NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

26.04.2017
tekst
tekst

Svijet

U BEOGRADU UHIĆEN SRBIN IZ DRNIŠA Srbijanski mediji tvrde da je hrvatski špijun

Foto: Pixabay.com

Beogradski Blic navodi da je uhićeni ‘sudionik rata 90-tih’.

Br. pregleda: 2177

Foto: Pixabay.com

Autor: Hina/CroExpress

Osumnjičeni za špijunažu kojeg su u petak uhitili operativci srbijanske Bezbednosno-informativne agencije (BIA) dvojni je državljanin Srbije i Hrvatske, piše beogradski tisak i u svojim prvim izdanjima od subote identificira ga kao 57-godišnjeg Čedu Čolovića iz Drniša kojega su vrbovale hrvatske tajne službe kao sudionika rata 90-ih.

Ime uhićenog objavile su Večernje novosti te Informer navodeći različitu starosnu dob, ali istodobno tvrdeći da je rođen i podrijetlom iz Hrvatske, iz Tepljuha kod Drniša, u Dalmaciji.

Prema saznanjima provladinog tabloida Informer, uhićeni je nekadašnji major Vojske 'republike srpske krajine' i bivši je časnik za bezbednost 75. motorizirane brigade, a ‘godinama je prodavao Hrvatima povjerljive podatke’

‘Ovaj Srbin iz Drniša uhićen je u petak dok se spremao pobjeći u Hrvatsku’, tvrdi Informer navodeći da je temeljem Čolovićevih dojava ‘protiv Srba podignuto najmanje devet optužnica za ratne zločine’.

Večernje novosti pišu da je riječ o osobi koja je imala ‘pristup važnim državnim informacijama’.

Beogradski Blic navodi da je uhićeni ‘sudionik rata 90-tih’, te da je bio zapovjednik ‘jedne od postrojbi koja je djelovala na prostoru Hrvatske’.

‘Hrvatska obavještajna služba je, prema obavještajnim podacima BIA, vrbovala srpskog vojnog umirovljenka’, piše Blic.

Prema saznanjima tog lista, uhićeni je ‘špijunski posao - najjednostavnije rečeno - obavljao krajnje amaterski, zbog čega je i postao sumnjiv’.

‘Veoma izravan i nametljiv pitanjima koje je upućivao kolegama vojnim licima ili ljudima iz drugih državnih struktura’, citira Blic neimenovanog sugovornika.

Tijekom popodneva, dok se očekivala službena potvrda uhićenja osumnjičenog za špijunažu, u novinarskim krugovima pojavile su se dvije informacije. Jedna od verzija govorila je da je riječ o Srbinu, bivšem časniku JNA, umirovljeniku koji je, nakon određenog vremena provedenog na ratištu u Hrvatskoj, zbog ucjena pristao sudjelovati u špijunskim poslovima za hrvatske obavještajne službe. Prema drugoj verziji uhićeni je bila žena, no ta se informacija ubrzo izgubila iz optjecaja.

Večernje novosti tvrde u petak navečer kako su tom listu u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova (MVEP) Hrvatske rekli da ‘nemaju nikakvu službenu informaciju, pa ne mogu ni potvrditi ni demantirati da je u Beogradu uhićen čovjek koji se sumnjiči da je hrvatski špijun’.

‘Hrvatski diplomati grozničavo su pokušavali prikupiti neke podatke, ali to im nije uspijevalo’, pišu Večernje novosti, navodeći kako im je u hrvatskom MVEP-u rečeno da nije isključena mogućnost ‘da se radi o nekoj predstavi’, ali to nitko sa sigurnošću nije mogao potvrditi.

U MVEP-u su Večernjim novostima najavili da će ‘službenim kanalima od srpskih vlasti tražiti podatke i detalje o cijelom slučaju’.

Prema neslužbenim saznanjima, pod sumnjom da je špijunirao za hrvatske obavještajne službe uhićeni je bio ‘dulje vrijeme praćen’.

‘Dokumentirani su svi kontakti s osobama iz Vojske Srbije, policije, drugih državnih organa, ali i s hrvatskim obavještajcima’, navode Večernje novosti.

03.09.2016.

Foto: Flickr

BIVŠI ZAPOVJEDNIK KOSOVSKE OVK 'Srbija izravno poziva na rat'

26.04.2017.

Ramush Haradinaj uvjeren je da će francuske vlasti u četvrtak odbaciti zahtjev Srbije. Više>

Foto: Sanja Knežević / Ne davimo Beograd

TISUĆE PROTIV VUČIĆA Zasuli zgradu vlade wc papirom

26.04.2017.

Val prosvjeda Protiv diktature počeo je u Beogradu poslije predsjedničkih izbora. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Akcija Hvala u OŠ Kupljenovo

FOTO: Croatia Bietigheim - SV Riet

FOTO: Križni put

FOTO: Pisanice od srca

FOTO: Pisanica u Beču

FOTO: 25 godina Adrije Ditzingen

FOTO: Duhovna obnova za mlade u Stuttgartu

FOTO: Putujuća scena u Hercegovcu

FOTO: Šokačko sijelo - KUD Tomislav

FOTO: Šokačko sijelo