NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

23.09.2017
tekst
tekst

Hrvatska

POČELA IZBORNA ŠUTNJA Znate li što to znači?

Ilustracija (foto: pixabay.com)

Za izborne šutnje zabranjeno je objavljivati izjave, intervjue, fotografije sudionika, kao i procjene izbornih rezultata.

Br. pregleda: 1849

Ilustracija (foto: pixabay.com)

Autor: Hina/CroExpress

U Hrvatskoj je od ponoći na snazi dvodnevna šutnja pred nedjeljne parlamentarne izbore na kojima oko 3,8 milijuna birača prijevremeno bira novi saziv Hrvatskog sabora.

Izborna šutnja traje cijelu subotu i nedjelju do 19 sati, to jest do zatvaranja birališta.

U inozemstvu, u 49 država gdje se također bira novi saziv Hrvatskog sabora, šutnja je počela dan prije, s prvim minutama petka i trajat će do nedjelje u 19 sati.

Za izborne šutnje zabranjeno je objavljivati izjave, intervjue, fotografije sudionika, kao i procjene izbornih rezultata.

Kazne za kršenje šutnje ne postoje, no predsjednik Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Branko Hrvatin poziva izborne sudionike da je poštuju.

‘Suzdržite se od izborne promidžbe u dane izborne šutnje, poštujte zakonske odredbe i sve što DIP bude naložio’, poručio je Hrvatin strankama, koalicijama i kandidatima.

Sudionike izbora, DIP je pozvao da za izborne šutnje ne objavljuju promidžbene poruke u medijima, ne postavljaju nove promidžbene plakate ili letke, ne pozivaju telefonski birače, ne šalju im SMS poruke ili elektroničku poštu.

Medijske nakladnike podsjeća da su dužni iz programskih sadržaja ukloniti sve što predstavlja izbornu promidžbu, primjerice reklame, linkove i slikovne linkove-oglase (banneri) na portalima koji vode na internetske stranice izbornih sudionika.

Svoje programe i kandidate izborni su sudionici mogli službeno predstavljati u proteklih 25 dana i sedam sati, toliko je, naime trajala službena kampanja kojom je ‘prošlo’ gotovo 2. 500 kandidata.

Drugi put u deset mjeseci hrvatski birači izlaze na birališta kako bi izabrali novi sastav parlamenta i posredno odlučili tko će formirati novu vladu.

Na posljednjim izborima za Sabor u studenom 2015. tijesno je pobijedila HDZ-ova Domoljubna koalicija koja je nakon mukotrpnih pregovora s Mostom nezavisnih lista formirala Vladu s nestranačkim premijerom Tihomirom Oreškovićem.

Tu su vladu obilježile stalne napetosti među partnerima, koje su kulminirale pred ljeto kada je HDZ, želeći izbjeći propitivanje povjerenja potpredsjedniku Vlade i tadašnjem šefu HDZ-a Tomislavu Karamarku, inicirao rušenje Oreškovićeve Vlade u Saboru što je saborska većina i učinila, po prvi put u modernoj Hrvatskoj.

Nakon pada Vlade, Sabor se sam raspustio, a hrvatski birači će njegov novi, deveti saziv birati u nedjelju, 11. rujna. Bira se 151 zastupnik - 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri bira dijaspora, odnosno hrvatski državljani s prebivalištem u inozemstvu, u XI. izbornoj jedinici koju praktično čini cijeli svijet, a osam zastupnika biraju pripadnici nacionalnih manjina u XII. izbornoj jedinici koju čini cijela Hrvatska.

Nedjeljni izbori drugi su parlamentarni izbori na kojima birači mogu koristiti preferencijalni glas, dakle na listi za koju glasuju mogu zaokružiti i ime kandidata kojemu daju prednost.

10.09.2016.

Foto: Hina/Lana Slivar Dominić

PUPOVAC 'Inicijativa Markić i Đapića je napad na vladu desnog centra, Srbe, SDSS i mene'

22.09.2017.

Smatra da se želi ograničiti politički pluralizam. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Susret iseljenih Uzdoljana

FOTO: Germania - Croatia Bietigheim

FOTO: Velika Gospa

FOTO: IV. Hrvatske svjetske igre, treći dan

FOTO: Sommerfestival der Kulturen

FOTO: IV. Hrvatske svjetske igre, drugi dan

FOTO: Pripreme Croatie Bietigheim

FOTO: Medvedgrad

FOTO: Tvrđava Minčeta

FOTO: Proslava u Bad Cannstattu