NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

25.06.2018
tekst
tekst

Hrvati iz Europe

HRVATICA U MARSEILLEU 'Ne znam gdje živjeti, u Hrvatskoj je loša ekonomija, a Francuska nije sigurna'

Marseille (foto: pixabay.com)

U Hrvatsku dolazi dvaput godišnje.

Br. pregleda: 4381

Marseille (foto: pixabay.com)

Autor: CroExpress

Matea Miković (21) rođena je na francuskoj obali, u Marseilleu. Njeni roditelji su prije 24 godine preselili u ovaj lučki grad.

- Teško je biti djevojka u Marseilleu. Ovdje nije preporučeno nositi kratke suknje tijekom noćnog izlaska (osim ako si s bratom ili nekim starijim). Nije problem sam Marseille i njegov centar, nego kvartovi u kojima su noćni klubovi. Ujutro je sve super i sigurno, ali navečer nastupaju problemi – kaže Matea za portal Naši Ljudi.

O mentalitetu i navikama Francuza, Matea kaže:

- Oni idu u škole i žele raditi, a stranci većinom dolaze zbog socijalne pomoći. Oni stvarno dobivaju puno raznih oblika pomoći, imaju puno djece i jednostavno ne žele raditi. Mogu reći da su Francuzi pomalo lijen narod, ali oni žele raditi, a kad se ne radi, onda vole uživati u hrani i vinu, zato i je toliko poznata francuska kuhinja. Još jedna zanimljivost kod Francuza je da uopće nisu za strane jezike. Teško je pronaći ljude koji pričaju engleski ili njemački, a i profesori stranih jezika u školama su jako loši.

Radnička prava tamo su, kaže, na prvom mjestu.

- U firmi u kojoj ja radim radi se od 6 ujutro. Francuzi su poznati po velikim prosvjedima jer čim im nešto ne odgovara, odmah se bune i izlaze na ulice te se čvrsto bore za svoja prava. Često se dogodi kolaps u prometu jer prosvjeduju vozači autobusa ili ljudi koji rade na željeznici, a veliki prosvjed se dogodio i zbog zakona o radu. Ovdje je borba za radnička prava na prvom mjestu. Radno vrijeme je strogo 8 sati dnevno i 1 sat pauze (pauza se ne plaća). Plaća je redovna iako se i ovdje zna dogoditi da male firme kasne s isplatom. Radnička prava se poštuju jer svi znaju da u suprotnom neće ispasti dobro kad se radnici 'dignu na noge' i krenu s prosvjedom. Moram reći da i sustav, odnosno država, štiti radnika jer ako plaća nije isplaćena radnik ide na sud i tuži firmu, a novac sjeda na račun u rekordnom roku pa se država kasnije naplaćuje od te firme.

U Hrvatsku dolazi dvaput godišnje.

- Posjećujem svoju rodbinu u Zagrebu, a preko ljeta sam često i na našem Jadranskom moru. Hrvatska mi je jako lijepa, Zagreb mi se sviđa, ali trenutno mi je Zadar najljepši grad u Hrvatskoj. Još uvijek ne znam gdje ću biti u budućnosti jer je u Hrvatskoj jako loša ekonomska situacija, a Francuska mi se više ne čini tako sigurnom zemljom zbog opasnosti od terorizma - zaključuje Matea.

09.09.2016.

Snimka zaslona

'VATRENI' STUTTGART Policija očekuje oko 1500 hrvatskih navijača

21.06.2018.

Hrvatski navijači iz Stuttgarta zasigurno se neće složiti s brojkom od 1500 navijača. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: KSD Hajduk Nürnberg

FOTO: Festival svjetlosti u Ninu

FOTO: Navijači u Nižnji Novgorodu

FOTO: 130 godina turizma u Crikvenici

FOTO: Disko na otvorenom u Crikvenici

FOTO: Na Palade

FOTO: Navijači na tribinama

FOTO: Pripreme za Hrvatska-Nigerija

FOTO: NK Croatia Bietigheim –SV Wachbach 2-4

FOTO: 'Mali Lurd' u Dalmaciji