NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

20.02.2018
tekst
tekst

BiH

LJUBIĆ U BRČKOM 'Hrvati u BiH od Zagreba žele čuti ono što je Davutoglu rekao Bošnjacima'

Foto: HMS

Naglasio je kako očuvanja političkog subjektiviteta Hrvata u BiH treba biti od strateškog značaja za Republiku Hrvatsku.

Br. pregleda: 2312

Foto: HMS

Autor: CroExpress/HMS

- Bivši ministar vanjskih poslova Turske Ahmed Davutoglu jednom je prilikom kazao ‘Bošnjaci svih 80 milijuna Turaka je uz vas’. E to mi želimo čuti od Zagreba- ‘Hrvati u Bosni i Hercegovini. 4,5 milijuna Hrvata je uz vas u svakoj prilici u svakom pogledu’, kazao je predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog Narodnog Sabora BiH i voditelj liste HDZ-a u 11. izbornoj jedinici dr Božo Ljubić, govoreći na skupu u Brčkom na kojem su se predstavili i ostali kandidati ove stranke za Hrvatski sabor, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Ljubić je kazao kako je njegov glavni motiv zbog kojeg se ponovo kandidirao na listi HDZ-a nastavit započeto u naprasno prekinutom kratkom mandatu u Hrvatskom saboru. u kojem je, kako je rekao, na djelotvoran način otvorio hrvatsko pitanje u BiH organizirajući tematsku sjednici na Odboru za Hrvate izvan Hrvatske.

- Danas je zahvaljujući nastojanjima HDZ-a i ovdje i u Hrvatskoj i Hrvatskog narodnog sabora BiH hrvatsko pitanje i u BiH i u Hrvatskoj i u Europi nametnuto kako ključno pitanje Bosne i Hercegovine, njene funkcionalnosti, stabilnosti i opstojnosti. Zahvaljujući svim strankama okupljenim oko HNS BiH danas imamo legitimne političke predstavnika u tijelima vlasti na svim razinama i imamo priliku mijenjati položaj Hrvata u BiH, a hoćemo li tu priliku iskoristiti ovisi o nama ovdje, ali i o tome hoćemo li se izboriti za poziciju u Saboru Republike Hrvatske, ocijenio je dr Ljubić

Naglasio je kako očuvanja političkog subjektiviteta Hrvata u BiH treba biti od strateškog značaja za Republiku Hrvatsku, za njezin suverenitet i stabilnost.

Istaknuo je kako Hrvatska ima i konkretan i politički i gospodarski interes puno izdašnije pomagati Hrvate u BiH i puno otvorenije i jasnije se boriti za ostvarenje institucionalne i svake druge ravnopravnosti Hrvata u BiH. Naveo je kako je Hrvatska u proteklih 25 godina kroz Vladin ured za suradnju s Hrvatima izvan Hrvatske i kroz razna ministarstva Hrvatima u BiH, ali i u svijetu dala 192 milijuna maraka. -A znate li koliko je suficit ostvarila u trgovinskoj razmjeni s BiH samo u razdoblju od 2006. do 2013., retorički je upitao je Ljubić i odgovorio: – 5 milijardi eura, ili 10 milijardi maraka. Taj suficit Hrvatska je velikim dijelom ostvarila i zahvaljujući povoljnim uvjetima što su ih stvarali politički predstavnici bh Hrvata da bi Hrvatska ovdje mogla investirati, plasirati svoj kapital i prodavati svoje robe. Iz ovih podataka je jasno da ono što Hrvatska da kao pomoć Hrvatima u BiH su samo mrvice u odnosu na ono što dobije, kazao je Ljubić. Ovdje se, dakle, ne radi o pomoći, već o obostranom interesu, dodao je.

Osim veće financijske pomoći naglasio je da će se kao zastupnik u Hrvatskom saboru, bude li izabran, zalagati i za to da Hrvatska puno jasnije i puno otvorenije zastupa politička stajališta bh Hrvata.

- Često smo mogli čuti od diplomata iz raznih zemalja ‘kako ćemo vam pomoći kad vi Hrvati u BiH ne znate što hoćete’. Hrvati u BiH itekako znaju što hoće i to su jasno napisali i u Deklaraciji Hrvatskog Narodnog Sabora. Želimo BiH uređenu na načelima zapisanim u Rezoluciji Europskog parlamenta, načelima federalizma i legitimnog političkog predstavljanja konstitutivnih naroda, kazao je Ljubić, te izrazio optimizam kako će se sinergijom HDZ BiH i stranaka okupljenih oko Hrvatskog Narodnog sabora, te HDZ-a u Hrvatskoj, hrvatsko pitanje u BiH riješiti u sljedeće dvije godine.

Ta sinergija, naglasio je, već je urodila plodom usvajanjem Rezolucije u Europskom parlamentu za što su se izborili hrvatski eurozastupnici predvođeni sadašnjim predsjednikom HDZ-a Andrejom Plenkovićem, te podnošenjem aplikacije BiH za članstvo u Europskoj uniji u mandatu hrvatskog člana Predsjedništva BiH dr Dragana Čovića..

- Kao članica EU i NATO Hrvatska sada ima sve instrumente da odigra ključnu ulogu u ostvarenju težnji Hrvata u BiH da se izbore za ravnopravan položaj s druga dva naroda u BiH, na što je obvezuje i njezin ustav. Da bi u tome uspjela, kao supotpisnica i jamac Daytonskog sporazuma, Hrvatska mora tražiti da ima predstavnika u Vijeću za implementaciju mira , u PIC-u, koji je još uviek suveren u BiH, istaknuo je Ljubić.

Uz Ljubića, na skupu u Napretkovu domu u Brčkom o tome zašto će se zalagati budu li izabrani u Hrvatski sabor govorili su i drugi kandidati s liste HDZ-a, dok su se dvojica kandidata Željko Raguž i Dragan Konte ispričali zbog odsustva. Njih dvojica naime, danas su u Crnoj Gori u posjeti predstavnicima tamošnje hrvatske nacionalne manjine.

Ljubića i kandidate HDZ-a u Nepretkovom domu pozdravio je i zahvalio se na posjeti Brčkom gradonačelnik Anto Domić, pozvaviš brčanske Hrvate da u subotu i nedjelju svoj glas daju listi HDZ-a za Hrvatski sabor.

Kandidati HDZ-a za Hrvatski sabor danas su bili i na misi u brčanskoj crkvi Presvetlog srca Isusova, a sutra kampanju nastavlju predstavljanjem svog programa u Sarajevu.  

05.09.2016.

Mile Budak (foto: Wikipedia)

AKTIVISTI UKLONILI IME USTAŠKOG DUŽNOSNIKA IZ MOSTARSKE ULICE Postavili zamjensko ime

20.02.2018.

Aktualni mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić u nekoliko navrata predlagao je promjene naziva ulica. Više>

Foto: Hina/Tanjug

DODIK PLATIO KAZNU ZA PREBRZU VOŽNJU U HRVATSKOJ Tvrdi da nije želio zaštitu hrvatske policije: 'Ne osjećam se sigurno da me oni štite'

18.02.2018.

Prestretač hrvatske prometne policije zaustavio je Dodika i njegovu pratnju na autocesti pri povratku iz Beograda u Banju Luku. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Stepinčevo i duhovna obnova u Stuttgartu

FOTO: Stepinčevo u Münchenu

FOTO: Hrvoje Jurić u Stuttgartu

FOTO: Sljeme pod snijegom

FOTO: Kuća

FOTO: KUD Stuttgart na Sajmu turizma

FOTO: Lidija Jahr Weis izložba

FOTO: Nova godina

FOTO: Božić u iseljeništvu

FOTO: Božić u Zagrebu