NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

18.03.2018
tekst
tekst

EU

ORBAN U BEOGRADU DOČEKAN UZ NAJVIŠE POČASTI 'Ne prihvaćamo da itko blokira pristupanje Srbije EU'

Foto: Hina/Tanjug

Mađarski premijer izjavio je kako se ne može isključiti mogućnost eskalacije i pogoršanja migrantske krize.

Br. pregleda: 3136

Foto: Hina/Tanjug

Autor: Hina/CroExpress

Mađarska ne prihvaća da bilo tko iz bilo kojeg razloga blokira pristupanje Srbije EU, rekao je premijer te zemlje Viktor Orban na sastanku sa srbijanskim kolegom Aleksandrom Vučićem u Beogradu i poručio da su ‘jedino mjerilo’ u tom procesu obveze koje neka država ima u procesu eurointegracija.

Srbija i Mađarska unaprijedile su suradnju na svim poljima, surađivat će i u rješavanju migrantske krize, a srpsko-mađarska suradnja dodatno će ojačati zajedničkom sjednicom dviju vlada, priopćila su dvojica premijera na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji poslije razgovora u četiri oka i susreta izaslanstava dviju država.

Orban, koji je uz najviše državne i vojne počasti u ponedjeljak dočekan na početku službenog posjeta Beogradu, poručio je kako Mađarska ne prihvaća da bilo tko iz bilo kojeg razloga blokira pristupanje Srbije EU, ocijenivši kao ‘jedino mjerilo’ u tom procesu obveze koje neka država ima u procesu eurointegracija.

‘To mora biti odlučujuće, a ne sama integracija niti to dopada li se netko nekome ili ne’, rekao je Orban, naglašavajući da je domaćinu prenio kako će Mađarska ustrajati u tom svom stajalištu jer je i Budimpešta na putu integracija prolazila kroz različite faze potpore i otežavanja integracije u EU.

‘Ja za sada ne znam što da vam ponudim, nego to da se što više približite (Uniji), a ne želim govoriti o tome da ima nastojanja da se Srbija spriječi da postane članicom EU ili da joj se taj put oteža’, rekao je Orban.

Mađarski premijer izjavio je kako se ne može isključiti mogućnost eskalacije i pogoršanja migrantske krize ‘i da države Europe moraju za to biti spremne’, ali je naglasio i da Mađarska ‘neće učiniti ništa što bi moglo ugroziti Srbiju’ kao suverenu zemlju koja na svojim granicama može dopustiti ‘samo ono što država želi’.

‘Nama je interes da nitko na ilegalan način ne uđe u Srbiju, time se povećava i sigurnost Mađarske... Nije ni interes Srbije da 10.000 ljudi bude blokirano u zemlji’, poručio je Orban naglasivši da je migrantska kriza bila jedna od ključnih tema s Vučićem.

Istodobno, srbijanski je premijer istaknuo kako je Orban ‘dva ili tri puta ponovio’ da nije optimist glede situacije u svijetu, pa tako ni migrantske krize.

‘Moramo se pripremiti i za jesen i za zimu. Danas je više od 5.000 migranata na teritoriju Srbije... Spremni smo formirati timove koji će raditi strategiju i pripreme za ono što nas čeka u budućnosti’, rekao je Vučić.

Srbijanski premijer najavio je dodatno poboljšanje odnosa i suradnje dviju država kroz zajedničku sjednicu vlada do kraja godine u Srbiji, te formiranje posebne radne skupine sa po tri do četiri člana iz svake zemlje.

‘Trebamo analizirati rješenja u svakoj od zemalja i primjenjivati ono što se pokazalo boljim’, objasnio je Vučić.

Ocijenio je ‘iznimno važnim’ da ekonomije i gospodarstva dviju država napreduju i najavio je više mađarskih investicija u Srbiji.

‘Zahvalan sam Orbanu što je rekao da ćemo vidjeti mađarske investicije, ne samo u Vojvodini i na sjeveru, već svugdje u Srbiji’, rekao je Vučić. 

06.09.2016.

Horst Seehofer (foto: Michael Lucan / wikimedia commons)

'ISLAM NE PRIPADA NJEMAČKOJ' Novi ministar unutarnjih poslova prvog dana na novoj poziciji uzburkao duhove

16.03.2018.

CSU na čelu sa Seehoferom je bio i jedan od najžešćih kritičara liberalne izbjegličke politike Angele Merkel. Više>

Donauwörth (foto: Franzfoto / wikimedia commons)

(VIDEO) SUKOB AZILANATA I POLICIJE U NJEMAČKOJ Više od 30 migranata uhićeno

16.03.2018.

Sukobili su se tijekom drugog pokušaja privođenja azilanta. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: TSV Eltingen - Croatia bietigheim 0:2

FOTO: Croatia Bietigheim - Germania 2:1

FOTO: Nin

FOTO: Predsjednica u Argentini

FOTO: Rimac Concept 2

FOTO: Korizmena duhovna obnova za mlade u Stuttgartu

FOTO: Ivana Štimac u Cro-Cafeu

FOTO: Snježne skulpture u Osijeku

FOTO: Korčula

FOTO: Zimska vježba MORH-a