CroExpress

Most će opet biti ključ.

Br. pregleda: 6025

Foto: Hina/CroExpress

Autor: CroExpress

Dogovori oko formiranja nove hrvatske vlade i okupljanja najmanje 76 zastupnika ponovo će biti mukotrpni, a rezultat bi opet mogla biti jedna nestabilna vlada. Donosimo pet scenarija koji bi se mogli odviti idućih tjedana. Kao pretpostavku smo uzeli da zastupnici koalicije okupljene oko Živog zida, ili barem njih većina, neće ulaziti u postizborne koalicije, kako je to danas ujutro najavio Ivan Vilibor Sinčić.

Stranka / broj mandata

HDZ i partneri - 61
Narodna koalicija - 54
Most - 13
Živi zid - 8
IDS/PGS/RI - 3
Bandić Milan 365 - 2
HDSSB - 1
Nezavisna lista Željko Glasnović - 1


1. scenarij – dogovor HDZ-a i Mosta

Ako se HDZ i Most dogovore da će sastaviti Vladu, zajedno imaju 74 zastupnika (ako Mostovci budu homogeni). U tom slučaju trebaju im još dva zastupnika – bio to Željko Glasnović, jedan HDSSB-ovac, dvojica 'bandićevaca', netko iz redova manjina... Ovo se čini kao najrealnija opcija.

2. scenarij – dogovor Narodne koalicije i Mosta

SDP i partneri će, čak i ako se dogovore sa Mostom, imati tek 67 zastupnika. I to pod uvjetom da Most bude homogen i svih 13 zastupnika pristane na koaliciju. U tom slučaju trebat će im još barem devet zastupnika – ako se dogovore sa IDS-om, ta brojka smanjuje se na šest. Tih šest glasova vjerojatno bi mogli osigurati u redovima manjina, a možda i iz koalicije Živog zida, jer je već u izbornoj noći postalo očito da svi vođe stranaka koalicije koju predvodi Živi zid ne gledaju jednako na postizborno koaliranje.

3. scenarij – velika koalicija

Ako se niti jedna od velikih stranaka ne uspije dogovoriti s Mostom, ostaje i opcija velike koalicije SDP-a i HDZ-a, što je gotovo nemoguće za očekivati, što potvrđuju izjave iz redova ovih stranaka. Kada bi se nekim čudom i ostvarilo, teško je vjerovati da bi takva vlada mogla opstati.

4. scenarij – dogovor HDZ-a, 'otpadnika' i manjinaca


U slučaju da pregovori s Mostom ne uspiju, HDZ-u ostaje pokušati sakupiti 15 zastupnika koji im nedostaju u redovima eventualnih 'otpadnika' iz Mosta i Živog zida, među manjincima te pridobiti na svoju stranu Glasnovića, dva 'bandićevca' i HDSSB. Ako bi njih četvero pristalo na suradnju, među manjincima i 'otpadnicima' valjalo bi okupiti 11 zastupnika, što se čini kao izuzetno teška misija.

5. scenarij – novi izbori


Ako se ne dogodi neki od prethodna četiri scenarija, čekaju nas još jedni izvanredni izbori.

12.09.2016.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: KSD Hajduk Nürnberg

FOTO: Festival svjetlosti u Ninu

FOTO: Navijači u Nižnji Novgorodu

FOTO: 130 godina turizma u Crikvenici

FOTO: Disko na otvorenom u Crikvenici

FOTO: Na Palade

FOTO: Navijači na tribinama

FOTO: Pripreme za Hrvatska-Nigerija

FOTO: NK Croatia Bietigheim –SV Wachbach 2-4

FOTO: 'Mali Lurd' u Dalmaciji