NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

27.05.2018
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

HRVATSKI KRALJEVI (9) Petar Krešimir IV., jedan od najslavnijih vladara naše povijesti

Foto: Roberta F./Wikimedia Commons

Ostvario snažno jedinstvo hrvatske države.

Br. pregleda: 4901

Foto: Roberta F./Wikimedia Commons

Autor: CroExpress

Petar Krešimir IV. Veliki je hrvatski kralj koji je vladao od 1058. do 1074. godine. Iz vladarske je dinastije Trpimirovića. Jedan je od najslavnijih hrvatskih vladara koji je obnovio snagu starog kraljevstva i ostvario snažno jedinstvo hrvatske države. Za vrijeme njegove vladavine prostor Crvene Hrvatske (Paganija, Travunija, Zahumlje) došao je pod vrhovnu vlast hrvatske krune.

Bizant koji je tada ratovao u Aziji s Turcima-Seldžucima, a u južnoj Italiji s Normanima, ustupio je kralju Krešimiru IV. dalmatinske gradove i otoke. Petar Krešimir IV. tada nije uzeo naslov carskog prokonzula ili eparha, te je tako tim lukavim diplomatskim potezom ostvario stoljetni san hrvatskih vladara, da spoje dalmatinske gradove i otoke s hrvatskom državom. Otada
‘regnum Dalmatiae et Chroatiae’ nije bio samo formalni naslov, nego je označavao jedinstveni političko-upravni teritorij.

Spomenik Petru Krešimiru u Šibeniku (foto: Lacen/Wikimedia commons)

Da bi čvršće vezao dalmatinske gradove za svoju državu, kralj Krešimir IV. ostavio je samostalnost gradskim upravama i obvezao se zasebnim ispravama da će im poštovati slobodu i stara prava kako ih je prije zatekao. Pristao je na još neke druge obveze, kao što su: potvrda po kanonskim propisima izabranog biskupa, slobodno sudovanje i trgovanje. Gradovi su se pak obvezali kralju Petru Krešimiru IV. da će mu davati jednu trećinu od lučkih prihoda, ‘danak mira’ i da će mu pomagati svojim brodovljem ako dođe do rata.

Gradski su prihodi jačali vlast Petra Krešimira, koju je on još više učvršćivao poticanjem razvoja hrvatskih gradova Biograda, Karina, Skradina, Šibenika i Nina, te osnivanjem brojnih samostana i darivanjem zemljišnih posjeda Crkvi. Tako je i 1066. izdao povlasticu samostanu sv. Marije u Zadru, u kojemu je utemeljiteljica i prva opatica bila Čika iz roda Madijevaca, njegova polusestra. Taj je samostan važan kako u hrvatskoj kulturnoj baštini, tako i za održavanje hrvatskog značaja Zadra, za kojim je bilo stalnih mletačkih i kasnije talijanskih prisvajanja.


Raketna topovnjača 'Kralj Petar Krešimir IV. Hrvatske ratne mornarice (foto: Roberta F./Wikimedia commons)

Sve te velike promjene kojima mu je državne granice ‘svemogući Bog proširio na kopnu i moru’ (
‘quia Deus omnipotenus terra marique nostrum prolungavit regnum’), odlučio je kralj Petar Krešimir IV. izraziti svoju zahvalnost u Ninu 1069. darovanjem otoka Mauna samostanu sv. Krševana u Zadru. Prigodom tog događaja Krešimir IV. je istaknuo da je to ‘naš vlastiti otok što leži na našem dalmatinskom moru’ (‘nostram propriam insulam in nostro Dalmatico mari sitam, que vocatur Mauni’), što je ujedno i dokaz da su tada Hrvati gospodarili Jadranskim morem.


Odredba i potvrda kralja Petra Krešimira IV. o području Rapske biskupije (8. srpnja 1071. U Biogradu). Hrvatski državni arhiv (foto: Roberta F./Wikimedia commons)

Godine 1071. kod Manzikerta Turci-Seldžuci zadali su težak udarac Bizantu, pa su to pokušali ustankom iskoristiti Bugari i Dukljani, kojima su se pridružili i Hrvati. Bizant je uspio usprkos velikim neprilikama i nevoljama razbiti ustanak i nakon što su vrlo brzo sredili Bugare, odlučili su srediti račune i s Petrom Krešimirom IV. Tako je normanski knez Amiko pristaša Bizanta, navalio s mora, te je potkraj travnja i početkom svibnja god. 1074. opsjedao Rab ali bez uspjeha. Međutim nekako su uspjeli zarobiti kralja Krešimira IV. na nepoznatom mjestu, pa je tako došlo do nagodbe po kojoj su gradovi Split, Trogir, Zadar, Biograd i Nin ustupljeni Normanima. Normane su već iduće godine protjerali Mlečani, kada je kralj Petar Krešimir IV. već bio mrtav.

Godine 1075. kralj Petar Krešimir IV. pokopan je u crkvi sv. Stjepana, gdje su bile grobnice knezova i kraljeva hrvatskog roda. Nažalost, Turci su kasnije crkvu sv. Stjepana razorili, redovnike koji su čuvali grobove protjerali, a grobnice uništili.
(Izvor: Wikipedia)


HRVATSKI KRALJEVI (1) Kralj Tomislav, ujedinitelj Panonske i Primorske Hrvatske

HRVATSKI KRALJEVI (2) Trpimir II., 'mlađi brat' kralja Tomislava koji je znanstvenicima još uvijek misterij

HRVATSKI KRALJEVI (3) Nakon smrti Krešimira I. sinovi su poveli bratoubilački rat

HRVATSKI KRALJEVI (4) Jelena Slavna: 1898. pronađen je sarkofag omiljene regentice, evo što piše na epitafu

HRVATSKI KRALJEVI (5) Stjepan Držislav: prvi za kojeg znamo da je imao krunu, okrunio ga je Bazilije II. 'Bugaroubojica'

HRVATSKI KRALJEVI (6) 'Mračni' Svetoslav Suronja prisvojio je vlast u cijeloj Hrvatskoj i izazvao bijes svoje braće

HRVATSKI KRALJEVI (7) Krešimir III.: dvadeset godina vladao s bratom Gojslavom, borili se za Dalmaciju

HRVATSKI KRALJEVI (8) Stjepan I. povratio je vlast nad Dalmacijom i Bosnom do Drine i imenovao prvog hrvatskog biskupa

08.09.2016.

Foto: Youtube/BuzzFeed News

IZLAZNE ANKETE Irci velikom većinom za ublažavanje zakona o pobačaju

26.05.2018.

Pravo glasa imalo je oko 3,2 milijuna birača. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Hodočašće u Lurd

FOTO: Kanadsko hrvatski folklorni festival

FOTO: Croatia Bietigheim - Perouse 6:0

FOTO: FSV 08 Bissingen - NK Croatia Bietigheim 3:4

FOTO: 60 godina HKM Stuttgart

FOTO: Prva pričest u HKM Beč

FOTO: 60. godišnjica HKM Stuttgart

FOTO: Etno festival u Vukovaru

FOTO: NK Croatia Bietigheim-SKV Rutesheim 6:1

FOTO: Prva pričest u HKM Stuttgart