NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

25.04.2017
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

HRVATSKI KRALJEVI (7) Krešimir III.: dvadeset godina vladao s bratom Gojslavom, borili se za Dalmaciju

Ilustracija (foto: CroExpress)

Cijelu vladavinu su pokušali vratiti vlast nad dalmatinskim gradovima, ali izgubili Slavoniju.

Br. pregleda: 2144

Ilustracija (foto: CroExpress)

Autor: CroExpress

Krešimir III. hrvatski kralj iz dinastije Trpimirovića i osnivač poddinastije Krešimirovića. Krešimir je bio srednji sin kralja Stjepana Držislava, te je vladao od 1000. do 1030. godine nakon svoga starijeg brata Svetoslava Suronje. Do 1020. god., suvladar mu je bio mlađi brat Gojslav, kada je, vjeruje se, umro.

U doba njegove vladavine Bizant je proširio svoju vlast nad Dalmacijom, a mađarski kralj Stjepan odvojio pogranične krajeve i stvorio od njih samostalnu oblast Sclavoniu (Slavonija).

Nakon što je kralj Stjepan Držislav preminuo 997. god., njegov sin Svetoslav Suronja je postao hrvatskim kraljem. Ubrzo su se njegova dva brata, Krešimir III. i Gojslav, ujedinili da bi uz pomoć Bugara svrgnuli Svetoslava Suronju. Bugari su rado pomogli svrgavanje kralja koji je bio saveznik njihova neprijatelja, Bizanta, te je bugarski car Samuilo izvršio invaziju 998. god. zauzevši Dalmaciju i veći dio Bosne. Nakon vojnih operacija, Samuilo je osvojena područja dao na upravljanje braći Krešimiru III. i Gojslavu, na što su se oni zavjetovali na savezništvo s Bugarskom umjesto s Bizantom.

Tijekom posljednje dvije godine borbe za prijestolje (999.-1000.), Svetoslav Suronja je bio primoran pobjeći u Veneciju. Iste godine je mletački dužd Petar II. Orseolo, dokinuo dugu tradiciju prijateljstva Mletačke Republike i Hrvatskog Kraljevstva, i započeo vojne intervencije na hrvatskoj obali koje su završile njegovim osvajanjem Dalmacije. Najprije je zauzeo Kvarner i Zadar, potom Trogir i Split, te Korčulu i Lastovo, da bi mu se naposljetku predala i hrvatska prijestolnica, Biograd na Moru.

Krešimir III. i njegov brat i suvladar Gojslav su cijelu vladavinu pokušali vratiti vlast nad dalmatinskim gradovima. Nakon propasti Prvog bugarskog carstva, god. 1018., na diplomatsku intervenciju bizantskog cara Bazilija II., zaključen je mir s Venecijom koja je zadržala dalmatinske gradove, a Gojslav i Krešimir III. su prihvatili biti bizantskim vazalnim kraljevima Hrvatske.

Venecija, Bizant i Kraljevina Ugarska iskoristili su situaciju i potpomogli Stjepana Svetoslavića (sina Svetoslava Suronje) da 1027. god. iz Mađarske zauzme Posavsku Hrvatsku koja je od tada postala kneževinom Slavonijom u vlasti dinastije Svetoslavića. Ona je još uvijek bila de jure dio Hrvatske, ali njeno pravo ujedinjenje s Hrvatskom dogodit će se tek za vladavine Petara Krešimira IV.

Krešimir III. je preminuo 1030. god. i najvjerojatnije je sahranjen u crkvi sv. Stjepana na Otoku u Solinu koja je tada bila kraljevskim mauzolejom.

(Izvor: Wikipedia, Enciklopedija.hr)HRVATSKI KRALJEVI (1) Kralj Tomislav, ujedinitelj Panonske i Primorske Hrvatske

HRVATSKI KRALJEVI (2) Trpimir II., 'mlađi brat' kralja Tomislava koji je znanstvenicima još uvijek misterij

HRVATSKI KRALJEVI (3) Nakon smrti Krešimira I. sinovi su poveli bratoubilački rat

HRVATSKI KRALJEVI (4) Jelena Slavna: 1898. pronađen je sarkofag omiljene regentice, evo što piše na epitafu

HRVATSKI KRALJEVI (5) Stjepan Držislav: prvi za kojeg znamo da je imao krunu, okrunio ga je Bazilije II. 'Bugaroubojica'

HRVATSKI KRALJEVI (6) 'Mračni' Svetoslav Suronja prisvojio je vlast u cijeloj Hrvatskoj i izazvao bijes svoje braće


06.09.2016.

Foto: Hina/Roni Marinković

AKCIJA NA NAJLJEPŠOJ HRVATSKOJ PLAŽI Građani ručnicima ispisali poruku lokalnim političarima

24.04.2017.

Nekoliko stotina sudionika akcije su ručnicima za plaže ispisali višemetarsku poruku. Više>

Foto: Ark of Noah Foundation

FOTO, VIDEO Noina arka postoji - izgradio ju je nizozemski stolar i izgleda biblijski

24.04.2017.

Trenutno se nalazi u luci u nizozemskom Dodrechtu, južno od Rotterdama. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Croatia Bietigheim - SV Riet

FOTO: Križni put

FOTO: Pisanice od srca

FOTO: Pisanica u Beču

FOTO: 25 godina Adrije Ditzingen

FOTO: Duhovna obnova za mlade u Stuttgartu

FOTO: Putujuća scena u Hercegovcu

FOTO: Šokačko sijelo - KUD Tomislav

FOTO: Šokačko sijelo

FOTO: Predivna Hrvatska